Uchylone obostrzenia pandemijne

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Tamaryszek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 wrz 2021 14:02

Re: Uchylone obostrenia Pandemijne

Post autor: Tamaryszek »

Jestem od kilku dni w sanatorium z NFZ w Kudowie Zdroju i wystarczą dwa szczypienia o ile nie minęło 9 m-c od przyjęcia drugiej dawki. Ozdrowieńczy nieszczepieni nawet jak od wyzdrowienia nie minęło 6 m-c i mają ważny certyfikat mają zrobić test.
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 sie 2013 12:53
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Zbigniew- I »

Masz rację Dzia_dek mija pomyłka. Chodziło mi o art. 31 ust.3
KONSTYTUCJA RP
Rozdział II
WOLNOŚCI, PRAWA I OBOWIĄZKI CZŁOWIEKA I OBYWATELA

Art. 31. 1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie
wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw
mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w
demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź
dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw
innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Art. 39. Nikt nie może być poddany eksperymentom naukowym, w tym
medycznym, bez dobrowolnie wyrażonej zgody

Warto w trym miejscu przytoczyć treść uzasadnienia Postanowienia SR we Włocławku z dnia 11 czerwca 2021 roku, sygn. akt II W 363/21, z jakiego wynika, iż jedynie w stanie klęski żywiołowej mogą nastąpić bardziej drastyczne ograniczenia wolności, zgodnie z art. 232 w zw. z art. 233 ust 3 Konstytucji jedynie wprowadzenie stanu nadzwyczajnego w postaci stanu klęski żywiołowej pozwoliłby nałożyć na wszystkich obowiązek profilaktyki, do jakiego zaliczyć można byłoby szczepienie. Sąd ponadto stwierdza, iż stan epidemii jest stanem ?zwykłym? co, uniemożliwia zawieruszenie aktów prawa normatywnego obecnie obowiązującego.
Zadanie wprowadzenia kar jest też sprzeczne z Kartą Praw Podstawowych Unii Europejskiej. Ta stanowi wprost, że w dziedzinie medycyny musi istnieć świadoma zgoda osoby zainteresowanej.
ZosiaN
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2020 20:01

Post autor: ZosiaN »

Tamaryszek pisze: 11 mar 2022 16:16 Jestem od kilku dni w sanatorium z NFZ w Kudowie Zdroju i wystarczą dwa szczypienia o ile nie minęło 9 m-c od przyjęcia drugiej dawki. Ozdrowieńczy nieszczepieni nawet jak od wyzdrowienia nie minęło 6 m-c i mają ważny certyfikat mają zrobić test.
Tamaryszek, jeśli to nie tajemnica - to w którym sanatorium jesteś? Pytam,bo od 29 marca mam sanatorium Bristol więc jakieś aktualne info byłoby bardzo przydatne. Pozdrawiam I życzę zadowolenia z kuracji.
Tamaryszek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 wrz 2021 14:02

Re: Uchylone obostrzenia pandemijne

Post autor: Tamaryszek »

Zosiu jestem w Zameczku, miałem być w grudniu w Polonii, ale okres Świąteczny, mocna plandemi i któraś tam fala. Poprosiłem mając powód o zmianę terminu i dostałem pod koniec grudnia Zameczek na marzec. Na poważniejszy opis pobytu szykuję się po powrocie w kwietniu, a wracam jakoś dzień po Twoim przyjeździe. Jak narazie w Zameczku jest ok. Choć po niewielu wpisach forumowicze podchodzą do tego obiektu jak "pies do jeża". Poza bardzo skromnymi posiłkami, dwa plasterki wędliny, albo i tego brak na śniadanie lub kolację, to dla mena śmiech na sali. Dobrze, że zupą można nadrobić bo w wazach na stole, a że siedzę tylko z fajną babką dbającą o figurę to jeszcze żyję. Co do Polonii, to wiem o tańcach, że są prawie codziennie poza chyba poniedziełkiem. Wstęp darmowy. Z Zameczku na zabiegi trzeba trochę chodzić jakieś 300 m. Narazie tyle wieści. Pogoda słoneczna, przyjemnej podróży.
ZosiaN
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2020 20:01

Re: Uchylone obostrzenia pandemijne

Post autor: ZosiaN »

Tamaryszek, bardzo dziękuję za info i miłego dnia :kwiat:
adzia662
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2022 11:38
Oddział NFZ: Mazowiecki