Najlepsze sanatorium wg Forumowiczów NS

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Re: Najlepsze sanatorium wg Forumowiczów NS

Post autor: Bibi2 »

22 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny w Ciechocinku

Mój wybór jest wypadkową 3 pobytów z ostatnich trzech lat , całościowo ośrodek wypadł najlepiej.
Chociaż Włókniarz jest jak najbardziej w czołówce.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Zapomniałam o Wojskowym w Ciechocinku. Na komercyjny wyjazd zdecydowanie tylko tam. Reszta jak wyżej... gdybym miała pewność jedynki to zdecydowanie na tak.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dyskusja była strasznie zacięta , a propozycje ?
Ilość powalająca :roll:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Ja z moich pobytów jako numer 1 oceniam Szpital Wojskowy w Krynicy Zdroju
Ocena dotyczy zabiegów wyżywienia, pokóju taka kolejność oceny ma dla mnie znaczenie
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

OCZYWIŚCIE zapowiedzi był BURZLIWE
Jednak wg wskazanych kryteriów trudno odnieść się do rankingu
Nie ukrywam ,żeby Ocenic nalezy być i przezyć 14 czy 21 dni bo wtedy opinia może być subiektywna

Nie mozna porownywac tez Obiektu i Pobytu
z NFZ ,ZUS KRUS ,PFRON do Pobytu Komercyjnego NAWET w tym samym Obiekcie

Bo niestety ale Pobyt Komercyjny JEST zawsze level wyżej
W tym roku odbyłem 3 pobyty 2 Komercyjne 1 z NFZ
Porównanie
Mozna było by się rozpisywać
rzucać achy i ochy
Nie ukrywam ,że AKTUALNIE zaczynam przywiązywac wagę do ZABIEGÓW
Dziś nie interesuje mnie zabieg na odpieprz
Przepraszam za mocne Słowo
Ale
Niech masaż po serii 10 wizyt ma przyniesie 1% poprawy a nie czas masazu to niejednokrotnie 5 minut od wejścia do wyjścia
Niech masaż podwodny wykonany jest w CZYSTEJ zdezynfekowanej wannie w odpowiedniej temperaturze przez Ustalone 15 minut

Standard pokoju
Nie będę kolejny raz opisywał ,że czasy Hoteli robotniczych i Przepocona pościel-Kołdry koce MINEŁY
Dziś nawet w Prywatnych pensjonatach Dezynfekuje sie po pobycie kołdry
ILE Wytrzymuja u was w domu wasze koldry koce pledy
Zapewne co jakiś czas chociaż je wietrzycie

A gdy usłyszysz ,że materac podkład i kołdra nie była wymieniana od Nowości to Nie dziwię się że w Nocy cos POMIMO prysznica Drapało

Wyżywienie

Zawsze mam przed oczami Obrazem

Dlaczego dziecko w szkole za Obiad -placi a ktoś w areszcie ma prawo Wyboru 2-3 dań

Dlaczego Stawka w Szpitalu Klinice Santorium to 1x a w Więzieniu nawet 3x
Ja Płace podatki a On odbywa karę
chyba powinno być odwrotnie

Co do rankingu Mam swojego faworyta jednak ostani raz w tym obiekcie byłem przed Pandemią
nie mogę tez polecić Obiektu na podstawie czyjejś Opinii
Bo wiadomo gdzie 2 to pojawiaja się nawet 3 lub 4 opinie
Zalezne od pytania

Na dziś na pewno na swojej Liście raczej mam Obiekty których będę unikał
Ale to inny ranking
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Atina pisze: 08 paź 2024 10:37 Ja z moich pobytów jako numer 1 oceniam Szpital Wojskowy w Krynicy Zdroju
Ocena dotyczy zabiegów wyżywienia, pokóju taka kolejność oceny ma dla mnie znaczenie
Atinko Wojskowy Krynica to już nie to samo sanatorium. Ocena sprzed kilku lat nie jest porównywalna do dnia dzisiejszego. Zmiany niestety na niekorzyść.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Brałam udział w dyskusji , jednak jednoznacznej propozycji nie potrafię przedstawić .
moderator
Moderator
Na forum od: 19 cze 2013 09:12
Podziękowano: 2 razy

Post autor: moderator »

Moi Drodzy, póki co propozycji jak na lekarstwo. Może więc jednak ranking wcale nie jest potrzebny?
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witam, sądziłam, że zostanie ułożony przez moderatora lub przez inną osobę, która o to pytała w/w temacie, lub inna osoba pomoże to ułożyć komputerowo, czy w tabelce , lub inaczej, by umiejętnie i mądrze ułożyć temat przejrzyście, np.: w formie rankingu czy też ankiety lub też jako testu, gdzie można będzie określić sanatorium mniej lub bardziej lepsze, poprzez odpowiedzi na pytania, gdzie wymieniane by były najlepsze sanatoria w punktach i w podpunktach - określając więcej o nich treści- np: stan czy jakość bazy noclegowej czy zabiegowej, opieka medyczna i różnorodność dostępu do zabiegów np. z surowców naturalnych czy innych, czy wyżywienie, lub i czy też położenie obiektu ( poruszanie się, winda, dojazd itd..) . lub jak inni uważają pod innymi względami.

Tylko tak dla przykładu opisuję co ja rozumiałam i mi na myśl przychodziło (uważam, iż są osoby bardziej kompetentne i więcej wiedzą ode mnie pod tym względem) i mogą podać mądre rzeczy, aczkolwiek szczerze, nie mam w tym względzie koncepcji sprecyzowanej co byłoby konsensusem w temacie..

Jeśli chodzi o mnie, chyba jeszcze nie byłam w takim najlepszym sanatorium... Tak sądzę, ale tam, gdzie byłam, to nigdy nie narzekałam i starałam się zawsze dostosować i by było ok.....

Moja opinia bazuje tylko na pobytach z NFZ - szpitalne leczenie dorosłych, jak z ZUS- u....

Podoba mi się Verano w Kołobrzegu, ale przebywałam tam prywatnie.

Z ZUS ( 2x) i z NFZ ( 1x) - byłam w Wielkiej Pieniawie w Polanicy Zdrój i w głównym budynku i w budynku z boku ( 2x) i byłam bardzo zadowolona, przed 2020 rokiem....

Perła Bałtyku (2x) - najlepszy pobyt zimą w styczniu i w jedynce. Potem wrzesień / październik byłam już nie sama w pokoju i było gorzej, ale warunki pokojów są tam ok..bdb, oprócz chyba 1 piętra, bez balkonów i tych w pokojach koło klimy czy umieszczonych na dachu sprzętów, które huczą ( tak mi jedna Pani starsza skarżyła się w tym roku w wakacje, ciepło było, okna otwarte i słychać pewnie było ten sprzęt).... czasem bywają też problemy z windą... Ja byłam na 5 p.i na 3p. i ok było...Wyżywienie ok..zabiegi ok.- tylko dla mnie brak większej ilości masaży ręcznych kręgosłupa ( dają tylko 2x, a i hydrojety) a reszta ok.. .Obiekt sanatoryjny i położenie ok...bdb...

Jak wynika z moich wypowiedzi wcześniejszych o sanatoriach, zsumując - zawsze coś podoba się, na plus, wiele jest ok.lub może być, ale i bywają minusy, kwestia naszej tolerancji i podejścia..( nigdy nie lubię narzekać, a raczej umiem i staram się znaleźć w tych miejscach więcej pozytywów i naprawdę da się wytrzymać 3 tyg.)...

Opisałam na początku, że tak, ranking ok..
Ale każdy pisze wiadomo z własnego doświadczenia, i jednocześnie np. mógł nie być w wielu miejscach w Polsce, może też nie mieć porównania, a i każdy ma różne wymagania, lub też bez dokładniejszego w podpunktach opisania ciężko określić jednoznacznie taki obiekt.

Owszem, np: Włókniarz w Busku Zdrój jest ok... bdb, byłam 3x..b.zadowolona , ( lecz pytanie , czy dla osób z NFZ mieszkających najczęściej w budynkach A czy B jest ok.. i podoba się?, czy dla prywatnych w A1, też jest ok...?, aczkolwiek różnie też są lokowane osoby, ( czasem i tak bywa, że lokują prywatnych w części A lub B- jak nie ma miejsc w A1, lub w zależności jaką uiszczają opłatę) i też ważne czy w dwójkach , trójkach czy w jedynce). Mnie bardzo odpowiada to miejsce , podobnie też nowa kardiologia w Krystynie, ( koleżanka była 2x i b.zadowolona ) natomiast Włókniarz jest jednym z najlepszych..
Ale jest " ale"- dla pewnej grupy kuracjuszy ważne jest, jeśli chodzi o osoby gorzej chodzące, które mają problem z poruszaniem się i chodzenie tak daleko w przeróżne miejsca na zabiegi to może być w tymże obiekcie to dużą trudnością i kłopotem. Znam osoby, które mają z tym tam trudność, z przemieszczaniem się i zdązaniem,nie mniej jednak dają radę i nawet osoby o wózkach czy uogólniając gorzej chodzące.. Nawet ostatnio spotkałam się, że pewne wybierają wojskowy w Ciechocinku, gdzie jest o wiele bliżej chodzić na zabiegi...

Ja z Włókniarza jestem b.zadowolona i jeśli tam jestem zawsze doceniam zabiegi i jakość na b. dobrym poziomie tam, a szczególnie siarka i borowina... Wielu osobom, które narzekały na chodzenie daleko, przyznaję rację, sama jeszcze daję radę.. ale szczerze może to być uciążliwe.
Trzeba przemieszczając się z pokoju od razu wszystko brać na następne zabiegi i w ten sposób zaliczać 3-4 zabiegi, nie wracając co chwilę do pokoju, ale nie zawsze tak da się jednak... Uważam, że to jest normalne w tak dużym i rozbudowanym obiekcie. Podobnie jest w Verano w Kołobrzegu , z sektora A czy B jest daleko na zabiegi, a z D czy z C, czy F, G- bliżej.

Dawno jak byłam w Kujawiaku , też mi się podobało, ale mieszkałam 2x w części bocznej, gdzie sala kryształowa na I p,, p.103, polecam , blisko kawiarni Dolce Vita.
I tutaj też nasuwa się pytanie, czy jednak też pobyt oprócz obiektu i ogólnych warunków nie będziemy chwalić, bo mieliśmy super warunki w pokoju.... Zabiegi ok.. lubiłam duży basen i chodziłam tam na jogę, taka wtedy była możliwość...

Przypomniało mi się, taki ranking najlepszych sanatoriów można podzielić na obiekty znajdujące się nad morzem i w górach.. i które z nich są najlepsze i są bliżej morza, jak i na pobyty z NFZ i ZUS , które są lepsze obiekty, jak i na prywatne kuracje......Ale pewnie to będzie jeszcze trudniejsze...

Reasumując, może też i powymieniać te dość dobre sanatoria, na dobrym poziomie a nie naj naj najlepsze....! . Wtedy więcej osób napisze .

Miałam dzisiaj w niedzielę czas, Jutro święto od edukacji narodowej to odeśpię, hi..... więc to i owo napisałam , ale myślę, że część ludzi uważa że trudno to jednoznacznie określić,v jakie sanatorium najlepsze i nie każdy ma na to czas i też może nie chcą ludzie zdradzać swoich poglądów, lub wyrazić zdecydowanie opinię swą, bo może ktoś wyśmieje albo będzie uważał inaczej lub też każdemu co innego się podoba i zdania mogą być podzielone..
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

moderator pisze: 13 paź 2024 21:45 Moi Drodzy, póki co propozycji jak na lekarstwo. Może więc jednak ranking wcale nie jest potrzebny?
Moderatorze, przyznaję rację.
Po tym jak forumowicze entuzjastycznie zareagowali na pyt. czy robić ? oczekiwałam dużo zgłoszeń .
Natomiast odzew jest taki jaki jest , a za przeproszeniem pitolenia dużo.
Nie mogę pojąć, że na tak proste pytanie nie można odpowiedzieć , uwzględniając wszystkie za i przeciw :roll:
z poważaniem
B.
ODPOWIEDZ