Fajny film wczoraj widziałem
- agunia3
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Fajny film wczoraj widziałem
Wiadomo, że film nakręcony na podstawie książki jest zmieniony ale lepiej aby to były drobne rzeczy a nie większość. Rzadko który film nakręcony na podstawie książki mi się podoba choć oczywiście są wyjątki.
A żeby zbyt nie odbiegać od tematu to wczoraj byłam w kinie na ''Wkręceni", taki sobie średni ale były moment w których się można było pośmiać.
W telewizji ostatnio oglądałam ''Córka opiekuna wspomnień'' i to jest jeden z niewielu filmów, które mi się podobają a są nakręcone na podstawie książki. (choć książka i tak jest dla mnie nr 1).
-
forumowicz
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Wczoraj tak sie zasiedzialam ze zaczelam ogladać film...KWIAT PUSTYNI
Na podstawie ksiązki WARIS DIRIE
w kinach juz od 26 marca..polecam i ksiażkę i film
To skomplikowane
Dwoje do poprawki
Zagubiony czas
i ostatnio oglądany: Złodziejka książek.
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 sty 2012 09:40
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 8
Niestety, po obejrzeniu filmu stwierdzam, że....książka lepszaaqula pisze:Dzisiaj o 21.35 na TVP1 będzie film "Kwiat pustyni"
"Kwiat pustyni" – film fabularny z roku 2009 w reżyserii Sherry Horman, nakręcony w oparciu o bestsellerową powieść autobiograficzną Waris Dirie pod tym samym tytułem - Kwiat pustyni".
Fabuła filmu opowiada o somalijskiej dziewczynce, która w wieku pięciu lat zostaje poddana obrzezaniu, a siedem lat później zostaje sprzedana człowiekowi, za którego ma wyjść za mąż. Dziewczynce udaje się jednak uciec i zostaje amerykańską supermodelką. Wikipedia.
Super ksiażka, mam nadzieję, że film też będzie interesujący![]()
-
forumowicz
Pewna młoda para zakochuje sie w sobie podczas wypoczynku nad oceanem
Znajomość trwa kilka dni
Po 30 latach przypadkiem spotykają się podczas urlopu na jednej z słonecznych wysp.
Ona z męzem i dziecmi,On nigdy się nie ożenił.
Zgadnijcie co było dalej
Dla mnie super
Polecam
- Leon43
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 sty 2014 22:24
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Zazwyczaj książka jest bogatsza w emocje niż film. Dlatego po przeczytaniu książki i obejrzeniu filmu dochodzimy do wniosku, że książka jest ciekawszabiedroneczka pisze:Niestety, po obejrzeniu filmu stwierdzam, że....książka lepszaaqula pisze:Dzisiaj o 21.35 na TVP1 będzie film "Kwiat pustyni"
"Kwiat pustyni" – film fabularny z roku 2009 w reżyserii Sherry Horman, nakręcony w oparciu o bestsellerową powieść autobiograficzną Waris Dirie pod tym samym tytułem - Kwiat pustyni".
Fabuła filmu opowiada o somalijskiej dziewczynce, która w wieku pięciu lat zostaje poddana obrzezaniu, a siedem lat później zostaje sprzedana człowiekowi, za którego ma wyjść za mąż. Dziewczynce udaje się jednak uciec i zostaje amerykańską supermodelką. Wikipedia.
Super ksiażka, mam nadzieję, że film też będzie interesujący![]()
![]()
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
"Angielski pacjent" książka....taka sobie,film genialny
"Pożegnanie z Afryką",książka niezła,ale film....zdjęcia,gra aktorów cudne
Pewnie jeszcze parę by mi się nasunęło ale te przyszły na myśl od razu.
- Leon43
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 sty 2014 22:24
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Masz rację, ale czasem wątek miłosny/wątki miłosne lubimy obejrzeć, emocje widać na twarzach głównych bohaterów, bohaterskie poświęcenie dla ukochanej kobiety ... a jeśli przy okazji lubisz Kristin Scott Thomas, Ralfa Fiennesa czy Juliette Binoche to film zyskuje wobec książki. To nie jest film łatwy, polecam raczej dla niepoprawnych romantyków. To samo można napisać o innej ekranizacji = Nad Niemnem. Film ma ta przewagę, że można być urzeczonym scenerią, grą głównych bohaterów zwłaszcza Justyny Orzelskiej i Jana Bohatyrowicza. Zupełnie inne klimaty, bliższe nam Polakom (zwłaszcza postawa dwóch pokoleń na płaszczyźnie chłopskiej i szlachty zaściankowej) Można by oczywiście rozkładać to na atomy... jednak warto przeczytać książkę i obejrzeć film.