reforma leczenia uzdrowiskowego

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: reforma leczenia uzdrowiskowego

Post autor: GIENIA »

Abstynent ... nie ma co porównywać do więzienia , bo w więzieniu , telewizor mają za darmo :lol: :lol:
A ja , nie zabiegam o jedynki .... i ani koszt , ani problem samotności o której pisze Darek , nie mają tu nic do rzeczy ;)
Dwa razy byłam w jedynce z konieczności ( KRUS miał taki wymóg w czasie pandemii ) i tyle mi wystarczy :lol: może dlatego , ze jeszcze nigdy nie zraziłam sie do współspaczki , bądź współspaczek :)
Awatar użytkownika
Asik_
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sie 2022 09:55
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: Asik_ »

Ja znam również taki przypadek,w którym Pani przyjechała prywatnie do sanatorium i została zakwaterowana w pokoju z moją koleżanką,ktora była z NFZ. Trudno mi było samej w to uwierzyć, ale jak Pani nie chciała być sama,to przychylili się do jej prośby. :D
Bastek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2022 15:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Bastek »

Witajcie . Może ktoś , obecny z forum doradzi mi co , mam zrobi . Miałem owszem przydział , w tym 2023 roku , do Sanatorium , ale musiałem zrezygnować , z powodów zdrowotnych. I teraz nie wiem , czy składać nowy wniosek do Sanatorium w tym 2023 roku , i jechać z tak zwanych zwrotów . Czy może przesiedzieć, i przetrwać te parę miesięcy . I już w 2024 roku , złożyć nowy wniosek do Sanatorium . Ponieważ , prawdopodobnie już od 2024 roku . To każdy Kuracjusz , będzie miał możliwość , wyboru , odpowiedniego Sanatorium dla siebie , i w takim terminie , który mu pasuje . Już z góry serdecznie dziękuję , wszystkim za porady . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Bastek sam piszesz prawdopodobnie…
Poza tym nawet jeżeli tak będzie to nie licz na to, że w tej samej cenie co teraz.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Próbowałabym jednak złożyć w tym roku i wydzwonić zwrot.
Czy będzie aż tak różowo z tym wyborem miejsca i terminu :roll: tego nie wie nikt...jak to u nas ;)
Grzegorz DG
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 sty 2018 11:20
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Grzegorz DG »

Zapytałem w Ministerstwie Zdrowia czy dalej bedą turnusy na leczenie w szpitalu uzdrowiskowym odpowiedz jest taka że trwają prace nad ustawą i w obecnej chwili nie ma jednoznacznego stanowiska jak będzie to wyglądać .
agadawid
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 24 lut 2016 10:05
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 4 razy

Post autor: agadawid »

Według zapowiedzi zlikwidowane ma być leczenie w szpitalach udrowiskowych. Leczenie sanatoryjne, owszem bedzie możliwośc wyboru ośrodka ale ceny maja zostać uwolnione, urynkowione i koszty wyżywienia oraz zakwaterowania w całości przerzucone na pacjenta. Protestuje branża sanatoryjna poniewaz może to oznaczać, że na sanatorium będzie stać tylko zamożniejszych. Ewentualnie ośrodki w atrakcyjnie położonych miejscowościach bedą dostępne dla zamożniejszych a szary emeryt do Koziej Wólki...
agadawid
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 24 lut 2016 10:05
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 4 razy

Post autor: agadawid »

Kwalifikcję do sanatorium będzie przeprowadzało dane sanatorium, to które sobie wybierzemy.
Oczywiście to są projekty, słychac już głosy, że z części postulatów Ministerstwo byc może zrezygnuje.
Przeglądając forum, czytam jak niektórzy się napalili na mozliwość wyboru miejsca. Tak, to fajna sprawa. Przypuszczam jednak, że do tak uwielbianego przez kuracjuszy Kołobrzegu czekać trzeba będzie conajmniej 4 lata...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Być może do Kołobrzegu , czy innych uzdrowisk i wybranych w nich ośrodków , trzeba będzie czekać 4 lata , a może nawet dłużej .
Ale być może , będą też miejscowości i ośrodki , do których będzie można pojechać , bezpośrednio po wymaganym okresie karencji .

I o to właśnie chodzi , abyśmy mieli możliwość wyboru terminu , miejscowości , ośrodka , a co za tym idzie ... standardu pokoju i określenia iluosobowego pokoju oczekujemy .
Ceny za jedynkę , dwójkę a pokoje wieloosobowe , moim zdaniem powinny być o wiele bardziej zróżnicowane , standard , tez powinien mieć duży wpływ na dopłaty . Bo te różnice , które są w tej chwili , to ..... ;)

Gdzieś mi się obiło o uszy , że jeśli wejdzie ..." Nowe " ... planowane są też rozmowy nt. skrócenia karencji do 12 miesięcy . Słyszał ktoś o tym :?:
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Witajcie.....no i jeszcze ,,reforma" nie ruszyła a już są z nią problemy
Dodaję i może moderator nie usunie
[link]
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2023 23:00 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
ODPOWIEDZ