Jak często sanatorium ZUS a NFZ
Re: Jak często sanatorium ZUS a NFZ
Na kolejne leczenie w szpitalu uzdrowiskowym z jednostka chorobowa kwalifikującą do szpitala uzdrowiskowego według Rozporządzenia Ministra Zdrowia możesz od razu składać wniosek po przyjeździe z leczenia w szpitalu uzdrowiskowym.
NFZ przyjmie taki wniosek i podda go aprobacie przez lekarza balneologa. i to on podejmę decyzję jaką formę przybierze leczenie, ale nigdy nie odrzucił mi ponownego leczenia w szpitalu uzdrowiskowym. To jednostka chorobowa decyduje o formie leczenia.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Ja miałem przypadek ,że po Zabiegu bo tak Było napisane -choc była to Operacja trwająca ponad 3 godziny w narkozie Otrzymałem wniosek i Faktycznie -OTRZYMAŁEM Skierowanie na Leczenie w ramach leczenia szpital uzdrowiskowy
NIESTETY niespełna 5 miesiecy od Pierwszego zdarzenia i 2 miesiace od Pobytu w szpitalu Uzdrowiskowym
Mialem kolejny Zabieg tym razem tylko 2 i 1/2 godziny w Narkozie i......
Za sugestią operujacego profesora -sam wypisał wniosek do NFZ
ów NFZ dał Mi odpowiedź ,że Kolejne Lecznie nie spelnia Form bo nie upłyneła karencja
Próba Odwolania NIC nie dała
Dopiero ów Profesor pośrednio znalazł rozwiązanie i skierował mnie na Cito do Pewnego Szpitala ,ktory pośrednio prowadził rehabilitację
Ale było to w formie pobytu Szpitalnego
Oba Zabiegi były na NIEZALEZNE SCHORZENIA i Organy
Zgadzam się ze tobą ,że w odległych CZASACH czasach przed -przed i mnie zdarzyło się być i 2 x w roku na leczenie w ramach Szpitala uzdrowiskowego -nawet na to samo schorzenie
Było to jednak tak dawno ,że nie wspominam tamtych czasów było to w latach 2010 do 2015
DZIŚ nawet nie próbuję skladać Wniosku -Bo System w śląskim NFZ już przy wpisywaniu nr PESEL nie pozwala na kolejny Krok -Niezależnie od Formy leczenia
JEST Blokada 365 +1 dzień -chyba że w innych regionach Informatycy NFZ obeszli tą blokadę
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 71 razy
- Podziękowano: 77 razy
Niestety Darku nie masz racji , a może masz na myśli zupełnie inny rodzaj leczenia sanatoryjnego.
Karencja roczna obowiązuje w całym kraju od bodajże końcówki 2010 roku.
Tutaj informatycy nie mają nic do obchodzenia .
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Darek w nomenklaturze medycznej każda operacja jest zabiegiem. Różnica jest taka,że operacja polega na interwencji chirurgicznej.A nie zdziwiłbym się że Operacja OKAŻE się NIESTETY ..tylko ZABIEGIEM
Nie gwarantuje Ci że po Otrzymasz Wniosek o leczenie po szpitalne.
- darek
- Przyjaciel forum

Jednak na 2 lekarzy Baneologów w tym samym oddziale mozna otrzymac 2 różne skierowania.
Podobnie co pośrednio Udowodniono 2 wnioski wypisane przez tego samego Doktora w randze Profesor INACZEJ sa kwalifikowane w w Dwoch różnych oddzialach NFZ.
NIESTETY i wiecie o tym dobrze ,że BRAK TYCH SAMYCH STANDARDOW przy kierowaniu na rehabilitację.
Przyznaję się zdarzyło mi się wnioskować z innego niż sląski NFZ bo czasowo Zmienilem Meldunek i CZAS był Krotszy a i Kwalifikacja do wyboru była Większa
Dziś jednak po wizycie u Specjalisty
Potwierdziła to że teraz mogę po latach latach skorzystać z prewencji rentowej ZUS na Kolejne Schorzenie ,które nie było Wnioskowane przy Wniosku o Niepelnosprawność
Zaznaczam ,że Posiadam orzeczenie na Stałe na schorzenie X
Nadal udaje ,że Pracuję i odprowadzam skladki na ZUS
I aktualnie mogę skorzystać z PREWENCJI RENTOWEJ
Nie ukrywam ,że troszkę po Kombinuję ale Jest kilka Osób ktore tak robi
Raz -NFZ
Raz ZUS
-
Grzegorz DG
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 30 sty 2018 11:20
- Staż sanatoryjny: 4
- Podziękowano: 1 raz
- darek
- Przyjaciel forum

Dziękuję za potwierdzenie
NIESTETY ,ale śląski NFZ
Niejednokrotnie MIAŁ inne Reguły NIŻ RESZTĄ POLSKI
Może TERAZ się to ZMIENI i REGUŁY w Całej POLSCE będę jednakowe
Grzegorzu miałem tak samo w moi przypadku
Koniec poprzedniego tzw POSZPITALNEGO Konczył się .. bodajże 25 VI
Wniosek wypisany Przez Kardiologię w Zabrzu ( bo wtedy mialem wyznaczona wizyte i kompleks badań w załacznikach )
Kolejny był wypisany chyba 22 VI
a w Sierpniu Zabrze otrzymało ZWROT że ża SZYBKO ( Ja NIE OTRZYMAŁEM ŻADNEJ -Informacji )
wniosek był jeszcze wysyłany droga Pocztową
Ach wniosek był w NFZ Rejestrowany chyba 2 czy 3 lipca