ARKA Kołobrzeg 2021-06-08 - 2021-06-29

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Justa7502
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 08 paź 2020 13:16
Oddział NFZ: Śląski

ARKA Kołobrzeg 2021-06-08 - 2021-06-29

Post autor: Justa7502 »

Witam,

czy ktoś jeszcze ma skierowanie na ten ośrodek ?
Hala62
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 lis 2014 14:55

Re: ARKA Kołobrzeg 2021-06-08 - 2021-06-29

Post autor: Hala62 »

Zazdroszczę Arki, byłam tam swego czasu w styczniu, super sanatorium :)
Awatar użytkownika
ryszard22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2019 08:31
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16

Post autor: ryszard22 »

Skierowań do ośrodka jest sporo, bo to jest nowoczesne, duże sanatorium z basenem i wszystkimi zabiegami. Byłem tam swego czasu i wróciłem bardzo zadowolony. Życzę miłego pobytu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Justa7502
Kuracjusz
Kuracjusz

A możesz coś podpowiedzieć jakie pokoje są i czy można za dopłatą mieć widok na morze ? czy cokolwiek negocjują , czy nic ?
Awatar użytkownika
ryszard22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2019 08:31
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16

Post autor: ryszard22 »

Ze mną jest trochę inna sprawa. Przyjechałem do Arki 2 dni później, więc nie miałem wyboru i z marszu dostałem pokój 2-osobowy z widokiem na część sanatoryjną z aleją spacerową. Był już w nim kuracjusz. Więc, niestety, nie interesowałem się więcej jak to jest z jedynkami. Pokoje są przestronne z balkonem, telewizorem, radiem, czajnikiem, sporym biurkiem z lustrem oraz lodówką. Na górze budynku jest obrotowa kawiarnia z widokiem na morze. Na piętrze znajduje się basen. W budynku jest również kino i scena teatralna w której odbywają się koncerty. Sanatorium stoi 50 metrów od plaży. Ponieważ budynek stoi na końcu alei spacerowej, wiec do mola jest około 3,5 km. Tak było 3,5 roku temu gdy tam byłem. Nie wiem co się zmieniło w czasach pandemii, więc weź na to poprawkę. Życzę Ci udanego turnusu i trafionych zabiegów.

Obrazek
Kropka98
Na forum od: 06 kwie 2021 14:34
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Kropka98 »

Justa7502 pisze: 21 maja 2021 15:50 A możesz coś podpowiedzieć jakie pokoje są i czy można za dopłatą mieć widok na morze ? czy cokolwiek negocjują , czy nic ?
Witam,
3 tyg temu zakończyłam swój pobyt w Arce i chętnie podzielę się informacjami o pobycie i warunkach.

Pokoje jednoosobowe oficjalnie nie istnieją, w mojej grupie ponoć otrzymały osoby, które się odpowiednio awanturowały na recepcji (zasłyszana informacja, nie byłam osobiście świadkiem tej sytuacji).
Na starcie na recepcji otrzymuje się informacje ze pokoje dwuosobowe dostępne są dla małżeństw, dla pozostałych osób są pokoje trzyosobowe.
Z informacji uzyskanych od innych osób wynika, że jak przyjedziesz dzień wcześniej do hotelu i wykupisz sobie dodatkowy nocleg to meldują w pokojach dwuosobowych, ale nie dają gwarancji ze będzie to pokój docelowy.

Pokoje dwuosobowe są w tzw. studiach, tj. dwa pokoje dwuosobowe + wspólna łazienka.
Ja byłam w pokoju trzyosobowym (4 łóżka w pokoju) - trudno powiedzieć że są one przestronne ponieważ łóżka zajmują sporo miejsca. Rozłożenie maty do ćwiczeń właściwie nie było możliwe, chyba ze zablokowałabym wejście do pokoju. Należy pamiętać również że każdy potrzebuje miejsca na walizkę i właśnie najczęściej były one zlokalizowane przy wejściu.

Na stołówce siedzi się z osobami, z którymi jesteśmy zakwaterowani, więc widać w jakim układzie liczebnym zamieszkiwane są pokoje.
Wysokość opłaty zależy od liczebności pokoju, o możliwości dopłaty do widoku nie słyszałam. Standard pokoju typowo hotelowy - suszarka do włosów, ręczniki (dla NFZ tylko małe), szlafrok do wykupienia na miejscu, chyba że dzień wcześniej jest się gościem hotelowym wtedy jest uwzględniony w cenie noclegu.
Jeśli chodzi o wyżywienie to szału nie ma, szczególnie porcja warzyw znikoma np. na śniadanie 1/4 ogórka kiszonego lub pół pomidora. Obiad typowo domowy, zupy z nazwy codziennie inne, w smaku identyczne, konkretnie solone. Drugie danie różni się zarówno w smaku jak i wyglądzie. Menu powtarza się w trybie tygodniowym.
Pobyt zaliczam do udanych, mimo małych mankamentów typu wyżywienie i częstotliwość sprzątania. Panie sprzątające bardzo sympatyczne, ale masakrycznie obciążone pracą i nie mają fizycznie możliwości sprzątania 2 razy w tyg. Pościel nie jest wymieniana przez cały turnusu, ręczniki wymieniane są co tydzień.

Życzę udanego pobytu, Kołobrzeg fajne miejsce do odpoczynku.
Justa7502
Kuracjusz
Kuracjusz

Bardzo Ci dziękuję za informacje i wrażenia z pobytu. Ja już zaczynam się pakować :)
Rozumiem, że jeśli nie jest to pobyt komercyjny, tylko na NFZ to obcinają co mogą, ale dla mnie i tak najważniejsze jest to że będę nad morzem całe 3 tygodnie i mało co dopłacę :)
trey10
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 sty 2017 23:19
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: trey10 »

Właśnie zaczynam turnus od jutra, jestem już dzisiaj, ale w porównaniu z innymi ośrodkami w których byłem, to jest naprawdę 21 wiek. Polecam.
trey10
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 sty 2017 23:19
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: trey10 »

Jeżeli będziesz chciała wiedzieć coś więcej na bieżąco, to pytaj, jutro dowiem się osobiście wszystkiego, bo z opowieściami są sprzeczności.
Justa7502
Kuracjusz
Kuracjusz

Hej, dzięki za życzliwość.
Zastanawiam się tylko dlaczego mój turnus zaczyna się w połowie Twojego. Myślałam, że jedni pacjenci wyjeżdżają a dopiero następni jadą.
Jak się już zaaklimatyzujesz to napisz proszę w którym budynku jesteś i jakie są warunki meldunku.

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ