Dla kogo się ubieramy ?
-
olka44
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 30 paź 2019 15:11
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 4 razy
Re: Dla kogo się ubieramy ?
To czasy przeszłe...smutne..
Czasy teraźniejsze..
Co to jest ubiór-to zdaniem psychologów,osobowość,strój odzwierciedla osobę,to opinia innych o Nas.
Dla kogo się ubieramy? - na poprawienie humoru,by wzbudzić pożądanie mężczyzny lub kobiety,wzbudzić szacunek lub zaufanie.
Jedni ubierają się bo chcą być modni,wyrazić swój styl, każdy z Nas ma swój styl.
Na pewno człowiek ubrany elegancko wypada w oczach innych lepiej niż ubrany np.w dresy.
Kiedyś usłyszałam takie zdanie.
Nie wystarczy kupić modny ciuch.TRZEBA JESZCZE UMIEĆ GO NOSIĆ,TAK ABY BYĆ PEWNYM SWOJEGO WYBORU I PREZENTOWAĆ SIĘ Z KLASĄ
-
kruszynka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 lip 2021 22:24
- Podziękował: 482 razy
- Podziękowano: 120 razy
Ależ Gieniu historia zna różne przypadki
A ,że ja jestem bardzo w tym temacie uważna wzrokowo i zapachowo
to do historii parę bym zaproponowała by zapisać .
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 253 razy
- Podziękowano: 137 razy
Napisałam tylko , jak mi się kojarzy pan w krawacie w takich miejscach z pobytu sanatoryjnego ..... " kojarzy mi się ze sztywniactwem " ... ale daleka jestem od wyśmiewania go .... jak dla mnie , może w nim nawet spać , czy pływać ...Kleinehexe pisze: 09 lut 2024 13:48 Nie obchodzi mnie elegancja i nie twierdzę, że krawat na zabiegach jest dobrym pomysłem. Ale za małe uważam wyśmiewanie się z innych tylko dlatego, że nie postępują zgodnie z tym czego oczekują postronni.
Aż tak bolesny jest widok krawata?![]()
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Jeżeli przyjdą oboje w dżinsach i sportowych koszulkach to ich wybór i mnie nic do tego.. Myślę też, że karnawał ma swoje prawa. Tam gdzie bywałam sala udekorowana w karnawałowym stylu i adidasy oraz podkoszulek z palemkami na piersi mnie osobiście raził.
Jestem zwolenniczką sportowej elegancji i zazwyczaj tak się ubieram. Krawatów w sanatorium nie oczekuję nawet na wieczorkach, ale ubrania się dostosowanego do czasu i miejsca już raczej tak. Szlafrok kąpielowy na basen? Oczywiście… ale na posiłek już zdecydowanie nie. Szpilki na wieczór tak… ale na zabiegi niekoniecznie.
Generalnie to w co się ktoś ubiera mnie kompletnie nie obchodzi. Piszę raczej o moich oczekiwaniach, a te nie odbiegają od standardów i norm społecznych.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Gieniu, nad skojarzeniami nie zapanujemy i absolutnie nie sugeruję, że nie możemy myśleć jak chcemy. Moje słowa odnoszą się do traktowania odmienności. Myślmy co sobie chcemy, ale okazujmy szacunek innym ludziom, nawet jeśli nie podoba nam się to jak wyglądają, bo odbiegają od ogólnie przyjętych norm, w tym naszych. Nie chodziłaś chyba i nie wołałaś na takiego delikwenta w krawacie (a ponoć taki klient mnjej awanturujący jestGIENIA pisze: 09 lut 2024 15:30Napisałam tylko , jak mi się kojarzy pan w krawacie w takich miejscach z pobytu sanatoryjnego ..... " kojarzy mi się ze sztywniactwem " ... ale daleka jestem od wyśmiewania go .... jak dla mnie , może w nim nawet spać , czy pływać ...Kleinehexe pisze: 09 lut 2024 13:48 Nie obchodzi mnie elegancja i nie twierdzę, że krawat na zabiegach jest dobrym pomysłem. Ale za małe uważam wyśmiewanie się z innych tylko dlatego, że nie postępują zgodnie z tym czego oczekują postronni.
Aż tak bolesny jest widok krawata?![]()
Zresztą, to nie Twoja wypowiedź sprowokowała mnie do przemyśleń zawartych w cytowanym poście.
Ale cieszę się, że piszesz, bo zawsze warto przedyskutować coś co nas nurtuje, by nie było nieporozumień.
I znów podkreślę, że z tej bardzo ciekawej dyskusji wynika coraz bardziej, że nie do końca dla siebie się ubieramy, lecz dla innych ludzi, a to jest jej tematem przewodnim, a nie to, kto co gdzie zakłada.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12