Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: anusia153 »

smuga pisze:Anusia153 dopiszmy że nie tyczy się to osób z lekkim stopniem niepełnosprawności :)
Zgadza się smugo , ale wiele jest osób z pozostałymi stopniami , może komuś się przyda .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Należy również pamiętać że na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół nie można starać się o rentę,czy zasiłek rehabilitacyjny w ZUS .Ale na równi posiadacze orzeczeń ZUS i Zespołów Orzekających mogą się starać o różne świadczenia np.zasiłek stały,zasiłek pielęgnacyjny (te z pewności przy wyższym stopniu niepełnosprawności)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

smuga pisze:Należy również pamiętać że na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół nie można starać się o rentę,czy zasiłek rehabilitacyjny w ZUS .Ale na równi posiadacze orzeczeń ZUS i Zespołów Orzekających mogą się starać o różne świadczenia np.zasiłek stały,zasiłek pielęgnacyjny (te z pewności przy wyższym stopniu niepełnosprawności)
O jak fajnie temat się rozkręca , ile jest jeszcze nie wiadomych ,
Pytanie , może mnie nie dotyczy , ale czy ktoś wie , czy posiadacze orzeczeń z Zus spełniają wymóg Art 26 ust.1 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w sprawie korzystania z Ulgi rehabilitacyjnej , czy ten wymóg spełniają tylko osoby z orzeczeniem z Zespołów Orzekających o nadaniu stopnia niepełnosprawności
forumowicz

Anusia tak jedni jak i drudzy maja prawo do odliczeń w podatkach ulgi rehabilitacyjnej :D a to jest chyba najbardziej zadowalające :lol: :lol:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Smuga napisał/ła
- Należy również pamiętać że na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół nie można starać się o rentę,czy zasiłek rehabilitacyjny w ZUS

Ja bym jednak skorygowała Twoją "wypowiedź", albowiem nie do końca się z Tobą zgadzam. Owszem orzeczenie o niepełnosprawności to nie podstawa do ubiegania się o rentę jednak gdy staramy się o rentę i gromadzimy wszelkie historie chorobowe to do dokumentacji zgromadzonej warto dołączyć (nawet powinniśmy dołączyć) także wcześniej uzyskane orzeczenie o niepełnosprawności. Dzisiaj właśnie usłyszałam taką opinię lekarza pierwszego kontaktu podczas wizyty mojego męża (byłam z nim w gabinecie), który ubiegać się będzie o rentę z tytułu niezdolności do pracy (ma orzeczenie o niepełnosprawności wydaną na okres... na zawsze czyli do końca życia
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

smuga pisze:Anusia tak jedni jak i drudzy maja prawo do odliczeń w podatkach ulgi rehabilitacyjnej :D a to jest chyba najbardziej zadowalające :lol: :lol:
I tu muszę Ciebie skorygować. Otóż mają prawo "jedni" i "drudzy" do wszelakich odliczeń poza tymi, którzy prowadzą działalność gospodarczą a rozliczają się w formie zryczałtowanej (ewidencja przychodów). Skoro podajemy jakieś informacje więc niech będą one sprawdzone i dokładne. Dajmy na to przeczyta ktoś taki o którym ja napisałam i uraduje się, że cokolwiek może sobie odpisać, ale z czego pytam się? Z czego? Z czyjego podatku? No chyba, że ja z Twojego :)
forumowicz

Rachel,,,,litości ,mamy prawo podatkowe i jakie płacisz podatki na podstawie zatrudnienia ,takie należą się ulgi.Podkreślasz to już któryś raz,a wystarczy prowadząc jakaś działalność zapoznać się z prawem podatkowym i dostosować się do danej sytuacji .Pozdrawiam.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Każdy wybiera taką formę opodatkowania jaka komu odpowiada. Mam płacić podatek po to tylko abym mogła przy okazji cokolwiek sobie "urwać"? Chyba żartujesz. Płacić 12 miesięcy po to aby raz w roku cokolwiek odpisać? Daj spokój...
forumowicz

anusia153 pisze:
smuga pisze:Należy również pamiętać że na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół nie można starać się o rentę,czy zasiłek rehabilitacyjny w ZUS .Ale na równi posiadacze orzeczeń ZUS i Zespołów Orzekających mogą się starać o różne świadczenia np.zasiłek stały,zasiłek pielęgnacyjny (te z pewności przy wyższym stopniu niepełnosprawności)
O jak fajnie temat się rozkręca , ile jest jeszcze nie wiadomych ,
Pytanie , może mnie nie dotyczy , ale czy ktoś wie , czy posiadacze orzeczeń z Zus spełniają wymóg Art 26 ust.1 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w sprawie korzystania z Ulgi rehabilitacyjnej , czy ten wymóg spełniają tylko osoby z orzeczeniem z Zespołów Orzekających o nadaniu stopnia niepełnosprawności
Anusia na PW podaje Ci link do tematu który Ciebie interesuje ;) :)
forumowicz

Anusia czy o to Tobie chodziło? :roll:
ODPOWIEDZ