Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: forumowicz »

Rachel,jak to możliwe że zwolniono cie w ciąży?
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

A no możliwe. To był rok 1989, kiedy w naszym kraju zaczynał panoszyć się kapitalizm. Moja instytucja uległa całkowitej likwidacji. Byłam w ciąży i do rozwiązania podlegałam ZUS-owi. Mogłam podjąć pracę, bo wielu "kupców" przybywających do mojej instytucji z sąsiedniej, znając moją "fachowość" od moich przełożonych, że tak się wyrażę ubiegało się o zatrudnieniu mnie u siebie. Byłam młoda i głupia i dlatego odmówiłam nie zdradzając, że jestem w ciąży (nikt tego nie wiedział poza mną) tylko wymyśliłam bajkę co to mam już świetną posadę w innej, bliższej mojemu miejscu zamieszkania instytucji. Dlaczego okłamałam? Bo nie wyobrażałam sobie tego gdyby za miesiąc lub dwa wyszło na jaw, że zataiłam ciążę. Ot i straciłam etat. Dziś pewnie postąpiłabym inaczej
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Do Pani .."Dziuni"

Widze po stażu pracy ,że mamy podobny staz ..pracy
PROPONUJĘ CI ZAROBIĆ na Twojej NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI

Każdy zakład w POLSCE zatrudniający powyżej 25 etatów zobowiązany jest odprowadzac Podatek na PFRO czyli Państwowy Fundusz Osób Niepelnosprawnych w wysokości nie mniejszej niż średnia wg Ministra Finansów za kazdego zatrudnionego w wysokości 81,25 zł miesięcznie
PŁACIC musza WSZYSCY -oprócz firm zatrudniających do owych 25 etatów , ZPCHR i zakłady zatrudniające powyżej 6 %osób nie pełnosprawnych z odpowiednimi schorzeniami tzw współczynniki.

Dzieki Tobie a może i innym zakład może poprostu OSZCZEDZIC

Dodatkowo niestety nie doczytałem sie jakie posiadasz orzeczenie o niepełnosprawności ale wywnioskowałem ,że tzw "stara " 2 grupe
SUPER
Mając takie orzeczenie zaleznie czy masz wpisane Symbol !!
Twój macieżysty zaklad może i POWINIEN wnioskować do wojewódzkiej delegatury PFRON lub do centrali w Warszawce ul Sienna o DOFINANSOWANIE twego Stanowiska pracy czyli po polsku dofinansowanie NAWET do 75% Twych poborów przy założeniu ,że zarabiasz najniższa krajową od stycznia 2014 -1680,00 złotych pracodawca WNIOSKUJE od Dofinansowanie w WYSOKOŚCI 75% czyli kwote 1260 ,00zł brutto czyli MA NIEWOLNIKA za 420zł - KTO da MNIEJ
Fakt ksiegowa na poczatku może być niechetna bo Panie w PFRON sa bardzo skrupulatne ale po 2-3 miesiącach nawet uczeń ..gimnazjum poradzi sobie z wypełnieniem deklaracji
WARUNEK
Pracodawca nie może zalegać z Zusami , USkarbowym ,wypłata do 10 deklaracja do 20 - refundacja na koncie do 21 DNI.

Jest równiez i MINUS jeżeli posiadasz RENTĘ z ZUS i pobierasz pieniądze jestes ograniczona zarobkami wg stawek ZUS bodajże 60 % i 120% kiedy to tracisz - Rente wyplacaną przez ZUS

Tak zdaje sobie sprawę ,że pisze bardzo chaotycznie ale tak to pobieznie wygląda w razie zapytań zapraszam na PW postaram sie udzielic WSZYSTKICH odpowiedzi

A pracodawca NIECH Cie Zwolni -Mam Przyjaciela ,który podejmie sie Twych roszczeń przed każdym sadem z tym ,że taksa za tego typu rozczygnięcia to minimum 40-50% ale GWARANCJA niezłego odszkodowania.
GENERALNIE zacznij od informacji w PFRON ,abyś wiedziała na czym stoisz czy to telefonicznie czy udając sie do delegatury
POWODZENIA
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Darku
dobrze piszesz o korzyściach pracodawcy , no fakt może trochę chaotycznie , ale nie o to tu chodzi. Takie argumenty mogą przemawiać do pracodawcy .

Ale z tymi sądami to bym była ostrożna .
Ja się nie dziwię , że ludzie nie chcą wchodzić w konflikt z pracodawcą , może się wygra odszkodowanie i przywrócenie do pracy , ale chyba znamy powiedzenie " daj mi człowieka a paragraf na niego znajdę" , na pewno pracodawca przy zwalnianiu nie napisze , że powodem jest niepełnosprawność . W mniejszych środowiskach za pracownikiem ciągnie się taki "wilczy bilet" i pracy nigdzie na pewno nie znajdzie , bo kto zatrudni pracownika co "ciąga "przedsiębiorcę po sądach.

Nie chcę nikogo zniechęcać ani namawiać , ale zanim przedłoży się w zakładzie orzeczenie , trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw i rozsądnie podjąć decyzje.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie znam SZACUNKÓW ani dokladnych danych ile osob w POLSCE jest zatrudnionych w zakladach pow 25 etatow
jednakże Wiem za GW ,że ilośc osób NIEPEŁNOSPRAWNYCH na 31-12-2013 wynosi..1 063 000 ludków za ZUS
Orzeczeń innych nie znam .
W 2000 roku bylo to 2 750 000
Czyli ilość mimo WSZYSTKO spadla dzieki obostrzeniom choc i tak zdarzają się NACIĄGADZTWA ,ale sa dośc szybko weryfikowane.
Jednakże wiele zakładow poprostu PLACZE I PŁACI ogrome pieniądze na pfron bo niechce tej odpowiedzialności
Pisaliście o absencji -tak wystepuje ale NIKT nie pisal o absencji w slużbach mundurowych!! ktore kosztowaly BUDŻET czyli wszystkich 100% a nie jak innych 80%

Uważam ,że tylko UCZCIWA rozmowa z Dzialem HR oraz Dyr Finansowym po przygotowaniu z materiałami ogólno dotepnymi spowoduje inne spojrzenie na Oszczędnościach ,,,,,,,,,i to Ci Zdrowi poczują ..się ZAGROŻENI znam taki sklep w Katowicach gdzie pracodawca prawie zmusil caly personej do ubiegania się o grupę ..niepelnosprawności bodasjze z MOPS nawet tą majmniejsza 3 bo miał odpisy i REFUNDACJĘ z PFRON
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Fakty są takie..... w dzisiejszych czasach niepełnosprawni ukrywają się ze swoimi bolączkami przed pracodawcą z obawy przed utratą pracy. Dlatego miedzy innymi nie ubiegam się o takie orzeczenie. Firmy potrzebują zdrowych pracowników bez żadnych ograniczeń.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Takie podejście jest tylko w naszym chorym kraju. Wszystko trzeba robić aby pracodawcy nie zdenerwować . Wiem ,ze na to nie ma rady trzeba siedzieć cicho i pracować. Ja jednak postąpilem inaczej . po 182 dniach Szef rozwiazał umowę ze mną ( wypadek w pracy jak pisalem wcześniej w innym poście).Ja wówczas zażądałem zaległych urlopów za pracę za granicą (było tego ze 68 dni)Wyśmiał mnie ja jednak byłem konsekwentny wiedząc ,że prawda jest po mojej stronie. Powiedzialem ,że zgłoszę to w PIP miałem dowody. i co Szef zmiękł dostałem zaległy urlop i ponad setka pracownikow razem ze mną . W Polsce 90 % pracodawców to kombinatorzy aby ostrzej nie powiedzieć złodzieje.Powodem zwolnienia bylo to ,że mialem wysokie zarobki a bedąc na świadczeniu też pracodawca musi wypłacać za urlop. jest jeszcze coś takiego jak godność. W bardzo dużo prywatnych zakladach nie ma związków zawodowych które patrzą na ręce szefowi. jeżeli są to fikcja nie maja nic do powiedzenia . Prosze spojrzeć jak działają związki w w dawnych krajach unii ,tam pracodawca liczy sie z nimi. wiem duzo na ten temat bo ostatnie 20 lat przed wypadkiem tam pracowałem. Wszystkich gorąco pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

I juz tradycyjnie jeszcze jedno Podzielam zdanie Darka . A moje jest takie Nie bać się bo strach to nie dobry doradca. Milo spotkać byłych pracowników .Każdy kogo spotkam dziękuje ,ze pomogłem bo teraz im pracuje sie lepiej i dostali zaległe pieniądze . Szefostwo żeruje na naszym strachu ,sytuacji na rynku pracy .Nie wiem czy będzie się ciągnął za mną wilczy bilet nie interesuje mnie to .No wystarczy :D :D :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Tak jak z kodeksem pracy , tak i z przepisami dotyczącymi zatrudnienia osób niepełnosprawnych to ładnie napisane paragrafy z których nic chyba nie wynika.Bo jak się ma punkt ,,,,,Zakaz zatrudniania w porze nocnej,, ,do np. pracowników ochrony pracujących na nocnej zmianie najczęściej po 12 godzin .A wymogiem zatrudnienia w takich firmach jest posiadaniem niepełnosprawności i to tych pierwszych dwóch grup , bo inaczej zakład nie ma dotacji .Tu widocznie obowiązują inne przepisy :roll:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

smuga pisze:Tak jak z kodeksem pracy , tak i z przepisami dotyczącymi zatrudnienia osób niepełnosprawnych to ładnie napisane paragrafy z których nic chyba nie wynika.Bo jak się ma punkt ,,,,,Zakaz zatrudniania w porze nocnej,, ,do np. pracowników ochrony pracujących na nocnej zmianie najczęściej po 12 godzin .A wymogiem zatrudnienia w takich firmach jest posiadaniem niepełnosprawności i to tych pierwszych dwóch grup , bo inaczej zakład nie ma dotacji .Tu widocznie obowiązują inne przepisy :roll:
Pozwolę się odnieść do Twego postu -FAKT są ZPCH-r zatrudniające osoby poniżej minimum 1680,00 licząc na dotacje niejednokrotnie z tzw lewymi zgodami lekarza medycyny pracy !!

W świetle PiP i innych instytucji są obostrzenia takie jak np.
Diabetyk na insulinie nie może ( DLACZEGO ?-skoro cukrzyca jest wyrównana ?) pracować sam , nie wskazana jest praca w porze nocnej ,ale już osoba z problemami innymi może stad też Największe preferencje są za tzw Grupy stare 1 i2
ODPOWIEDZ