Jakie są kryteria doboru wyjazdu do sanatorium z ZUSu
- zaczytany
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 08 gru 2013 13:58
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
Jakie są kryteria doboru wyjazdu do sanatorium z ZUSu
Czy w nawiązaniu do tego musi być wcześniejszy pobyt w szpitalu?
A także czy istnieje jakiś czasookres wyraźnie mówiący że dany pacjent może tylko raz na określony czas z tej możliwości skorzystać?
Co jest podstawą do skorzystania z takiej prewencji rentowej?
Zakładając że ktoś jest przewlekle chory na schorzenia układu kostnego. Czy może co roku próbować pisać podania do ZUS ?
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Re: Jakie są kryteria doboru wyjazdu do sanatorium z ZUSu
Prawie wszystko o co pytasz znajdziesz tutaj: http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... =13&t=2269
Pozdrawiam
-
Kasia - 79
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 28 wrz 2013 20:44
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 0
Z tego co mi mówili to jedynymi warunkami jest zatrudnienie na podstawie umowy o pracę,choroba przewlekła która rokuje na wyleczenie lub poprawę stanu zdrowia i chęci lekarza orzecznika w Zus-ie
Próbuj wypełniac dokumenty u lekarza i idź do Zus-u.Wg mnie masz szansę, powodzenia
- zaczytany
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 08 gru 2013 13:58
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
Pragnę także Podziękować Kasia - 79 za włączenie się i chęć odpowiedzenia na moje pytanie.
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
W Polsce wolimy leczyc niz Stosowac PREWENCJE .
Twierdzisz ,że Twój Szef nie zbyt chetnie zapatruje się na ew ,Twoj Dłuzszy wyjazd.
Ok
Ale czy i jak poradzi Sobie gdy dopadnie Cie juz choroba i wyeliminuje Cię na okres dłuższy niz owe 28 dni prewencji?( odrazu bedzie szukal Nowego pracownika -a czas wdrażania a dodatkowe koszty etc -gdy JEST mądrym szefem da się PRZEKONAC )
Zdaję sobie sprawę ,że trudno jest na rynku Pracy ,ale każda NIEOBECNOŚĆ mozna negocjować.
Może jestem ewenementem może i na skalę krajowa co widac po ilości Moich pobytow w sanatoriach do wieku ,ale od 19 roku życia pracuję zawodowo a każda Absencje czy to kliniczna , szpitalna czy tez sanatoryjna skracam do minimum
Do tej chwili a miałem kilku Szefow -Nigdy nie usłyszałem ,że PRZEGINAM
Staram sie informaowac czy też może i Edukowac zadając pytanie co jest tansze dla pana/pani leczenie czy prewencja ?
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
a moze powinnas Zmienic nastawienie !!ewiko pisze:Darku, piszesz bardzo przekonująco ale to nie jedyne wątpliwości. Taka dziwna ze mnie baba......i chcę i boję sie
Tak troszke tutaj zadam pytania akademickie Twierdzisz ,że baba a ..uzywasz kompa jedno drugiemu przeczy !!
Chcesz a boisz się -
Wydaje mi sie wszak Bezczelny ,ale jak powiadają inne damy z tego Forum slodki ze mnie Typ ( tak mam cukrzyce ponad 30 lat i mam przwagę nad wieloma Gentelmenami -wszak Slodki koniec posiadam )
Jakie wątpliwości ??
Dziś zperspektywy czasu gdy widze ,że ZUS nareszcie zaczol stosowac zasady wczesnej prewencji -niestety JESZCZE nie umiejętnie to bardzo Żałuję tego co ja doświadczalem stając przed Komisjami ZUS w latach realnego Socjalizmu czy tez juz tzw Nowej Polski
Choć wtych Komisjach nadal sa Ci sami ludzie
Uważam Bezwzględnie jak napisal Andrzej WALCZYC,WALCZYC i jeszcze raz WALCZYC o swoje Zdrowie chyba ,że nie zalezy nam nad Dobra forma.
Ja osobiście moglbym toczyc wiele wywodow z każdym n/t zdrowia Jestem dość specyficznym przypadkiem ,ktorego imaja sie naprawdę Bardzo dziwne schorzenia ,ale i tez JESTEM walczakime ,ktory wygrywa ten nierowny pojedynek wielu poddało by sie musisz Myslec Naprawdę POZYTYWNIE
-
ewiko
- Super Kuracjusz