Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
-
forumowicz
Dziękuję
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Ja także otrzymuję dofinansowanie z PFRON, ale z tego co wiem to dla pracodawców, którzy zatrudniają pracownika z niepełnosprawnością jest dofinansowane ale tylko ubezpieczenie społeczne a nie jak Ty napisałeś pensja. To byłoby co najmniej nielogiczne, no ale może nie Ty a ja się mylędarek pisze:Do Pani .."Dziuni"
Widze po stażu pracy ,że mamy podobny staz ..pracy
PROPONUJĘ CI ZAROBIĆ na Twojej NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI
Każdy zakład w POLSCE zatrudniający powyżej 25 etatów zobowiązany jest odprowadzac Podatek na PFRO czyli Państwowy Fundusz Osób Niepelnosprawnych w wysokości nie mniejszej niż średnia wg Ministra Finansów za kazdego zatrudnionego w wysokości 81,25 zł miesięcznie
PŁACIC musza WSZYSCY -oprócz firm zatrudniających do owych 25 etatów , ZPCHR i zakłady zatrudniające powyżej 6 %osób nie pełnosprawnych z odpowiednimi schorzeniami tzw współczynniki.
Dzieki Tobie a może i innym zakład może poprostu OSZCZEDZIC
Dodatkowo niestety nie doczytałem sie jakie posiadasz orzeczenie o niepełnosprawności ale wywnioskowałem ,że tzw "stara " 2 grupe
SUPER
Mając takie orzeczenie zaleznie czy masz wpisane Symbol !!
Twój macieżysty zaklad może i POWINIEN wnioskować do wojewódzkiej delegatury PFRON lub do centrali w Warszawce ul Sienna o DOFINANSOWANIE twego Stanowiska pracy czyli po polsku dofinansowanie NAWET do 75% Twych poborów przy założeniu ,że zarabiasz najniższa krajową od stycznia 2014 -1680,00 złotych pracodawca WNIOSKUJE od Dofinansowanie w WYSOKOŚCI 75% czyli kwote 1260 ,00zł brutto czyli MA NIEWOLNIKA za 420zł - KTO da MNIEJ
Fakt ksiegowa na poczatku może być niechetna bo Panie w PFRON sa bardzo skrupulatne ale po 2-3 miesiącach nawet uczeń ..gimnazjum poradzi sobie z wypełnieniem deklaracji
WARUNEK
Pracodawca nie może zalegać z Zusami , USkarbowym ,wypłata do 10 deklaracja do 20 - refundacja na koncie do 21 DNI.
Jest równiez i MINUS jeżeli posiadasz RENTĘ z ZUS i pobierasz pieniądze jestes ograniczona zarobkami wg stawek ZUS bodajże 60 % i 120% kiedy to tracisz - Rente wyplacaną przez ZUS
Tak zdaje sobie sprawę ,że pisze bardzo chaotycznie ale tak to pobieznie wygląda w razie zapytań zapraszam na PW postaram sie udzielic WSZYSTKICH odpowiedzi
A pracodawca NIECH Cie Zwolni -Mam Przyjaciela ,który podejmie sie Twych roszczeń przed każdym sadem z tym ,że taksa za tego typu rozczygnięcia to minimum 40-50% ale GWARANCJA niezłego odszkodowania.
GENERALNIE zacznij od informacji w PFRON ,abyś wiedziała na czym stoisz czy to telefonicznie czy udając sie do delegatury
POWODZENIA
-
forumowicz
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Gdzie te czasy? A no nie w tym ustroju, a tak bardzo zależało nam na demokracji, na tym aby nasz dawny ustrój odszedł precz, bo to co nowe zawsze "kręci" ludzi, to nowe to nazywa się KAPITALIZM... - tu jest walka o byt, o przetrwanie. Kto silniejszy zwyciężą, a reszta odpada, jak w przyrodziekruszynka pisze:Witajcie smutno się czytaale tak jest jak wyrażacie swoje zdanie ,a nawet jeszcze gorzej.Sprawy w sadach pracy ,artykuły 52KP i inne.
Gdzie te dobre czasy ,gdzie ci pracodawcy co interesowało ich nie tylko dobro pracownika ale cała jego rodzina.Gdzie te czasy gdzie pracodawca wyjmował z własnej kieszeni 13 pensje tak prawie całą i dawał pracownikowi w geście współczucia po śmierci bliskiej osoby.
Gdzie te czasy wspólnych rodzinnych wyjazdów na wycieczki ,koncerty etc .Gdzie nie było plot ,zazdrosci nienawiści.
Gdzie te czasy? Nie wrócą .To smutne ."Pogoń za coraz większym posiadaniem dóbr materialnych ,zawiść o nie uczyniła totalne spustoszenie w umysłach ludzi ,a co za tym idzie w ich stosunku do drugiego człowieka.
Ale wiecie co są jeszcze perełki wśród pracodawców ,szef mojego mężusia.Człowiek z sercem do zwykłego mechanika samochodowego i jego rodziny i do kierownika budowy.Człowiek który daje określoną kwotę pieniędzy i poleca mężowi pojechać zrobić zakupy art spożywczych i zawieżć rodzinie pracownika ,by ten tych pieniędzy które dał po za pensją nie mógł "przepić"To człowiek który po ciężkich operacjach męża otworzył portflel i wyjmował banknoty nie licząc ich ,aż mąż musiał Mu to liczenie przerwać ,bo był zażenowany hojnością.
To facet który pierwsze upolowane kaczki niesie mężowi ,bo musi mieć mięsko w diecie nie z marketów.......
To człowiek o wielkim sercu .PO prostu.
Czyli podsumowując to człowiek ma umiejętność traktowania innych ze współczuciem lub nie i żaden system ,czy kryzys gospodarczy nie może mieć na takie zachowania wpływu.![]()
-
Rachel
- Przyjaciel forum

A przy okazji - witaj w klubie "Lwico"kruszynka pisze:OOOoooooosztani pisze:Przy okazji gratuluję Kruszynko 2000 postu![]()
![]()
![]()
![]()
nawet nie zauważyłam ,no cóż kobietką jestem a kobietki drobiazgowe nie są te spod lwa
a szczególnie zakochane lwice
![]()
![]()
![]()
Dzięki
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Anusia też Lwica? No to kroi się kolejny klubanusia153 pisze:Gratuluje kruszynko![]()
coś na temat zakochanych .........lwic wiem
![]()
![]()
![]()
![]()
troszke humoru chyba nie zaszkodzi w tym temacie
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Ja piszę o Stanie faktycznym
-Jeżeli Masz wątpliwości dotyczące dopłat/refundacji Polecam kontakt z PFRON -Centrala Warszawa ul Sienna Osoby z Cool Center rozwieją wszystkie Pytania.
Ja pisze o dopłacie dla zatrudnionego NIEPEŁNOSPRAWNEGO u Pracodawcy Ty natomiast Myślisz o Pracodawcy stąd tez rozbieżności w dopłatach z PFRON lub i może nie doinformowanie mimo wszystko polecam regionalny oddział PFRON dla danego województwa
pozdrawiam
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Ja doskonale rozumiem ten problem, a może to zagadnienie i nie ma z mojej strony niezrozumienia tematu jak mi to zasugerowałeś. Nie tylko wiem gdzie się mieści siedziba PFRON w Warszawie, ale też osobiście tam byłam i wiem też, że tak jak wszędzie tak i tam pracują ludzie i "ludziska", którzy patrzą na osobę niepełnosprawną niezbyt łaskawym okiem. Na szczęście tych życzliwych jest tam więcej a więc i więcej można się od nich dowiedzieć.darek pisze:....Ja także otrzymuję dofinansowanie z PFRON, ale z tego co wiem to dla pracodawców, którzy zatrudniają pracownika z niepełnosprawnością jest dofinansowane ale tylko ubezpieczenie społeczne a nie jak Ty napisałeś pensja. To byłoby co najmniej nielogiczne, no ale może nie Ty a ja się mylę
Ja piszę o Stanie faktycznym
-Jeżeli Masz wątpliwości dotyczące dopłat/refundacji Polecam kontakt z PFRON -Centrala Warszawa ul Sienna Osoby z Cool Center rozwieją wszystkie Pytania.
Ja pisze o dopłacie dla zatrudnionego NIEPEŁNOSPRAWNEGO u Pracodawcy Ty natomiast Myślisz o Pracodawcy stąd tez rozbieżności w dopłatach z PFRON lub i może nie doinformowanie mimo wszystko polecam regionalny oddział PFRON dla danego województwa
pozdrawiam
Na stronie, do której link podaję można się wszystkiego dowiedzieć. Jest tam bowiem napisane bardzo "czytelnie", czego na Twojej stronie niestety brakuje
http://forum.infor.pl/topic/178381-dofi ... 2014-roku/
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Pamiętajcie też,że i tak wszystko zależy od umowy o pracę.Wszystkie te uprawnienia dotyczą tylko osób na "umowie o pracę",która jest umową podlegającą PIP.
Większość firm stosuje teraz inne praktyki,zatrudnia na umowach cywilno-prawnych a w stosunku do tych nie stosują się żadne przepisy prawa pracy.Jeszcze umowa zazwyczaj jest tak sformułowana,że w sumie nie masz żadnych praw,tylko obowiązki.Jedyną drogą dochodzenia "swojego" jest sąd cywilny.