Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: darek »

Zastanawiam sie PO co ta FIKCJA
Jestem osoba niepelnosprawna np ze stopniem ZNACZNYM grupa I i poniekąd JEST zmuszany przez ustawodawce jako niepełnosprawny do pracy na pełny etat-8 godz !!
tak OFICJALNIE przysluguje mi kilka dodatkowych przerw podczas dnia pracy
sniadanie nie 15 ale 30 minut
przerwa na podanie leków
czy tez rechabilitacje ,ale W zamysle co niektorych niewiem co chcieli zrobic z ustawa o rechabilitacji osób niepełnosprawnych' moze i Zlikwidować !!
Ciagłe manipulowanie przy Niepełnosprawnych zapewne doprowadzi do zamkniecia tych osób w swoistych gettach
Jedynie pocieszam sie tak MOCNA pozycja pewnego Pana Posła ..ze sląska ,ktory dzięki swej walce dośc mocno trzyma w RYZACH ..rzadzacych niestety TYLKO jeden z ponad 380 przyznaje sie do swej NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Zgadzam się z Tobą Darku :!: niepełnosprawnych w Polsce najchętniej to by się "pod dywan zamiotło".
Pracodawce chętnie " weźmie" nasze orzeczenie , bo przecież korzyści z tej naszej niepełnosprawności ma większe niż obowiązki wobec nas. Chociaż by zmniejszenie wpłaty na PFRON albo nie opłacanie w ogóle jeżeli wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych wyniesie odpowiedni poziom , może też starać się o zwrot części naszego wynagrodzenia . Zarobi na naszej niepełnosprawności , ale czy wywiąże się ze swoich obowiązków - a z tym to już różnie bywa . Przykre ale prawdziwe -samo życie :cry:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

Czy pracodawca może zwolnić osobę z orzeczeniem o niepełnosprawności bo jak powiedział tylko same problemy z tobą będą?, bo moja prezes bardzo sie zdenerwowała to informacją. Słyszałam ze firma ma raczej profity niż straty z tego powodu? :shock: :?: :?:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Czy może zwolnić ? Na pewno powodem zwolnienia pracownika nie może być jego nie pełnosprawność.Pracodawca z pewnością obawia się większej absencji pracownika a jeśli zaliczony jest do jednej z wyższych grup to i do większego wymiaru urlopu.Zakaz zatrudniania w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych,nie przekraczanie tygodniowego wymiaru czasu pracy ,tak dla lekkiego stopnia 40 godzin a w wyższej niepełnosprawności 35 godzin.Dodatkowe przerwy w czasie pracy,osoby o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności mają prawo do zachowania wynagrodzenia w celu uczestnictwa w turnusie rehabilitacyjnym lub w celu wykonania specjalistycznych badań i zabiegów.A nie zawsze pracodawca ma prawo do dofinansowania gdy zatrudnia niepełnosprawnego,tu też są obwarowania przepisami .Więc nie zawsze jest szczęśliwy,bo ma obowiązki wobec pracownika a żadnych korzyści finansowych.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Też tak uważam , że na pewno oficjalnym powodem zwolnienia pracownika nie może być przedstawienia orzeczenia o niepełnosprawności pracodawcy . Wieczorkiem napiszę więcej jakie sa korzyści dla pracodawcy , ( zawsze to jakiś atut w rękawie ). Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zdaję sobie sprawę że pracodawca nie poda przyczyny: orzeczenia niepełnosprawności ale raczej ma więcej zobowiązań niż zysków.
forumowicz

Dziunia wszystko się zgadza ,ale to też zależy czy osoba niepełnosprawna naduzywa tych zobowiązań .One są oczywiście dla pracownika ,ale jak osoba niepełnosprawna może się bez jakiegoś świadczenia obejść ,które jej się należy jak najbardziej to może warto .Wtedy pracodawca może nie sięgnie po instrument by zwolnić pracownika.Wiem wiem mogę się narazić tą wypowiedzią ,ale jeśli pracodawcą nie jest np Kulczyk ;) to też trzeba i pracodawcę czasami zrozumieć.Nie jest w warunkach polskich małym pracodawcom
łatwo spełniać wszystkie obwarowania na rzecz pracownika zagwarantowane przepisami.
Ale jak sie pracodawca zakręci to i są dla niego też i korzyści ;) ale o tym napisze Anusia wieczorem :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kruszynko na razie jeszcze nawet nie złożyłam orzeczenia tylko poinformowałam ,że takowe posiadam ,żeby kadrowa zorientowała się jakie firma ma z tego tytułu profity a już zostałam "zbesztana"i zastraszona więc nie ma tu żadnej mowy o nadużyciu.Nie jestem typem korzystającym ze wszystkiego za wszelką cenę. :cry:
forumowicz

Dziunia bo swiat zwariował juz kompletnie :( :evil:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Też tak myślę ,ale nie jetem też osobą,która da się zastraszyć więc zobaczę jak się sprawy potoczą urlop i tak należy mi się po roku i na razie nie chcę z niczego korzystać od pracodawcy więc nie muszę składać a urlop i tak należy mi się zaległy jakby co.Fajnie że jesteście można się wyżalić i dowiedzieć coś nowego.Pozdrawiam wszystkich :serce: :serce: :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ