Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: anusia153 »

kruszynka pisze:Anusia czy o to Tobie chodziło? :roll:
Nie mam żadnego Pw
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Juz jest ;) za obszerny tekst by tutaj drukować :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

do Rachel
Wydaje Mi się ,że troszkę pojechalaś Sobie z opinią na MójTemat nie Życzę Sobie takiego Tonu w stosunku do Mej Osoby.
Skoro w Twoim Mieście są Przepisy takie jak opisujesz to jest to problem Twoj i twojej Miejscowości
Chcialaś Karte Parkingową ,,już Ją Miałaś ,ale doczytałaś Znowu jej nie masz ale prowadzisz Działalność
Droga Rachel Twój tok rozumowania i PISANIA jest bardziej zakręcony NIŻ Mój do Mojego wiele osób już się przyzwyczaiło do Twojego Będzie ciężej
Proponuję kilka lektur n/t Osób Niepełnosprawnych Przywilejów jak i PRAW
Mógłbym pościagać linki i przepisy ,ale pozbawiłbnym PRACY wielu doradców a Ty Jako osoba Prowadzaca Działalność Gospodarczą Zapewne Musisz Mieć Wszystko Czarno na Białym.
Osobiście wskazywałem Wędkę nikomu nie DAWAŁEM Ryby
Tak poruszam się w Świecie osób niepełnosprawnych od ponad 20 lat rokrocznie przepisy zmieniają się dość Mocno i winnaś wiedzieć ,że to co bylo aktualne wczoraj nie musi być Jutro
Dlatego Zapraszam do każdego Urzędu Skarbowego po zalącznik do odliczeń dla osoób NIEPEŁNOSPRAWNTYCH
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: adamadi »

Gdzie jest admin :?: :?:
Ten wątek przestaje trzymać się tematu :roll:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Uprawnienia i ulgi dla niepełnosprawnych

Gazeta podatnika Nr 2/2014 (1619)

Karta parkingowa

Kartę parkingową wydaje starosta. Można ją uzyskać na podstawie:
- orzeczenia o zaliczeniu do znacznego, umiarkowanego lub lekkiego stopnia niepełnosprawności (w przypadku lekkiego stopnia — przyczyna niepełnosprawności z kodu R lub N), wydanego przez zespół ds. orzekania o niepełnosprawności albo
- orzeczenia równoważnego na mocy przepisów szczególnych z orzeczeniami o niepełnosprawności, wydanego przez organy rentowe (ZUS, KRUS i dawne orzeczenia KIZ — grupy inwalidzkie).

STUDIA

Studenci legitymujący się orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności lub orzeczeniem o niezdolności do pracy wydanym przez ZUS (albo dawną KIZ) mogą ubiegać się o specjalne stypendia. Szczegółowych informacji na temat wysokości oraz warunków przyznawania i wypłacania stypendium specjalnego udzielają sekcje ds. studenckich wyższych uczelni lub biura pełnomocników rektorów ds. osób niepełnosprawnych.

W ramach inicjatyw PFRON realizowany jest również program Student — projekt ułatwiający osobom niepełnosprawnym zdobycie wyższego wykształcenia.

MUZEA

Osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami mają prawo do ulgowych biletów wstępu do muzeów państwowych. Tańsze bilety można nabyć po okazaniu odpowiedniej legitymacji potwierdzającej uprawnienie do ulgi.

PASZPORT

Od osób niepełnosprawnych, a także od współmałżonków pozostających na ich wyłącznym utrzymaniu, pobiera się ulgową opłatę paszportową w wysokości 50 proc. stawki — 70 zł.

Materiały pochodzą ze stron dla osób niepełnosprawnych: spes.org.pl oraz pomocspoleczna.ngo.pl.
forumowicz

Tylko spokój i jeszcze raz spokój może nas uratować :lol: kazdy z nas wie coś i całość tak poskładana może być całkiem fajna,
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Masz rację Kruszynko , więcej pokory w tym wszystkim
pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Zycie i tak jest stresujace mniej lub bardziej u każdego z nas inaczej,więc starajmy się być mili nie czepiacć się innych o słowa.Bo po co? Ja np zostałam bardzo fajnie delikatnie ukierunkowana przez kogoś z tego forum na konkretne działania zdrowotne .Jestem bardzo wdzięczna i niebawem będę u lekarza i spróbujemy coś poszperać w moim organiżmie ,może cosik znajdziemy? ;) :lol:
Pozdrawiam Anusia :)
wandzia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2012 15:57
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: wandzia »

Witam.Mam orzeczenie o niepełnosprawności o stopniu umiarkowanym./narząd ruchu/Po pierwsze mogłabym mieć 10 dni urlopu więcej,ale nie pokazuję tego w pracy ponieważ mam również pracę w terenie i nie chcę stracić dodatku jak siądę za biurkiem.Mam kartę parkingową oraz zasiłek pielęgnacyjny bo niepełnosprawność była od dziecka.Mogę ubiegać się o turnus rehabilitacyjny-dotowany,odliczyć wydatki na leki/akurat nic nie zażywam/ dojazd na rehabilitację,rachunki za sanatorium jeżeli będę płacić,dofinansowanie do sprzętu rehabilitacyjnego.
Pozdrawiam wanda
forumowicz

Tak,tak macie racje,więcej pokory a i wysłuchania innych którzy chcą pomóc i nie odtrącać wyciągniętej pomocnej dłoni.Bo jak widać na końcu i tak potwierdzają się wszystkie wcześniej udzielone rady :D Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ