Jakie są kryteria doboru wyjazdu do sanatorium z ZUSu

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
zaczytany
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 gru 2013 13:58
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Jakie są kryteria doboru wyjazdu do sanatorium z ZUSu

Post autor: zaczytany »

Czy ktoś jest w stanie podać rodzaj kryterium możliwości skorzystania z pobytu w sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS.
Czy w nawiązaniu do tego musi być wcześniejszy pobyt w szpitalu?
A także czy istnieje jakiś czasookres wyraźnie mówiący że dany pacjent może tylko raz na określony czas z tej możliwości skorzystać?
Co jest podstawą do skorzystania z takiej prewencji rentowej?
Zakładając że ktoś jest przewlekle chory na schorzenia układu kostnego. Czy może co roku próbować pisać podania do ZUS ?
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Jakie są kryteria doboru wyjazdu do sanatorium z ZUSu

Post autor: Selene »

Zaczytany :kwiat: witamy serdecznie na formu :)

Prawie wszystko o co pytasz znajdziesz tutaj: http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... =13&t=2269

Pozdrawiam :)
Kasia - 79
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2013 20:44
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Kasia - 79 »

Pobyt w szpitalu-niekoniecznie,ja nie byłam w szpitalu,nie byłam na L4 a dostałam skierowanie z ZUS-u. Mam astmę i przewlekłe zapalenie zatok. A pracę taką że mogę byc "elastyczna" i miec czas na wyleczenie się lub podleczenie bez zwolnienia.
Z tego co mi mówili to jedynymi warunkami jest zatrudnienie na podstawie umowy o pracę,choroba przewlekła która rokuje na wyleczenie lub poprawę stanu zdrowia i chęci lekarza orzecznika w Zus-ie ;)
Próbuj wypełniac dokumenty u lekarza i idź do Zus-u.Wg mnie masz szansę, powodzenia
Awatar użytkownika
zaczytany
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 gru 2013 13:58
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: zaczytany »

Dziękuje Selene za przywitanie na forum oraz za wskazówki i rady. :kwiat:
Pragnę także Podziękować Kasia - 79 za włączenie się i chęć odpowiedzenia na moje pytanie. :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Oj ja również mam ogromną chęć wyjazdu z ZUS ale jeszcze więcej wątpliwości. Czytam wszystkie wątki dotyczące tego tematu ale póki co na tym poprzestaję. Główną barierą przed podjęciem decyzji jest podejście mojego szefa do tak długiej nieobecności pracownika...... a do emeryturki jeszcze ho, ho :P :P
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

-ewiko-

W Polsce wolimy leczyc niz Stosowac PREWENCJE .
Twierdzisz ,że Twój Szef nie zbyt chetnie zapatruje się na ew ,Twoj Dłuzszy wyjazd.
Ok
Ale czy i jak poradzi Sobie gdy dopadnie Cie juz choroba i wyeliminuje Cię na okres dłuższy niz owe 28 dni prewencji?( odrazu bedzie szukal Nowego pracownika -a czas wdrażania a dodatkowe koszty etc -gdy JEST mądrym szefem da się PRZEKONAC )
Zdaję sobie sprawę ,że trudno jest na rynku Pracy ,ale każda NIEOBECNOŚĆ mozna negocjować.
Może jestem ewenementem może i na skalę krajowa co widac po ilości Moich pobytow w sanatoriach do wieku ,ale od 19 roku życia pracuję zawodowo a każda Absencje czy to kliniczna , szpitalna czy tez sanatoryjna skracam do minimum
Do tej chwili a miałem kilku Szefow -Nigdy nie usłyszałem ,że PRZEGINAM
Staram sie informaowac czy też może i Edukowac zadając pytanie co jest tansze dla pana/pani leczenie czy prewencja ?
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Darku, piszesz bardzo przekonująco ale to nie jedyne wątpliwości. Taka dziwna ze mnie baba......i chcę i boję sie :oops:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

ewiko pisze:Darku, piszesz bardzo przekonująco ale to nie jedyne wątpliwości. Taka dziwna ze mnie baba......i chcę i boję sie :oops:
a moze powinnas Zmienic nastawienie !!
Tak troszke tutaj zadam pytania akademickie Twierdzisz ,że baba a ..uzywasz kompa jedno drugiemu przeczy !!
Chcesz a boisz się -
Wydaje mi sie wszak Bezczelny ,ale jak powiadają inne damy z tego Forum slodki ze mnie Typ ( tak mam cukrzyce ponad 30 lat i mam przwagę nad wieloma Gentelmenami -wszak Slodki koniec posiadam )
Jakie wątpliwości ??
Dziś zperspektywy czasu gdy widze ,że ZUS nareszcie zaczol stosowac zasady wczesnej prewencji -niestety JESZCZE nie umiejętnie to bardzo Żałuję tego co ja doświadczalem stając przed Komisjami ZUS w latach realnego Socjalizmu czy tez juz tzw Nowej Polski
Choć wtych Komisjach nadal sa Ci sami ludzie
Uważam Bezwzględnie jak napisal Andrzej WALCZYC,WALCZYC i jeszcze raz WALCZYC o swoje Zdrowie chyba ,że nie zalezy nam nad Dobra forma.
Ja osobiście moglbym toczyc wiele wywodow z każdym n/t zdrowia Jestem dość specyficznym przypadkiem ,ktorego imaja sie naprawdę Bardzo dziwne schorzenia ,ale i tez JESTEM walczakime ,ktory wygrywa ten nierowny pojedynek wielu poddało by sie musisz Myslec Naprawdę POZYTYWNIE
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Ewiko ale jakoś udalo Ci się te 6 razy wyjechać. Pozdrawiam :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Sztani, ten wątek dotyczy wyjazdów z ZUS-u natomiast ja miałam przyjemnośc korzystać wyłącznie z NFZ-u. To dla mnie zasadnicza różnica. Czyżbym wyczuwała w Twojej wypowiedzi małą złośliwość? ;) Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ