Starość kontra młodość

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: Starość kontra młodość

Post autor: Kleinehexe »

Tak sobie myślę, że to dobrze, że tak jest. Ludzie lubią,  a nawet potrzebują przewidywalności, bo daje to poczucie stabilizacji, co za tym idzie poczucie bezpieczeństwa. Nie mówię, że to źle i że ja zupełnie tego nie potrzebuję, ale... Czy ta przewidywalność nie jest nudna? Czy nie sprawia, że stoimy w miejscu? Lubię poszukiwać, poznawać niepoznane, wedrować w głąb siebie i odkrywać siebie na nowo, a co za tym idzie ewaluować. Wyjść czasem ze strefy komfortu i dokonać życiowego zwrotu. Czasem wiąże się to z trudami, nawet bólem, ale jakże jest ekscytujące i jak rozwijające. Dla mnie życie to podróż w nieznane.

"A droga wiedzie w przód i w przód
Choć zaczęła się tuż za progiem –
I w dal przede mną mknie na wschód,
A ja wciąż za nią – tak jak mogę…
Skorymi stopy za nią w ślad –
Aż w szerszą się rozpłynie drogę,
Gdzie strumień licznych dróg już wpadł…
A potem dokąd? – rzec nie mogę."

J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni
forumowicz

Post autor: forumowicz »

I jak tu nie pić :lol:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

"Strefa komfortu" modne teraz bardzo to powiedzenie...ech
Osobiście jest to dla mnie śmieszne i słabe młodzi to bardzo nadużywają ;)
Miłego wieczoru :)
Gość

Post autor: Gość »

Czasami proste słowa mówią wszystko...
Ostatnie dwa lata nauczyły mnie szacunku i miłości do... przewidywalności (nie mylić z bylejakością, której nie znoszę a która panoszy się dookoła).).
Kocham przewidywalny tupot psich łap, ręcznik rzucony na podłogę, ten sam widok za oknem, zapach ubrań, dotyk tej samej dłoni, tą samą drogę do pracy i milion innych przewidywalnych rzeczy.
Strefę komfortu jak to lubią mówić coache na treningach personalnych opuszczam czy tego chcę czy nie. Każdego dnia. Zwrotów w życiu mam absolutnie po kokardę.
A w duszy gra mi od zawsze, nie każdy jednak umie czytać te konkretne nuty.😉
Miłego wieczoru.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Max, czemu zaraz pić? Czy chodzi o to by się znieczulić? Czy jak? :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Moje nuty mało kto potrafi odczytać, ale jakoś mnie to nie dziwi, ani martwi. Dobrze mi jest jak jest. :D
„Twój czas jest ograniczony, a więc nie marnuj go na życie cudzym życiem. Nie daj się złapać w pułapkę przeżywania życia, będąc sterowanym przez innych.Nie pozwól, by zgiełk opinii innych zagłuszył twój wewnętrzny głos.I co najważniejsze, miej odwagę podążać za swoim sercem i intuicją.One jakimś cudem już wiedzą, kim tak naprawdę chcesz zostać.Wszystko inne ma wartość drugorzędną!”
Steve Jobs
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I tak dodam jeszcze, ale wszystko w temacie...

"Starość nadchodzi wtedy, gdy człowiek traci zainteresowanie życiem, przestaje snuć marzenia, nie łaknie nowych prawd, nie szuka nowych światów. Jeśli jednak zachowuje umysł otwarty na nowe pomysły i zainteresowania, jeśli dopuszcza do siebie światło słońca,  nowe odkrycia oraz prawdy dotyczące życia i wszechświata, pozostaje młody i pełen witalności."
Potęga podświadomości
Joseph Murphy

Osobiście się z tym zgadzam, gdyż obserwuję tę zależność w najbliższym, jak i dalszym otoczeniu.
Spokoju ducha i otwartości wszystkim życzę.😊
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

I przychodzi tzw. strefa komfortu :roll: , gdzie wszystko mamy poukładane i każde nawet małe zawirowanie wprowadza zamęt w naszym poukładanym życiu i zaczynamy się gubić i to może być początkiem starości w nawet młodym wieku .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pogubić się może każdy. To rzecz naturalna i takie jest życie. Znaczenie ma tu jednak, jak umiemy sobie w takich sytuacjach radzić. Najpierw jest lęk, panika. Jeśli nad tym zapanujemy, to jest duże prawdopodobieństwo, że sobie damy radę. Jeśli nie, a do tego mamy małą wiarę w swoje możliwości, to będziemy uciekać przed problemem, który sam niestety nie zniknie. Pokonywać problemy uczymy się od dziecka, a najlepszym nauczycielem są nasze własne błędy, które powinniśmy mieć możliwość popełniać, ale i samodzielnie lub z niewielką pomocą osób trzecich pokonywać. Następny etap to wyciągnięcie wniosków na przyszłość, co pozwoli nam iść dalej mądrzejszym i bogatszym, co nie znaczy, że mamy coś rozpamiętywać w nieskończoność. Dajmy sobie i innym prawo się mylić. :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A żeby nie było tu tak bardzo poważnie, to proponuję dla zainteresowanych powtórkę z kabaretu, oczywiście wciąż w temacie :D
https://youtu.be/rdkT798tCWo
ODPOWIEDZ