Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
-
forumowicz
Taki przywilej lepiej by nikomu nie musiał być nadawany ,tego życzę wszystkim , a władzom miast by każdego roku zmniejszali ilość takich miejsc a nie zwiększali.
Pozdrawiam
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Staż sanatoryjny: 2
- Narewka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
- Staż sanatoryjny: 33
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowano: 16 razy
Zdziwiły mnie nieco Twoje słowa o pełnopłatnych biletach komunikacji miejskiej w Kołobrzegu,więc poszukałąm u żródła.I
Emeryci i renciści spoza Kołobrzegu -Wymagana jest legitymacje emeryta, rencisty lub orzeczenie ZUS wraz z dokumentem stwierdzającym tożsamość
Tak jest napisane na stronie miasta,więc jeśli pojadę do Kołobrzegu,na pewno kupię bilet ulgowy.
- Narewka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
- Staż sanatoryjny: 33
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowano: 16 razy
Dobre i to.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
W Kołobrzegu popularne sa KARTY KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ wprawdzie bilety sprzedaje kierowca ,ale TYLKO .. Normalne .za odliczona gotowkę .a na przystanku NIKT niewie ile co kosztuje a pan kierowca NIE JEST punktem INFORMACYJNYM .
I informacji ,ktore były NEWSAMI sanatoryjnymi wiadomym było ,że np na trasie Arka- dworzec PKP( 15-20 minut przejazd ) były i nawet 2 kontrole sa tam bardzo rozwinięte i wielu Kuracjuszy nieświadomych Placi Twierdząc ,że np z I grupa mozna za Darmoche a wcale tak nie jest
A najsmieszniejsze w tym jest ,że pewien jegomośc prac komunikacji miejskiej z Miasta X twierdzil ze w jego miescie obowiazuja standartowe znizki 2 i 3 grupa 50% znizki jak i Emeryci i smial sie ze wprowadzi dla mieszkancow miejscowosci uzdrowiskowych tylko 10% znizke..
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Niestety jak Sama napisałaś Stracilaś .ewiko pisze:Bardzo interesujący temat. Ja trochę zlekceważyłam staranie się o orzeczenie bo uznałam że jest to mi niepotrzebne. Natomiast czytając wypowiedzi zrozumiałam że wiele straciłam. Czy mogę starać się o orzeczenie będąc trzy lata po operacji kręgosłupa, czy jest to już musztarda po obiedzie?
Wświetle przepisow orzeczenie WYDAJE sie gdy osoba ubiegającac Spelnia warunek do przyznania orzeczenia.
"ewiko"-wierz Mi pomimo posiadania dość dlugiego stazu z Niepelnosprawnościa -ja nazywamy to dzis juz NIEPEŁNOSPRYTNOŚCIA - bardzo chetnie oddałbym te przywileje ,aby Moc Cieszyc się jak inni zdrowiem.
Fakt jestem juz zaparty w nojach z kolejnymi raczej powiklaniami - dolegliwościach przeszedłem kilka eliminujacych siebie przypadkow i umię z Nimi ŻYĆ ,ale wielokrotnie zazdroszczę TYM Zdrowym , Tym ktorzy nie maja tej BEZTROSKI Zycia.
Radzę ci pochodzić koło tematu. Zapewne chodzisz na rehabilitację , do neurologa czy reumatologa poproś od specjalistów u których się leczysz zaświadczeń o stanie zdrowia ( może byc na drukach N- 9) im więcej takich zaświadczeń nazbierasz tym lepiej. Z tymi zaświadczeniami udaj się do jednego wybranego przez Ciebie lekarza ( neurolog , reumatolog ) i poproś o wystawienia "Zaświadczenia o stanie zdrowia wydanego dla potrzeb Powiatowego Zespołu do Spraw orzekania o Niepełnosprawności" potem wypełniasz wniosek w sprawie wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, dołączasz zaświadczenia i wypisy ze szpitali , składasz i czekasz .Pozdrawiam