Co to jest Demokracja i wolność słowa i wyznania. Jak ją widzę i rozumiem?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2021 19:47

Co to jest Demokracja i wolność słowa i wyznania. Jak ją widzę i rozumiem?

Post autor: ogrodnik »

Jak widzę pojęcie Demokracji i wolności słowa i wyznania? Myślę że mamy w tym temacie spore braki. Zapraszam do wpisów i dyskusji. :kwiat:
RudaAndzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lis 2019 13:01

Re: Co to jest Demokracja i wolność słowa i wyznania. Jak ją widzę i rozumiem?

Post autor: RudaAndzia »

Ogrodniku, strasznie skomplikowany temat, ale demokrację i wolność słowa to najlepiej widać na naszym Forum, kto ma siłę przebicia to innym gadać na Forum nie pozwoli, 8-)
no chyba, że to Osoby z układu, a wtedy to zmienia postać rzeczy i taka Osoba to może pi... do woli :mrgreen:
ZenekM197
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 cze 2020 20:53
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: ZenekM197 »

:lol: Koń by się uśmiał :lol: :lol: gdyby wiedział kto ten temat założył :lol: :lol:
Brawo!!! Ogrodnik po niedzielnych przepychankach zakątek o demokracji otworzył ;)
Ciekawe kto się odważy tutaj coś napisać, a nie daj ... , żeby to nie pomyśli było tych,
co tu tak o demokrację dbają :mrgreen:
Ruda, Ty się nie produkuj w tym temacie zbytnio :twisted: ,
bo zaraz będziesz musiała front zeznań zmienić ;) :lol: :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Ja się odważę, bo niczego się nie boję :lol:
Parafrazując Churchilla, demokracja to gó...ny system, ale z tego co mi wiadomo, lepszego nie wymyślono. W demokracji to większość decyduje o sytyacji wszysykich, niestety mniejszość może mieć przechlapane. Zawsze jednak mniejszość może zabierać głos, dyskutować z większością, przedstawiać swoje racje i do nich przekonywać argumentami, nie przemocą słowną czy fizyczną. Te same standardy obowiązują oczywiście większąść. Demokracja daje też nam możliwość wyboru wyznania. Nawet jeśli większość wyznaje swojego Boga, ja mogę wierzyć w innego, albo nie wierzyć w nic. Kwestia teraz czy większąść mając siłę w przewadze liczebnej uszanuje moje prawa? Jeśli nie, demokracja jest zagrożona.
Tak to, mówiąc w skrócie, rozumiem ten temat.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Będzie jeszcze krócej.
Demokracja to rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości.
Podobnie z wolnością.
Moja wolność kończy się w miejscu gdzie zaczyna się wolność drugiej osoby.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wyciągnąłeś Andrzeju samo sedno, bez zbędnego gadulastwa. :D
Poprawię, jeśli pozwolisz, zdanie o wolności:
Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się krzywda drugiej istoty. :serce:
Gość

Post autor: Gość »

Nie będę cytować formułek i mądrych słów, które czasami w realnym życiu stają się tylko sloganami. Krótko: prawo do swobodnego wypowiadania się, zwane potocznie wolnością słowa, nie oznacza, że możemy pleść, co nam ślina na język przyniesie. Bez zastanowienia, bez refleksji, namolnie i w chorym natężeniu . To prawo do wypowiadania opinii, ale w pewnych granicach. Nie możemy podporządkowywać temu komfortu i praw innych jednostek, bo też mają prawo czuć inaczej...Szczególnie jeżeli ten brak komfortu jest jasno artykułowany, mało tego jest rozwiązanie, które mogłoby zadowolić obydwie strony. Brak reakcji, brak próby podjęcia sensownego dialogu narusza w pewnym momencie prawa drugiej strony. Tak czuję się obecnie na Forum...osaczona wpisami trzech jednostek, pisaniem na granicy absurdu oraz gronem świętych walczących niczym krucjata o pełne prawo do kontynuacji świadomie powiem procederu w imię wolności słowa. W tym momencie wracamy do mądrych słów zachowanych przez Kleinehexe i Andrzeja...i tak moja wolność w tym momencie się kończy. Owszem nie muszę czytać, nie muszę bywać ale to takie płytkie myślenie...
Niestety dochodzi do paradoksów, kiedy w imię wolności jednostki wybieramy rozwiązania totalnie irracjonalne. Chcąc być otwartym na inność musimy rozumieć, że ideały są piękne ale idealna egzystencja nie istnieje.
Podział na Forum to nic innego jak przekrój naszego społeczeństwa, polityka jest najlepszym przykładem. Trudno Ci myśleć w kategoriach innych myślących ludzi...ale kompromis w imię źle pojętej wolności nie powinien ograniczać i zmuszać innych do pełnego dostosowania się...a tak jesteśmy do tego zmuszeni. No zawsze można odpocząć i tak szczerze...to najlepsze rozwiązanie bo nie mam siły na wojenki z lożą nadwornych kpiarzy... kpiących ze wszystkich i wszystkiego. Niech się "pieszczą" wzajemnie i tyle. Ja takich czułości nie potrzebuję, życie jest wyjątkowo wredne.
Ot i tyle...
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Majeczko, zgadzam się w większości z tym, co napisałaś. Rozumiem, że czujesz iż Twoja wolność jest ograniczona przez inne osoby z tego forum, że czujesz się w ten sposób pokrzywdzona. Zapewne druga strona powiedziałaby to samo. A może nie?Posłużę się więc sloganem, bo w moim przekonaniu często tkwi w nich mądrość:
Dobry kompromis to taki kompromis, w którym obie strony nie są do końca zadowolone.
I nic nie muszę tłumaczyć, bo każdy przecież świetnie wie, o co chodzi.
Odniosę się jeszcze do słów, że idealna egzystencja nie istnieje, a życie jest wredne. Tak jest, bo w to wierzysz, a ja wierzę, że jest zupełnie odwrotnie i dobrze mi z tym. I nie chcę na siłę nikogo do tego przekonywać, bo i tak to nie odniesie skutku. Chcę jedynie się podzielić tym, co daje mi szczęście i zadowolenie w życiu. Wiem jednak, że niektórzy nie są na to poprostu gotowi. Jeśli kogoś drażni moja postawa, to z góry przepraszam, ale jestem idealistką od urodzenia. I co zrobić? :D Jestem sobą i przecież nie będę udawać kogoś innego, bo przecież wszyscy tu chyba oczekują szczerości i pomocy od siebie na wzajem. :serce:
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Hmm, wypada się zapytać, chyba za Norwidem, dlaczego nie potrafimy różnić się pięknie?
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Tu mi się skojarzyło - demokracja to nic innego jak ustrój danego państwa i jak są traktowani obywatele tego kraju . Większość powinna szanować mniejszości i odwrotnie .
Niestety , nie napiszę co sądzę o naszej władzy bo post będzie szybciutko usunięty bo
przecież cenzura :evil: . W sumie to w słowie - demokracja mieści się też właśnie wolność słowa , wyznania , tolerancja i szacunek . I tu akurat nie miałam na myśli naszego forum bo każdy wie jak jest a niestety , nie dzieje się dobrze . Z mojej strony tyle , pozdrawiam .
ODPOWIEDZ