Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2020 00:29
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: nula »

I ja coś tu wtrącę, bo czuję że powinnam.

Nie mogłam z ważnych dla mnie przyczyn osobistych skorzystać z przydziału na luty 2023 roku. Zmuszona byłam oddać.
Z małą nadzieją zwróciłam się z prośbą z uzasadnieniem dość konkretnym o ewentualne przesunięcie terminu ( wiedziałam m.in.z tego forum, że niektóre oddziały przychylały się do takich próśb ).
Mój zachodniopomorski oddział niestety potraktował to jako rezygnację ( opisałam juz to na forum).
W pisemnej odpowiedzi była informacja, iż gdy już zostaną poukładane moje sprawy, mogę złożyć nowy wniosek o Sanatorium. A wówczas po pozytywnej kwalifikacji na leczenie, już nie czekając na przydział, mogę skorzystać z ewentualnych zwrotów i wyjechać w dogodnym dla mnie terminie...
Zatem jeżeli w lipcu 2023 r po wysłaniu e- skierowania przez mojego lekarza- oddiał NFZ - tu go przyjął ( od przydziału na luty minęło tylko ok.5 miesięcy :roll: ),
powinnam łajać się za to, że sam NFZ jasno, na piśmie taką informację mi przekazał ?
Inna sprawa, że w zeszłym roku na przydziały trzeba było czekać dłużej.
Mając już wiedzę z mojego oddziału, że lada chwila będzie przydział na termin, który znów postawił by mnie w patowej sytuacji,
niemalże w ostatniej chwili ( o czym też doskonale wiecie) decydowałam się na wyjazd ze zwrotów, bo zależało mi na leczeniu, rehabilitacji...Jak i wszystkim innym , których lekarze kierują.
To forum już wiele mnie nauczyło.
Uważam, że jeżeli coś nie jest uregulowane żadnym przepisem, zarządzeniem itd. NIE jest zabronione.
Dlaczego by więc nie móc z tego skorzystać ?

Doświadczeni i wprawieni w tym kuracjusze dzieląc się i chwaląc swoimi możliwościami są świetnymi tego przykładami 8-)

Dlatego apeluję o więcej zrozumienia,
życzliwości, bo nie ma dwóch takich samych przypadków, a kto wie czy w przyszłości ktoś z nas nie będzie w podobnej, a może jeszcze trudniejszej sytuacji.

Z życzliwością i pozdrowieniami dla Wszystkich
:)
N
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

NUla zgadzam się z Tobą.
I ja z bólem zrezygnowałam z lipcowego wyjazdu do Nałęczowa. Powodem były ważne dla mnie sprawy osobiste.. I nie chcę aby ktoś oceniał czy mój powód był ważny czy mało ważny czy zupełnie nieważny. Bo każdy z nas ma inne życie. A warunkiem udanej kuracji jest też spokój naszego życia zostawionego w domu. Choćby miało to być ogrzanie tego domu.
Tak ja myślę.
A Nałęczów w lipcu został przez kogoś wykorzystany.
Z życzliwością i pozdrowieniami
B.
Psika
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 16 sty 2024 11:38
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: Psika »

Witam wszystkich
Raczkuje w temacie sanatorium, ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Czy można załatwić sanatorium że zwrotów telefonicznie? Czy ktoś mógłby mi podać telefon jakiś do nich bezpośredni?
Pozdrawiam
Gość

Post autor: Gość »

Uściślij o jaki Oddział chodzi, łatwiej będzie komuś Ci pomóc.
Bastek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2022 15:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Bastek »

Psika pisze: 16 sty 2024 11:43 Witam wszystkich
Raczkuje w temacie sanatorium, ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Czy można załatwić sanatorium że zwrotów telefonicznie? Czy ktoś mógłby mi podać telefon jakiś do nich bezpośredni?
Pozdrawiam

Witam . Owszem zawsze Idze , zadzwonić na Główną infolinię z NFZ , i poprosić o połączenie , do danego Oddziału NFZ , do którego się należy . Pozdrawiam .
EwaR
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 16 sty 2024 12:09

Post autor: EwaR »

Ja byłam w sanatorium z NFZ(Poznan) czerwiec-lipiec 2023 i osobiście pobrałam numerek i w odziale rozmawiałam na temat zmiany miejsca pobytu, które mi przydzielono. Napisałam podanie i dołączyłam dokumentację lekarską z której wynika, że nie mogę odbyć tak dalekiej podróży. Przydzielił mi Pan urzędnik bliżej sanatorium i ze zwrotów więc pojechałam też szybciej. Wiem, że można też zanieść podanie do NFZ i zostawić w biurze podawczym. Ja sprobowalam bezpośrednio i pewnie pojechałam chwilę wcześniej.
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

Witaj Psika na forum NS. :kwiat:
Z tego co wyczytałam jakiś czas temu na tym właśnie forum, to w dolnośląskim oddziale NFZ chęć wyjazdu ze zwrotów trzeba wyrazić w formie pisemnej i dostarczyć do siedziby NFZ. Telefonicznie się nie da.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Jak widać "co kraj to obyczaj". W mazowieckiem , dzwoni się do skutku , aż ktoś przedstawi nam tzw zwroty w dniu dzisiejszym. Bywa że nie ma ich wcale , albo sypią się jak z rękawa. Jest możliwość wyboru , ale decyzja musi zapaść TU i TERAZ.. Wyjazd niemal natychmiastowy , tzn od 3 do 14 dni. W moim przypadku , mowa o oddziale mazowieckim.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Dzisiaj wyczytałem w necie, że do mojego, czyli NFZ w Łodzi dziennie wpływa ok. 100 zwrotów dziennie skierowań do sanatoriów.
Stwierdzono też, że mało ludzi jest zainteresowanych zwrotami i skierowania przepadają.
Skierowania ze zwrotów są w góry, niziny i nad morze, nawet do Kołobrzegu. W ubiegłym roku o tej porze mieli po 50 zwrotów dziennie, czyli wzrost o 100%.
Zachęcają, żeby dzwonić do NFZ za zwrotem, ale dla tych co mają już 18 miesięcy od powrotu z ostatniego sanatorium.
Sanatoria do wyboru i terminy też. Szkoda, że mogę skorzystać dopiero we wrześniu, ale jest wzmianka, że będą zmiany w skierowaniach od 1 lipca tego roku.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Być może będzie możliwość wyjazdu po upływie nie 18 a 12 miesięcy .
Ktoś o tym , kiedyś wspominał , ale nic więcej nie potrafię powiedzieć .
ODPOWIEDZ