Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
PabloPawo
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2018 18:10
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 5

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: PabloPawo »

Dzień dobry.
18.III.2022 złożyłem wniosek w ZUS Tomaszów Mazowiecki. W zeszłym tygodniu dostałem wezwanie na zgłoszenie się na komisję, której termin wyznaczono mi na 5.IV.2022r. Tak więc, we wtorek tam idę. Będę informował jaki termin dostanę.
Pozdrowionka dla Wszystkich.
bonia50+
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 wrz 2013 08:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: bonia50+ »

Pawlo bardzo szybko otrzymałeś info o wizycie w Zusie. Ja złożyłam 16 lutego (mazowiecki oddział) i cisza :roll:
Pozdrawiam i pozytwnei opinji orzecznika życzę :kwiat:
Awatar użytkownika
andrzej590
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 12:58
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: andrzej590 »

Dziekuje za odpowiedzi.
PabloPawo
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2018 18:10
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: PabloPawo »

Dzięki Boniu.
Zdziwiony byłem, że dostałem wezwanie na komisję. Otwierając kopertę z ZUS-u myślałem nawet, że dostałem odpowiedź, że mój wniosek odrzucono. Gdy składałem wniosek w ZUS-ie wraz z dokumentacją medyczną, to pani przy stanowisku powiedziała, że w ciągu 30 dni otrzymam decyzję, bo komisja odbędzie się zaocznie - a tu wzywają mnie bo jednak chcą mnie zobaczyć ;)
We wtorek będę wiedział co dalej.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Złożyłem w tym tygodniu razem z zaświadczeniami, badaniami. Ciekawe, czy pozytywnie. Dawno nie byłem. Na innym forum widzę,ze składaja po kilku miesiącach od powrotu. Pozdrawiam.
jarkoz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 sie 2021 18:57
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: jarkoz »

bonia50+ pisze: 31 mar 2022 15:27 Pawlo bardzo szybko otrzymałeś info o wizycie w Zusie. Ja złożyłam 16 lutego (mazowiecki oddział) i cisza :roll:
Pozdrawiam i pozytwnei opinji orzecznika życzę :kwiat:
Witam, polecam zadzwonić na 11 listopada i poprostu spytać miłe panie. Ja w tamtym roku też czekałem miesiąc na decyzję i telefonicznie dowiedziałem się ,że komisja była zaoczna.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andrzej590
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 12:58
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: andrzej590 »

A jeszcze pytanko,moze ktos dostal w ostatnich dniach skierowanie do konkretnego sanatorium na dany termin?Na jaki czas jest teraz przydzial na wyjazd? Dzieki serdeczne za odpowiedzi.
jarkoz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 sie 2021 18:57
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: jarkoz »

W styczniu napisałem do ZUSu mazowieckiego prośbę o przełożenie terminu wyjazdu na prewencję rentową z powodu pracy .Poprosiłem o maj , Krynicę Zdrój i Leśnika Drzewiarza.I tak dostałem skierowanie.
bonia50+
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 wrz 2013 08:28
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: bonia50+ »

Witam
Jarkoz dzięki za podpowiedz :roll: zadzwoniłam i uzyskałam informację że 6 kwietnia będę miała komisję zacznie ;) więc czekam do środy z nadzieją!!!
Pozdrawiam serdecznie 😊
ewcia2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2019 17:50

Post autor: ewcia2 »

Dzień dobry.
Właśnie dostałam orzeczenie o potrzebie rehabilitacji w zakresie układu oddechowego w połączeniu z narządem ruchu. Na stronie ZUS w wykazie ośrodków rehabilitacyjnych współpracujących z ZUS (stan na 01.03.2022 r.) ośrodki, które jednocześnie rehabilitują układ oddechowy i narząd ruchu to Krynica Morska Zefir i Gdańsk Alma. W Wysowej-Zdrój Beskid jest oddechówka ale nie doczytałam narządu ruchu. Mam pytanie: który z ośrodków wg Forumowiczów jest bardziej godny polecenia? Chodzi o bazę zabiegową no i wiadomo warunki bytowe. Pomyślałam, że jak orzeczenie się uprawomocni to napiszę do ZUS prośbę o konkretne miejsce.
Pozdrawiam Ewa.
P.S.
PabloPawo jakie jest orzeczenie komisji?
ODPOWIEDZ