ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: ANDY12345 »

A zaglądnij mi głęboko w oczy ;) :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Dobra, dobra, nie bądź takim cwaniuszkiem. :oops: Zadałam pytanie nie po to, by samej sobie odpowiedzieć. :P
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A ja nie mówiłem, żebyś sama sobie odpowiadała :roll: ...... tylko zobaczyła ;) . Może coś innego zobaczysz niż ja :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Znów wykręt. :roll: Wiadomo przecież, że zobaczę tylko to, co będę chciała zobaczyć. Prawa fizyki. 8-) Pytam o Twoją perspektywę. :oops: :D
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak jak wcześniej powiedziałem, natura jest podstępna :roll: . Najpierw wszystko sobie poukładała, a potem kazała nam skakać jak ona zagra ;) :P ...... nie zobaczyłaś tego ? :oops: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie zgadzam się z tym. :oops: Natura dała podstawy, a reszta to nasza wolna wola. Winiąc naturę, chcemy uciec od odpowiedzialności, a jednocześnie blokujemy sobie pole manewru. Jesteśmy jej częścią, jesteśmy kroplą w ocenie wszechrzeczy. Nie daj sobie wmówić, że jest inaczej, że na nic nie masz wpływu, że nic nie możesz. A kto to wszystko stworzył, skoro natura to MY. 8-)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Spokojnej nocy :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Podstaw natury nie zmienimy, możemy z nią współgrać i stosować się do jej reguł. Mamy taki wpływ na jaki nam pozwoli i to robimy, a jak przekraczamy granice, to ponosimy tego konsekwencje i nie tylko ten co je przekroczył ale inni też :roll: . Tak jak wcześniej powiedziałaś....... prawa fizyki. Tylko te w tak dopiero poznajemy i to w najbliższym naszym otoczeniu. Ale te same prawa już znacznie dalej nie obowiązują, albo są inne i trzeba je poznawać od nowa. Właśnie oglądam na jedynce film "Teoria wszystkiego" o Stephenie Hawkingu.
Dobranoc i promiennych snów :D .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzień dobry! :kwiat: :D
Ustalmy najpierw, co masz na myśli używając pojęcia natura. Czy myślisz o żywiołach, prawach fizyki czy sile wyższej? A może o wszystkim po trochu? I gdzie w tej naturze widzisz człowieka? Zobacz jak się od niej oddzielamy, nie tylko fizycznie, betonem, ale i mentalnie, spostrzegając ją jako odrębny byt. Być blisko natury to nie tylko wyjście poza infrastrukturę miejską, nie tylko jej podziwianie wzrokiem, słuchem, węchem. To silne poczucie jedności z nią, bo jesteśmy z jednego źródła, pochodzimy z jednorodnego pola.
Zwalanie na naturę, że jest podstępna, na coś nam pozwala, a potem za to karze, to bardzo wygodny wybieg, by uchronić się od odpowiedzialności. Tylko, że tak długo jak nie przyjmiemy do wiadomości, że to co przejawia się w naszym życiu jest odbiciem lustrzanym naszych myśli, przekonań, działań, tak długo nic się nie zmieni, bo nie ma prawa. Jak może się coś zmienić jeśli, ciągle robimy to samo, popełniamy te same błędy i nie wyciągamy wniosków, a potem jeszcze umywamy ręce mówiąc: to nie my, to natura! :roll: Dostrzegasz te wygodne, ale jakże szkodliwe oprogramowanie? :? Czas je wyrzucić z naszych umysłów.
Stephen Hawking to świetny przykład jak potężna jest jego siła. Wg przyjętej wiedzy medycznej powinien nie żyć już dawno, a żył długo i z pasją. Co tu zadziałało? Bóg, natura, on sam, a może wszystko, bo jednym jesteśmy. :D
I jeszcze jedno, bo bardzo odskoczyliśmy od początku dyskusji, która, zdaje się, wyszła od kobiecych piersi. :P Do czego Twoim zdaniem zostały stworzone? Bo wg mnie tylko po to by wykarmić potomstwo. Gdzie tu podstęp? To, że pojawiają się na bilbordach, by w różny sposób manipulować ludźmi to jest wymysł natury w osobie człowieka, któremu wdrukowano przekonanie, że pierś jest ściśle związana z seksualnością, a wcale tak nie było u zarania.
O mamunciu, ale popłynęłam. Jestem Ci wdzięczna za te cudne dyskusje, bo to porządkuje mi moją wiedzę, bo "wiedzieć" nie jest jednoznaczne z "rozumieć". :D
Miłego świętowania! :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć Aniołku :D , aleś się wygadałaś :lol: .
Natura, to dla mnie wszystko co nas otacza. Od cząstek które jeszcze nie poznaliśmy aż po...... no właśnie jakie granice jak dopiero z kołyski wyszliśmy i może raczkujemy. To także wszelkiego rodzaju promieniowanie, które spaja lub rozbija. A wszystko to jest przecież materią nieożywioną, którą tak określamy, a która powoduje, że stajemy się materią ożywioną :lol: .
Tak jak powiedziałaś "To silne poczucie jedności z nią, bo jesteśmy z jednego źródła, pochodzimy z jednorodnego pola". Z drugą częścią w 100% się z Tobą zgadzam, to z pierwszą już nie do końca. Tylko część ma takie poczucie, bo inna w ogóle tego nie zauważa, a jeszcze inna tak pół na pół :oops: ....... jak z odcieniami czerni do bieli.
To garstka nami rządzi, którą my wybraliśmy i na którą się zgadzamy albo i nie i o wszystkie systemy mi się rozchodzi.
Sama widzisz w którą stronę podążamy i niestety jesteśmy na ostatnim rozdrożu :roll: .
To Natura swoimi prawami i metodami wszystko rozwija, ale też zwija. Hawking jest tu tylko jednym z przypadków, przykładów, których nawet dotychczasowa wiedza nie może wytłumaczyć. A jakby się urodził sto lub dwieście lat wcześniej ? czy mógłby przeżyć, czy mógłby się rozwijać i później podzielić swoimi teoriami (oczywiście odpowiednie jak na tamte czasy). Takich geniuszy było i jest wielu, ale wielu też wyprzedziło swoją epokę i nie Natura ich wyeliminowała z postępu. Bo Natura bardzo lubi postęp i sama się bardzo przykłada do tego. Niestety jak się podąża w złym kierunku, to Natura nie nagina swoich reguł...... a człowiek cały czas i takie są efekty.
Mówisz o wdrukowaniu, ale to człowiek wykorzystuje naszą naturę (psychikę, posługiwanie się rozumem) tylko po to, by przynosiło tylko jemu lub garstce pożytek. Bardzo dużo zależy jak nas wychowują rodzice, jak nas kształtują, jak nas uczy szkoła i inni ludzie, jakie później mamy priorytety i jak postępujemy.
Media społecznościowe od wielu już lat nie tylko kształtują nasze zachowanie, ale i coraz bardziej psychikę. Chociaż wiadomo to od wielu lat, to dopiero teraz, jak na razie Australia wprowadza zakaz używania jej przez dzieci.
No widzisz, Ty zauważyłaś jeszcze tylko przednie, a przecież są i tylne.......... półkule ;) :D .
Mówisz o seksualności, ale wieki wieków temu człowiek , czy homo erectus miał za zadanie zdobyć pokarm, przeżyć i ........ rozmnażać się, ale tylko w określonym (przez Naturę) czasie. Tylko wtedy uruchamiany był popęd :P ..... a teraz jest całoroczny :lol: .
Dziękuję i jestem do usług :D ....... temat rzeka i nawet cały Twój urlop nie starczyłby na dyskusje :lol: .
Miłego i słonecznego :D , bo u mnie błękitne :) .
ODPOWIEDZ