Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: dziunia60 »

Witam. Przeczytałam całe forum od początku i bardzo się cieszę że jesteście. Mam orzeczenie i stopniu umiarkowanym od grudnia 2013r na dwa lata.Właśnie w poniedziałek (13.01.2014) złożyłam wnioski o legitymację i kartę parkingową (musiało minąć dwa tyg. na uprawomocnienie się orzeczenia) i odbieram w lutym. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje które były bardzo pomocne. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Witaj "Dziunia60". Ja właśnie wczoraj odebrałam legitymację. Orzeczenie odebrałam w lipcu 2013 i jest to stopień lekki jednak nikt z pracowników nie poinformował mnie że mam prawo do legitymacji. Tu na forum dowiedziałam się o tym, po czym wystąpiłam z wnioskiem o legitymację, która ku mojemu ogromnemu zdziwieniu jest bezpłatna. Wczoraj gdy odebrałam legitymację zapytałam również o to czy np. po roku mogę ubiegać się o "wyższy" stopień niepełnosprawności, czy dopiero po dwóch latach (orzeczenie mam wydane na dwa lata). Pani poinformowała mnie, że nie muszę czekać nawet rok, w każdej chwili mam prawo wystąpić z wnioskiem o nowe orzeczenie. Myślę, że tak niebawem zrobię.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

dziunia60 pisze:Witam. Przeczytałam całe forum od początku i bardzo się cieszę że jesteście. Mam orzeczenie i stopniu umiarkowanym od grudnia 2013r na dwa lata.Właśnie w poniedziałek (13.01.2014) złożyłam wnioski o legitymację i kartę parkingową (musiało minąć dwa tyg. na uprawomocnienie się orzeczenia) i odbieram w lutym. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje które były bardzo pomocne. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :kwiat:
Witaj dziunia :kwiat: Bardzo się cieszę, że informacje tutaj zamieszczane mogą być komuś pomocne . Myślę , że temat związany z niepełnosprawnością nie jest jeszcze wyczerpany, na pewno każdy z nas ma jakieś wątpliwości , jakieś pytania a może nawet nie zdajemy sobie sprawy że istnieją przepisy które w jakimś stopniu mogą ułatwić nam życie. Pozdrawiam :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To ja jeszcze napiszę o czymś co zapewne większość tych, którzy posiadają stopień niepełnosprawności wie, ale mogą się znaleźć tacy, którzy tego nie wiedzą, że nie tylko można odwołać się od orzeczenia lekarza orzecznika. Także gdy mamy takowe orzeczenie przyznane np. na 2 lata, to nie czekając końca orzeczenia możemy złożyć kolejny wniosek o stopień niepełnosprawności i nie ma tu reguły czy to będzie po roku od pierwszego orzeczenia czy po pół. W końcu w każdej chwili nasze zdrowie mogło ulec pogorszeniu
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wydanie orzeczenia następuje na wniosek osoby zainteresowanej. Druk wniosku
o wydanie orzeczenia osoba zainteresowana otrzymuje w siedzibie właściwego
miejscowo powiatowego zespołu. W zależności od przyjętego przez powiatowy
zespół sposobu organizacji pracy możliwe jest także uzyskanie wniosku drogą
pocztową lub pobranie go ze strony internetowej zespołu.
Wniosek o wydanie orzeczenia może złożyć:
• - osoba zainteresowana;
• - przedstawiciel ustawowy osoby zainteresowanej (dotyczy to przede
wszystkim dzieci oraz osób ubezwłasnowolnionych);
• - kierownik ośrodka pomocy społecznej, ale za zgodą osoby
zainteresowanej lub jej przedstawiciela ustawowego.
Wniosek składa się w powiatowym zespole do spraw orzekania o
niepełnosprawności właściwym dla miejsca zamieszkania osoby zainteresowanej
lub właściwym dla miejsca pobytu.

Wniosek zwiera:
• - imię i nazwisko osoby zainteresowanej;
• - datę i miejsce urodzenia dziecka lub osoby zainteresowanej;
• - adres zamieszkania lub pobytu osoby zainteresowanej;
• - numer dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego ich
tożsamość oraz numer PESEL;
• - określenie celu wydania orzeczenia;
• - dane dotyczące sytuacji społecznej i zawodowej osoby
zainteresowanej – w przypadku wniosku o orzeczenie o niepełnosprawności lub
stopniu niepełnosprawności;
• - oświadczenie osoby zainteresowanej a o prawdziwości danych
zawartych we wniosku.

Do wniosku dołącza się:
• dokumentację medyczną (historię choroby, karty informacyjne leczenia
szpitalnego, wyniki dodatkowych badań diagnostycznych, konsultacje
specjalistyczne itp.);
• zaświadczenie lekarskie – zawierające opis stanu zdrowia, wydane
przez lekarza, pod którego opieką lekarską znajduje się osoba
zainteresowana; zaświadczenie takie ważne jest miesiąc od daty wydania i w
tym czasie należy złożyć wniosek;
• inne dokumenty mające wpływ na ustalenie niepełnosprawności lub
stopnia niepełnosprawności.

Wniosek powinien być rozpatrzony nie później niż w ciągu 1 miesiąca od dnia
jego złożenia. W przypadkach bardziej skomplikowanych spraw wniosek
powinien być rozpatrzony nie później niż w ciągu 2 miesięcy od daty jego
złożenia.
Może te informacje się komuś przydadzą.Pozdrawiam

Więcej szczegółów znajduje się na stronie
http://www.niepelnosprawni.gov.pl/statu ... -procedur/
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wydawaniem orzeczeń o stopniu
niepełnosprawności zajmują się powiatowe zespoły do spraw orzekania o
niepełnosprawności, właściwe dla miejsca zamieszkania.

W przypadku Warszawy jest to Miejski Zespół do Spraw Orzekania o
Niepełnosprawności w Warszawie, Gen. Andersa 5, 00-147 Warszawa, tel. (22)
620 66 82, (22) 654 13 48, (22) 654 13 49
adres strony
http://scon.waw.pl/index.php?option=com ... &Itemid=33
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To ja jeszcze dodam (dla przypomnienia), że

Osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności to osoba z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolna do pracy albo zdolna do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej i wymagająca, w celu pełnienia ról społecznych, stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innych osób w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji.

Osoba z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności to osoba, która ma naruszoną sprawność organizmu, jest niezdolna do pracy albo zdolna do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej albo częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych.

Osoba z lekkim stopniem niepełnosprawności to osoba, która ma naruszoną sprawność organizmu, powodującą w sposób istotny obniżenie zdolności do wykonywania pracy, w porównaniu do zdolności, jaką wykazuje osoba o podobnych kwalifikacjach zawodowych z pełną sprawnością psychiczną i fizyczną, lub mająca ograniczenia w pełnieniu ról społecznych dających się kompensować przy pomocy wyposażenia w przedmioty ortopedyczne, środki pomocnicze lub środki techniczne.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dziś dopiero odkryłam temat dotyczący niepełnosprawności,przeczytałam wszystkie wypowiedzi i jakie wnioski nasunęły się mnie
-w kwestii rozliczania podatku trzeba corocznie sprawdzić i dobrze przejrzeć tą książeczkę instrukcję do pit-ów bo przepisy rokrocznie zmieniają się.
-w kwestii leków- w ramach ulgi nie można odliczać wydatków na zakup wszystkich leków. Możliwość skorzystania z ulgi jest bowiem uzależniona od stwierdzenia przez lekarza specjalistę, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki (stale lub czasowo). Odliczenie dotyczy tylko produktów które zgodnie z prawem farmaceutycznym zawierają nazwę lek,nie dotyczy to tzw wyrobów medycznych.
-w kwestii karty parkingowej - w Warszawie (nie wiem czy tylko) można ubiegać się o karę N+.Kartę N+ mogą dostać kierowcy, których niepełnosprawność powoduje istotne trudności w samodzielnym poruszaniu oraz rodzice lub opiekunowie dzieci i osób niepełnosprawnych.Karta N+ umożliwia niepełnosprawnym bezpłatne parkowanie na dowolnych miejscach w strefie płatnego parkowania, nie tylko na kopertach.Tą kartę w Warszawie wydaje Zarząd Dróg Miejskich tel. 22 55 89 304
-abonament telewizyjny (zwolnienie) dotyczy tylko osób niewidomych,które mają orzeczony umiarkowany lub znaczny stopień niepełnosprawności.Te osoby w większości miast jeżdżą wraz z opiekunem bezpłatnie,również zwolnione są z opłaty klimatycznej w miejscach,gdzie takowa obowiązuje.
To chyba tyle,co mi się nasunęło.
Awatar użytkownika
zaczytany
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 gru 2013 13:58
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: zaczytany »

Witam wszystkich tu zgromadzonych ku uciesze mojej i zgromadzonych chcę podziękować za takie rozwinięcie tematu jakim jest posiadanie z tytuły orzeczenia niepełnosprawności czegoś nazwijmy to w cudzysłowie pozytywnego. Szeroka dysputa mająca celowość rozwinięcia tematu jest dość już pokaźna i zapewne w swej szerokości i tak zapewne nie dokona realnego określenia jednoznaczności...
Ale ja chcę coś powiedzieć teraz o tym co mnie spotkało, otóż właśnie wczoraj byłem na komisji określającej stopień niepełnosprawności. Przebieg orzeczenia był bardzo powszechny. Wejście rozmowa, badanie, wyjście...no i jest orzeczenie o umiarkowanym stopniu. Jeszcze tylko wywiad środowiskowy, pobranie druku na legitymację (czas dwóch tygodni do uprawomocnienia się decyzji) potem będzie powrót i wyrobienie legitymacji. Natomiast jedno mogę powiedzieć co usłyszałem od pań (to jest jedyna instytucja gdzie jest wyczuwalna cierpliwość wyczulona na petenta czytaj chorego) a to mianowicie że od dnia dzisiejszego mam 10 dni więcej czasu urlopowego (dziesięć dni)...
Chciałem wszystkim Podziękować za tak szeroką gamę informacji jaką tu upowszechniliście. Zapewne jest to dobra droga nadająca świadomość ludziom bez orientacji w temacie. Jesteście bardzo pomocni...czyńmy tak dalej. Pomoc nasza samym sobie ma bowiem znaczenie dające zorientowanie na sensowność tegoż forum.
Dzięki wielkie...
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Post autor: syrenka »

Witam !!! Tak zgadza sie przysługuje ci urlop dodatkowy 10 dni ale po przepracowaniu 12 miesięcy :!: Tak było dotychczas ,,,
ODPOWIEDZ