30 dniowy czas na weryfikację wniosku.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

30 dniowy czas na weryfikację wniosku.

Post autor: iwcia »

Witajcie :)
Mamy 30 dni na odeslanie wniosku do NFZ po weryfikacji.
Zastanawiam sie,czy data odeslania zweryfikowanego wniosku do NFZ ma jakikolwiek wpływ na datę wyjazdu.
Chciałabym opóznic wyjazd, licząc na to,że gdy odeślę wniosek np.w 29-tym dniu, czas oczekiwania sie wydłuży?
Wyprowadzcie mnie z błędu, jesli jest inaczej.
Czy podczas weryfikacji kolejka biegnie nam dalej czy zatrzymuje sie na ten czas?
POzdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: 30 dniowy czas na weryfikację wniosku.

Post autor: darek »

Naprawę NIE MA REGUŁY
Znajomi mieli podobny przypadek i każdorazowo było inne rozwiązanie wszystko generalnie zależy " Od Eli.."
Osobiście gdy oddawałem skierowanie potwierdzone innym wypisem i Przeciwwskazaniami do rehabilitacji sanatoryjnej Pani przyjmująca wniosek sama zasugerowała ,że dużo zależy od podejścia pracownika
Generalnie gdy oddawałem wniosek po 6 miesiącach otrzymałem ten sam obiekt tylko inny termin
Może okazać się jak w przypadku Mojej Mamy ,że po oddaniu zweryfiikowanego skierowania po 2 tygodniach Listonosz przyniósł skierowanie a wyjazd był bodajże za 4 tygodnie.
Natomiast są na portalu wpisy ,że po zweryfikowaniu oczekuja kolejne tygodnie
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki Darku.
Czyli moze byc róznie.Ale tak zaraz po 2 tygodniach????? Przeraziłeś mnie.Ja nie chce tak szybko!!!! :shock:
A może wraz ze zweryfikowanym wnioskiem włoże takze do koperty pisemną prośbę o jak najpózniejszy wyjazd?
Choc po namyśle, nie wiem czy to dobry pomysł......
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Iwciu. miałam przypadek że moje dokumenty po weryfikacji "zaginęły". Zadzwoniłam do NFZ pytając dlaczego tak długo oczekuję na wyznaczenie daty wyjazdu. Oni że nie mają weryfikacji. Po dłuższej rozmowie wszystko się wyjaśniło. Pani ogromnie uprzejma zapytała gdzie i kiedy chcę wyjechać. Więc wszystko można załatwić , potrzebna jednak jest odrobina dobrej woli po drugiej stronie. Uważam że powinnaś próbować negocjować termin wyjazdu.......... jeśli trafisz fajną kobitkę , sprawa załatwiona. POWODZENIA.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

ewiko pisze:Iwciu. miałam przypadek że moje dokumenty po weryfikacji "zaginęły". Zadzwoniłam do NFZ pytając dlaczego tak długo oczekuję na wyznaczenie daty wyjazdu. Oni że nie mają weryfikacji. Po dłuższej rozmowie wszystko się wyjaśniło. Pani ogromnie uprzejma zapytała gdzie i kiedy chcę wyjechać. Więc wszystko można załatwić , potrzebna jednak jest odrobina dobrej woli po drugiej stronie. Uważam że powinnaś próbować negocjować termin wyjazdu.......... jeśli trafisz fajną kobitkę , sprawa załatwiona. POWODZENIA.
No właśnie,mój telefon odebrała chyba taka mniej fajna kobitka..Ja,zwracając pierwsze skierowanie, prosiłam o zmianę miejsca i terminu,podałam że chciałabym marzec-kwiecień ,no i mam.17 marca.Jedynie miejsce ,czyli Szczawno,pozostało bez zmiany,niestety.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Narewko, w moim przypadku pani nie miała wyjścia... musiała być uprzejma. Moje dokumenty zaginęły w ich wzorowym urzędzie . Odnalazły w czasie rozmowy telefonicznej. KOBYŁKA U PŁOTA :D Trzeba okazać skruchę.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ewiwko,w Twoim przypadku było oczywiste,że pani musiala byc grzeczna, skoro dokumenty zainęły u nich.Miałaś farta. ;)
Narewka, powiedz mi ,jaki powod podalaś zwracając skierowanie i prosząc o inne miejsce i termin?
Miałas jakies zaswiadczenie od lekarza?
W dolnośląskim nie tak łatwo jest sie dogadać z NFZ, a dodzwonienie się graniczy z cudem.
W każdym razie spróbuję odwlec termin wyjazdu, moze się uda.
Narazie czekam na weryfikacje.Zeby tak moje dokumenty zaginęły... ;) Może tez dostałabym prezent w postaci wyboru miejsca i terminu. ;)
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Zwracając skierowanie/od 19 listopada 2013/,chyba popełniłam błąd,bo napisałam tylko swoją,osobistą prośbę.Umotywowałam tak,że Dom Zdrojowy jest na górce,a na zabiegi trzeba dochodzić kawałek,z górki i pod górke.A Szczawno znam od 1972 roku,bo tam po raz pierwszy byłam w sanatorium.Wtedy to chodzenie nie przeszkadzało mi,bo byłam piękna i młoda.Teraz,gdy z tego tylko to 'i' pozostało jest juz trudniej,poprosiłam więc uprzejmie o zmianę miejsca i terminu.
Napisałam,że mam problemy z kręgosłupem,mam kręgozmyk,załączyłam xero prześwietlenia i wypisy z Inowrocławia,gdzie prywatnie leczę się od czasu do czasu.Pierwszy raz zwracałam skierowanie ,myślałam więc,że taka prośba wystarczy.
Okazuje sie,że trzeba jak najwięcej papierów,zaświadczeń itp..Oj,byłam jednak bardzo naiwna wierzac w dobrą wolę urzędników.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak,człowiek uczy sie na własnych błędach.Teraz kiedy czytam wszystkie wypowiedzi, wiem juz, ze nie ma co liczyć na dobra wolę urzędnikow, trzeba miec mocne argumenty zwracając sie z jakąkolwiek prośbą.
A zweryfikowane skierowanie odesle jak najpózniej, poniewaz cały czas licze na to,że w tym czasie kolejka sie wstrzymuje.
Troche dziwnie chyba brzmi kiedy tak piszę, bo wszyscy czekają z niecierpliwością a ja na odwrót - chće opóznic termin wyjazdu. :D
Pozdrawiam :kwiat:
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21

Post autor: ninak »

Iwciu,nie jesteś odosobniona w opóznianiu :D .Moje 24 miesiące oczekiwania mija w czerwcu i tak chciałabym dostać a nawet póżniej.Weryfikacji w dalszym ciągu nie mam.Cały czas też mam nadzieje że DNFZ nie obdarzy mnie miejscowością uzdrowiskową niedaleko domu. :roll:
ODPOWIEDZ