Niepełnosprawność

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: Niepełnosprawość

Post autor: Kleinehexe »

Masz rację KruszynkoK :kwiat: , każdy ma swoje doświadczenia, swoje argumenty i chyba nic nie da przerzucanie się nimi.

Darku, współczuję, bo żyjesz w bardzo nieprzyjaznym świecie, otaczają Cię sami źli ludzie, cwaniacy, naciągacze, złodzieje etc. Mój świat jest inny, bo większość ludzi w nim żyjąca to dobre i przyjazne osoby. Mają swoje wady i niedoskonałości, ale któż ich nie ma? Skupiam się jednak na tym co w nich pozytywne i niech tak pozostanie.
Dziękuję, że przedstawiłeś swój punkt widzenia, ale pozwolisz, że ja się z nim nie zgodzę i zostanę w swojej prawdzie. :serce:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Kleinehexe

Nie ja ŻYJĘ wśród NORMALNYCH LUDZI

Szkoda tylko że ironizujesz
Niestety są wśród Nas OSOBY KTÓRYM SIĘ WSZYSTKO NALEŻY bez względu na ....

Osobiście irytuje mnie bo
Orzeczenie o Niepełnosprawności otrzymałem Gdy zawnioskował o to śp profesor Religa
Sam pisał mi wniosek
Nie zapomnę gdy mnie UZDROWIONO
Troszkę się poirytował

Niestety nadal wsród Nas są Osoby ,które jeszcze nie są ZDIAGNOZOWANE a już Są Orzeczone
Irytuje mnie gdy dofinansowanie do zakupu Samochodu otrzymuje Osoba mająca orzeczenie po ZNAJOMOŚCI -Nie do ruszenia - bo Brat Szwagier czy inny pociotek wstawił się i JEST NI PODWAŻALNY PAPIER

Zauważ jedną zależność

DLACZEGO Pojawił się ten Temat

Bo Opiekun napisał może o jedno słowo za dużo

Tutaj NIKT a wszególności Moja skromna Osoba Nie ma NIC przeciwko

JEDAK i co JEST PRAWDĄ na Osobach Niepełnosprawnych Kilka Osób w tym Kraju ma się nieźle

Oczywiście mogę przytaczać wiele Przykładów

Zięć Prezydenta dorobił się na Inwalidach niezłej Kasy
Uniewinniono go Gdy dał rozwód
MISTRZOSTWO
Ale o tym nikt nie wspomina

Podobnie jest z Inwalidami -Sam nim JESTEM dlatego mogę to napisać

Kasa nie idzie na tylko idzie do pośredników i tutaj jest wg mnie problem

Oczywiście możecie wylewać na mnie Hejt i Pomyje ,Ale taka jest Prawda

Wielu w tym kraju dorobiło się FORTUN dzięki Inwalidom a Ci nawet o tym nie wiedzieli i to jest SMUTNE
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Darku, sprostuję tylko jedną informację i kończę z Tobą dyskusję na temat osób z niepełnosprawnościami, bo już powiedziałam, co na ten temat myślę.
Szkoda tylko że ironizujesz
Nie, nie ironizuję, bo to zbyt poważny temat. Wszystko co napisałam wcześniej płynęło z głębi mojego serca. Może to być dla Ciebie niezrozumiałe, ale takie są moje odczucia, takie wyciągam wnioski z treści Twoich postów, taka jest moja prawda życiowa.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Darek nikt z nas nie naprawi całego świata machając szabelką i wyrzucając z siebie potok słów tutaj na forum.
Wiele problemów społecznych w tym kraju nie jest rozwiązanych , problem niepełnosprawności również.
Zapewniam ciebie, że w najgorszej sytuacji są rodziny z niesamodzielnymi dziećmi… nie mogą ani pracować, ani nie otrzymują godziwych pieniędzy by móc to dziecko rehabilitować.
Nikt na ciebie pomyj nie wylewa, to raczej w tej chwili ty trochę pieniaczysz bez powodu.
Gość

Post autor: Gość »

Witam wszystkich. Nie będę wdawał się w dyskusję o niepełnosprawnych ale chciałbym napisać że "lepsze" orzeczenie nadal można załatwić. Jak wiadomo zatrudniający niepełnosprawnych dostają dofinansowanie w zależności od stopnia niepełnosprawności tj: 2400 zł, 1350 zł i 500 zł, a oprócz tego mogą dostać dodatkowe pieniądze jeżeli ktoś w orzeczeniu ma symbole 02P - szeroko pojęte choroby psychiczne i stany lękowe -1200 zł, 04O - choroby oczu -900 zł, i 06E - epilepsja - 600 zł. Jeżeli ktoś nie ma takiego symbolu w swoim orzeczeniu a ma do końca tegoż rok dostaje od zakładu pracy namiary na odpowiedniego lekarza który np. dzięki temu że jest lub był (jak kto woli) covid prowadzi pacjenta pod kątem depresji bo pacjent boi się co będzie jak zachoruje lub ma stany lękowe po chorobie. Oprócz tego przez rok trzeba uczestniczyć w terapii grupowej ale lekarz mówi co wtedy trzeba mówić. Dokumentacja przez rok rośnie i składając dokumenty na następną główną chorobą jest depresja. To samo można zrobić z pozostałymi chorobami. Komisja trwa obecnie kilka minut po czym dostaje się odpowiedni symbol i kasa leci do pracodawcy. Miałem oczywiście taką propozycję ale nie skorzystałem przez co moja nowa umowa była zagrożona ale 8 kolegów skorzystało i zakład jest bardzo zadowolony. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ciekawych rzeczy moźna się dowiedzieć… :o
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Misiek ... odważny wpis :o
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Felice pisze: 06 kwie 2023 14:53 Ciekawych rzeczy moźna się dowiedzieć… :o
Prawdziwy

Słyszałem że teraz w dobie końcówki Covid JEST to HIT
Coraz jest sugestii i ukierunkowanych jest ludzi na taki kurs -szkolenie -warsztaty

Ważny jest papier jaki się otrzymuje.

Zauważcie obecnie coraz więcej Doktorów po wizycie
Daje nam kartę informacyjną jakie zostały wykonane procedury medyczne oraz sugerowane leki
Taki swoisty wypis

Nawet Mój Profesor zasugerował zbieranie tych informacji
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gość pisze: 06 kwie 2023 14:22 Witam wszystkich. Nie będę wdawał się w dyskusję o niepełnosprawnych ale chciałbym napisać że "lepsze" orzeczenie nadal można załatwić. Jak wiadomo zatrudniający niepełnosprawnych dostają dofinansowanie w zależności od stopnia niepełnosprawności tj: 2400 zł, 1350 zł i 500 zł, a oprócz tego mogą dostać dodatkowe pieniądze jeżeli ktoś w orzeczeniu ma symbole 02P - szeroko pojęte choroby psychiczne i stany lękowe -1200 zł, 04O - choroby oczu -900 zł, i 06E - epilepsja - 600 zł. Jeżeli ktoś nie ma takiego symbolu w swoim orzeczeniu a ma do końca tegoż rok dostaje od zakładu pracy namiary na odpowiedniego lekarza który np. dzięki temu że jest lub był (jak kto woli) covid prowadzi pacjenta pod kątem depresji bo pacjent boi się co będzie jak zachoruje lub ma stany lękowe po chorobie. Oprócz tego przez rok trzeba uczestniczyć w terapii grupowej ale lekarz mówi co wtedy trzeba mówić. Dokumentacja przez rok rośnie i składając dokumenty na następną główną chorobą jest depresja. To samo można zrobić z pozostałymi chorobami. Komisja trwa obecnie kilka minut po czym dostaje się odpowiedni symbol i kasa leci do pracodawcy. Miałem oczywiście taką propozycję ale nie skorzystałem przez co moja nowa umowa była zagrożona ale 8 kolegów skorzystało i zakład jest bardzo zadowolony. Pozdrawiam.
Odnośnie dofinansowań troszkę pomieszałeś

Nowe kwoty wynoszą:

2 400 zł – na pracowników ze znacznym stopnieniem niepełnosprawności,
1 350 zł – na pracowników z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności,
500 zł – na pracowników z lekkim stopniem niepełnosprawności.
Jeżeli dofinansowanie dotyczy pracownika ze schorzeniem szczególnym², to powyższe kwoty zwiększa się o:

1 200 zł – na pracowników ze znacznym stopnieniem niepełnosprawności (w sumie kwota dofinansowania wynosi 3600 zł),
900 zł – na pracowników z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (w sumie kwota dofinansowania wynosi 2250 zł),
600 zł – na pracowników z lekkim stopniem niepełnosprawności (w sumie kwota dofinansowania wynosi 1100 zł).
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 482 razy
Podziękowano: 120 razy

Post autor: kruszynka »

Nie ironizujcie ,a raczej nie udawajcie zdziwionych ;) :lol:
Jestem skłonna uwierzyć ,że nikt nie słyszał o "majstrowaniu" przy
przyznawaniu stopni niepełnosprawności,albo ,przy
zatrudnianiu takich osób.
No chyba ,że macie po naście lat.
Gieniu a czemu odważny? :lol: ktoś pisze o czym wie .
A mało to każdy tutaj wie o takich i innych fikołkach?
no proszę :lol:
Niesprawiedliwość polega na tym ,że osoba niepełnosprawna z tytułu
znacznego stopnia ,musi stawiać się co 2 ,lata ,co 3 przed orzecznikiem,
chociaż ten stopień ma z dwóch chorób ,w tym
jeden nowotwór z tych co nie chcą się cofnąć .
I nie cofnie się :evil: I przyznany już wcześniej stopień niepełn. przed zachorowaniem
na nowotwór ( przyznany na stałe .)
A nóż się już nie odwoła i nie stanie ponownie ?
Wolne miejsce ? Wolne .
To dopiero fikołek. :evil: :evil:
A cała reszta to często gęsto jest tak ,jak opisał
to Misiek68.

Jak pracownik danej instytucji min do spraw
osób niepełnosprawnych mówi w ważnej kwestii wprost ,że tak muszą postąpić i odwalić
pacjenta decyzją administracyjną ,booooo takie mają polecenia :!: :o ,
a pan niech zrobi tak i tak dalej ,
by inny organ ją unieważnił to może to jest sprawiedliwe?
Piszę okólnikami ,bo cała historia to jedno wielkie dno .
To jakiś lekarz ,albo pracodawca ( zresztą on nie ma nic do gadania)
nie może też podkręcić sprawy by były dwie strony zadowolone ?
Eh mała wiara w tym narodzie :lol: udawana tutaj :roll: ta mała :lol: :o
Bo wiedza doskonała w temacie ;) :o
ODPOWIEDZ