Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: Rachel »

Och jak pięknie opisałyście. Żaden przewodnik turystyczny lepiej by tego nie zrobił. Dzięki, dzięki.... po stokroć dzięki :)
Pewnie dwa dni to za mało. Planowałam wyjechać w któryś piątek rano i w niedzielę popołudniu powrót. Jestem spod Warszawy (35 km).
Oczywiście wszystko będzie zależało od pogody bo ja tylko słoneczną preferuję na takie wycieczki. Jak nie tej jesieni to może przyszłej wiosny, ale najważniejsze, że trasy mam już bliżej określone :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

norb pisze:Jak pod ziemię ,to pod ziemię ;) zapraszam i polecam Zabytkową Kopalnie Srebra i Sztolnie Czarnego Pstrąga z najdłuższym w Polsce przepływem łodziami 600m,temperatura 10stopni,trwa 40min.Sztolnia Czarnego Pstraga znajduje się na terenie parku w Reptach Śląskich .Tu 30.07 były nagrywane zdjęcia do programu POCZUJ DZIKOŚĆ realizowanego przez TVN Turbo.
wracając......właśnie leci ten program w TVNTurbo,polecam :)
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

Ewusia pisze:Rachel, jeżeli zamierzasz zwiedzić świętokrzyskie polecam zastosować się do rad administratora - W Radomiu na Ostrowiec, potem Kałków. Po Kałkowie proponuję pojechać do Bielin - stolica truskawki - tam watro zobaczyć osadę średniowieczną w Hucie Szklanej, u podnóża Św. Krzyża - tam zobaczyć klasztor oraz kaplicę Oleśnickich. Możesz potem pieszo zejść (ok. 30 min.) do Nowej Słupi (Św. Emeryk) lub również pieszo do Św. Katarzyny, ale to wycieczka całodniowa (moja ulubiona, ja tą trasę pokonuję w jakieś 9 godzin). Ewentualnie samochodem do Św. Kaśki, tam jest co zobaczyć - magiczne źródełko, muzeum minerałów, ewentualnie wejście na Łysicę (45 min), ale uwaga, dość strome jak dla mnie. Po drodze wyciąg narciarski w Krajnie, latem wiele atrakcji. Potem proponuję Kielce i dalej, jaskinia Raj, Chęciny zamek (ale podobno nieczynny w tym sezonie - remont). A na koniec Skansen w Tokarni. A dalej to już Jędrzejów i np. Muzeum Zegarów. Jak masz pytania chętnie odpowiem. Miłego zwiedzania!
Rachel,
jadąc z Radomia na Ostrowiec, będziesz przejeżdżać przez Iłżę, a tam do zaliczenia Średniowieczny zamek biskupi.
Później tuż obok Ostrowca, masz słynne Krzemionki, to trzeba obowiązkowo zaliczyć!
Do sugestii innych, polecam jeszcze, Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (moim zdaniem, też punkt obowiązkowy).
Jak starczy czasu, to warto zaliczyć Opactwo Cysterskie w Wąchocku i skałki koło Szydłowca.

Byłem w sierpniu w jaskini Raj i faktycznie słyszałem od ludzi, że zamek w Chęcinach jest zamknięty.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W zeszłe wakacje zabawiłam tydzień w Sandomierzu, także niektóre z wymienionych przez Was atrakcji turystycznych zaliczyłam. Zamek w Chęcinach też znam. Najbardziej zależy mi na jaskini Raj i Piekło, ale podpowiedzi są świetne i dziękuję za nie. Nikt lepiej nie opisałby jak Wy moi mili :)
Gość

Post autor: Gość »

Polecam do zwiedzenia Kopalnie Złota w Złotym Stoku na Dolnym Sląsku.Podziemna trasa zaczyna się od zwiedzenia Sztolni Gertrudy z częscią muzealna.Z ta nazwa sztolni wiąże się legenda.Dawno temu..w kopalni złota nastąpił zawał gdzie zginęło 4 górników.Włascicielowi nie było opłacalne prowadzenie akcji ratowniczej.Decyzja była okrutna.Wtedy to Gertruda Zona jednego z zasypanych górników postanowiła dotrzec do ukochanego meża i go uratowac.Mijały dni a Gertruda nie wychodziła.Prawdopodobnie zabłądziła w labiryntach.Dzisiaj czasem zbłąkanemu turyscie Gertruda wskazuje droge do wyjscia.Częsc chodników sztolni możemy zobaczyc płynąc łódką na odcinku 200m.W bocznych chodnikach jest laboratorium i skarbiec.Nastepnie Chodnik Smierci to wykuty w skale chodnik.o ponurej histori.Tutaj skazywano na śmierć górników podejrzanych o kradzież złota.Potem Muzeum Przestróg.Nastepnie Sztolnia Czarna gdzie największa atrakcją jest jedyny w Polsce podziemny wodospad. Głeboko pod ziemia z wysokosci ok .8 m.woda spada z hukim.Z tego poziomu turysci wyjeżdzają na zewnątrz trasą około 300m.Podziemnym Pomaranczowym Tramwajem .Kopania jest czynna cały rok, czas zwiedzania 1,5 godz. temperatura 7stopni.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

mix pisze:W czasie pobytów w kurortach, przy okazji poznajemy urocze miejsca i zakątki Polski. Są to nie tylko zamki, pałace, świątynie i muzea, ale często ukryte i rzadko odwiedzane miejsca, które są warte odwiedzenia. Piszcie i polecajcie co warto zobaczyć.
Tak to ujął Mix i chyba właśnie o to chodzi.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A może tak chociaż na jeden dzień weekendu majowego wpaść do łazienek królewskich w Warszawie? Przez cały rok park wygląda pięknie, jednak wiosną jest szczególnie piękny. Polecam :)
park królewski.jpg
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

A ja zapraszam na spacer Po Wroclawiu.......
Warto zobaczyc co ciekawsze miejsca w naszym miescie,nazywanym......Wenecja Polnocy........(przeszlo 100 mostow) !!!
Na pocztek mala,kultowa uliczka.....wroclawskie Jatki......gdzie usytuowane sa tu same Galerie sztuki i nocny club.
Lubie ta uliczke bo ma swoj specyficzny i niepowtarzalny klimat.....
Niestety coraz biedniejsze spoleczenstwo omija takie miejsca,a wyzyc ze sztuki jest strasznie trudno, coś wiem na ten temat. :cry:
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

moje ukochane Jatki
Załączniki
.1jatki..jpg
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

AleksandraWroclaw pisze:moje ukochane Jatki
Uwielbiam Wrocław mimo iż NIGDY nie byłam w tym mieście. Wrocław to miasto w którym mój ojciec spędził dzieciństwo. On sam wielokrotnie za życia bywał we Wrocławiu (miał tam dalszych kuzynów). Bywał sam, gdyż ja i moje rodzeństwo będąc już ludźmi dorosłymi gdy ojciec ucinał sobie takie podróże, nie specjalnie kwapiliśmy się aby pojechać tam razem z nim. Gdy założyłam rodzinę jakoś nie po drodze było nam do Wrocławia. Teraz gdy nie mam zbyt wiele obowiązków od kilku lat noszę się z zamiarem odwiedzenia "Polskiej Wenecji". Wiem z opowiadań ojca, a także od znajomych jaką cudowną krainą jest Wrocław :)
most-tumski - Wrocław.jpg
ODPOWIEDZ