Szczepionki na korona wirusa

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy zaszczepisz się przeciwko koronawirusowi SARS-COV2?

TAK
70
72%
NIE
22
23%
NIE WIEM
5
5%

Liczba głosów: 97

Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Szczepionki na korona wirusa

Post autor: Felice »

nie chciałabym aby na mnie eksperymentowano coś czego nie znamy my ani nikt z rządzących
Wprowadzenie jakiegokolwiek leku, czy szczepionki zawsze poprzedzone jest badaniami na ludziach. Swego czasu zaproponowano mi wejście do programu testowego leku, dziś bardzo już powszechnego i pomagającemu wielu ludziom. Gdyby nie to, że jakaś grupa zgodziła się na "eksperyment" dziś nikt nie skorzystałby z dobrodziejstw tego specyfiku. To nie może być tak, że nasz egoizm nie pozwoli rozwijać się nauce. Niech inni to robią, ja poczekam ...
Naukowcy latami pracują nad zagadnieniem wielu szczepionek i tworzenie kolejnej nie zaczyna się od zera.
Mnie nie chcą wyrazić zgody na szczepienie, bo mam niespecyficzne reakcje. Sama zrobiłabym to choćby właśnie z tych względów o których pisze nasza Kleinehexe. Każda chęć wyjazdu gdziekolwiek będzie musiała być u mnie poprzedzona testem. Wchodzą też w grę koszty, bo cena testu z tłumaczeniem jest dość wysoka.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

dani888 pisze: (...) nie chciałabym aby na mnie eksperymentowano (...)
No i tym sposobem mamy kwintesencję większości tych anty ... wypowiedzi.
Na mnie nie. Po co i w imię czego ja mam to zrobić? Niech to inni zaryzykują.
Przypomina to tak trochę "wyciąganie kasztanów z ognia czyimiś rękoma".
Nie jest moim zamysłem nikogo namawiać. To tylko i wyłącznie Twój/Wasz wybór.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

andrzej1955 pisze: 06 gru 2020 16:13 Witam ,jak to zwykle jeżeli chodzi o wszelakie szczepienia zdania są podzielone- ja sam usłyszałem od specjalistów że jeszcze nigdy nie było tak czystej i bezpiecznej szczepionki-przy okazji można wyciągnąć wniosek że niektóre szczepionki posiadają jakieś zanieczyszczenia ,te obecne tak szybko wykonane i przetestowane są produkowane podobnie jak te na choroby onkologiczne ,samo działanie ponoć ma polegać na nie wszczepianiu zarazek aby organizm wytworzył przeciwciała-a na bardziej inteligentnej i bezpiecznej metodzie ,co do terminów wykonywania u nas szczepień to jak zwykle partyzantka i pełna dezinformacja ,Pozdrawiam ,Dużo Zdrowia Życzę i ciekaw jestem waszego zdania w tym tak Bardzo Istotnym Temacie :)
to tak dla przypomnienia o produkcji i testowaniu szczepionek-wpis z Grudnia 2020 roku :!:
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Odnośnie szczepionki jak w temacie zawsze miałam i mam mieszane uczucia .
Moje pierwsze zdanie to NIE , oczywiście szczepić się nie będę ! , za szybko, nie wiadomo co itd...
W tej chwili też nie wiemy tak naprawdę co , krótki czas , może trąba słonia nam wyrośnie ....
Tylko krowa ne zmienia zdania : zaszczepiłam się , za chwilę druga dawka , nie wiem - mam tylko nadzieję , że moja decyzja będzie dobra .
Za chwilę przyjmę drugą dawkę i nie analizuję (są inni , wiedzą lepiej) , mam nadzieję , że będzie dla mnie dobra.
Mam ileś lat , bliżej mi do finiszu i mam nadzieję , że moja decyzja na TAK przyczyni się w jakimś zakresie do rzeczywistych badań.
Lepiej na mnie niż na moich dzieciach , oni mają więcej przed sobą .
Nie agituję w którąkolwiek stronę , staram się przyjmować przekonanie inne od mojego, oczywiście bez demagogii
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Przegapiłam czas na edycję ale dodam:

nie chcesz się szczepić - nie szczep,
masz wątpliwości - dopytaj,
masz swoje zdanie - miej ale nie deprymuj innych,
chcesz się szczepić - zaszczep się ,

Wszystko wokół szczepionek i szczepionek przeciwko COVID nie jest takie jednoznaczne

Zdrowia wszystkim
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

A ja dodam :
- jeśli masz przeciwskazania - nie szczep się , skonsultuj to ze specjalistami i zrób różnego rodzaju badania .
Zdrówka kochani .
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 7 razy

Post autor: bardzyk2 »

Witam!

A jaki ja mam wybór, gdzie moja wolność?

Wiek nie pozwala biegać i chodzić na siłownię, baseny zamknięte, bez tzw. "chemii" obyć się nie da (kilka tabletek dziennie od wielu lat a i prawdziwa chemia, ta onkologiczna gościła pod moim dachem :cry: ).

Leczenie nadal przez telefon, obawa przed pójściem do szpitala, wstrzymane zabiegi chirurgiczne, profilaktyka raczej tylko prywatnie?

No więc pytanie? Siedzieć w domu czy się zaszczepić i mieć nadzieję, że pomoże to jakoś normalnie żyć. Ale mieć też nadzieję, że większość ludzi będzie chociaż próbować przerwać to piekło, że zaryzykują i też się zaszczepią ?

Jakie jest inne wyjście i czy w ogóle jest? Może będzie lekarstwo, może pandemia sama wygaśnie, może.... .... ale czy tego dożyję nawet zamknięta w mieszkaniu? Wielu bliskich, przyjaciół, sąsiadów nie doczekało. Tyle klepsydr na klatkach bloków nie było nigdy :cry:

Wolność to piękna rzecz, ale czasem wolność dla jednych to bariera dla innych, tak jak kiedyś 10 schodów do windy w wieżowcach. Cóż, projektant był zdrowy i co go obchodzili niepełnosprawni, chorzy, starzy :evil:

To piękne i mądre zdanie Małej Czarownicy podnosi mnie na duchu i dodaje wiary w ludzi :serce: :serce: :serce:
Wolność człowieka kończyć powinna się tam, gdzie zaczyna się krzywda drugiej istoty.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

A tak w ogóle to weszłam na forum, bo miałam napisać, że wczoraj przyjęłam drugą dawkę AZ, włączyłam się w dyskusję i zapomniałam o tym. Trochę się obawiałam tego drugiego szczepienia, gdyż pierwszą dawkę zniosłam nie najlepiej (mój wrażliwy organizm organicznie nie znosi chemii😁😉). Na szczęście tym razem jest inaczej. Ręką i głowa troszkę boli, ale nie ma dramatu.
Miło jest podyskutować w takim gronie, ale trzeba iść spać, bo dobry sen to najlepsze lekarstwo. Kolorowych snów życzę!
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Kiedy była możliwość zarejestrowałam się na szczepienia. Od początku byłam przekonana ,że chcę się zaszczepić.
Może były obawy tylko przed rodzajem szczepionki. Jestem już po dwóch dawkach, bardziej spokojniejsza. Nie pożądanych efektów nie zauważyłam.
Chcę już normalnie żyć. Ile czasu w tych maskach i dezynfekcji... :shock: A wakacje tuż,tuż... :D ;)
Oby tylko nie było 4 fali... :?
Awatar użytkownika
Blondi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2014 00:51
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: Blondi »

Witajcie ,to może i ja kilka zdań od siebie .Byłam przeciwna szczepieniu się ,ale gdy choroba końcem marca dopadła mnie, zmieniłam zdanie.
Nie chcę drugi raz tego przechodzić ,a szczepionka w jakimś stopniu może pomóc.
Wczoraj zaszczepiłam się szczepionką Janssen ,były dreszcze ,ból głowy i stan podgorączkowy. Nocka była straszna, ale już czuję się dobrze.
A covidka nie życzę nikomu ,nawet największemu wrogowi.
Pozdrawiam i zrdówka życzę :serce:
ODPOWIEDZ