Duszniki Zdrój 29.01-19.02.2025 r.

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Duszniki Zdrój 29.01-19.02.2025 r.

Post autor: Dzia_dek »

zbigniew165 pisze:(...)Sadzę, że w Dusznikach będzie lepiej(...)
Myślę, że próbujesz oszukać sam siebie. Znam obydwa uzdrowiska i nie zamieniłbym za żadne skarby Iwonicza na Duszniki
jeśli chodzi o okres od późnej jesieni do wczesnej wiosny. W pozostałym czasie Duszniki byłyby jak najbardziej ok.
Nieczynne obiekty:
Sanatorium "Chopin" z 1913 r.
Sanatorium "Chopin" z 1913 r.
i wiele innych obiektów wczasowych pochodzących z czasów FWP; chodniki przy tak reprezentacyjnym miejscu jak:
Źródło "Pieniawa Chopina".
Źródło "Pieniawa Chopina".
P2a.JPG
Kolejne perełki świadczące o gospodarzu miasta/uzdrowiska:
Ujęcie wody zdrojowej "Jacek".
Ujęcie wody zdrojowej "Jacek".
Nieczynna część "Parkowej"; strop podparty drewnem.
Nieczynna część "Parkowej"; strop podparty drewnem.
Mimo mojej niezbyt przychylnej opinii dla Dusznik w zimie będę kibicował Twojemu pobytowi
i z przyjemnością poczytam posty dotyczące pobytu i uzdrowiska.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Dzia_dek jednak pojadę do tych Dusznik, bo to nie aż takie duże góry, a chce też sprawdzić, czemu część osób i to z forum zachęca mnie do wyjazdu, a druga część zniechęca do pobytu w Zimowicie. :roll:
Wiem, że na pewno temat Dusznik Zdroju ożył na forum po tym, jak napisałem, że tam mnie zesłał NFZ, bo do tego czasu informację na temat tego uzdrowiska były znikome na wszystkich forach.
Ponieważ nie jest to rozrywkowe uzdrowisko będę miał dużo czasu, żeby zdać dokładną relację na bieżąco z pobytu i zamieszczenie fotek z odwiedzanych miejsc, jak robią to inni forumowicze.
Może tej zimy nie będzie dużego śniegu, to lepiej poznam uzdrowiska Kotliny Kłodzkiej, bo jadę samochodem i będę niezależny, a śnieg nie jest mi potrzebny. Nie uprawiam sportów ekstremalnych w czasie pobytów sanatoryjnych. :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Zbyszku chyba opacznie zrozumiałeś moje intencje. Jestem ostatnią osobą, która chciałaby zniechęcić Ciebie do tego wyjazdu.
Na temat "Zimowita" nie będę się wypowiadał bo nie mam żadnej wiedzy. Pisałem ogólnie o Dusznikach. Te kilka zdjęć, które
wstawiłem powyżej mają tylko zwrócić Twoją uwagę na fakt, że nie tylko w nielubianym przez Ciebie Iwoniczu można znaleźć
nieczynne obiekty, "dziurawe" chodniki i inne zaniedbania gospodarzy uzdrowisk.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zbyszku ja tak nie odebrałem Twojego wpisu, że mnie zniechęcasz, ale inne osoby na Pw po twoim wpisie zasugerowały mi, że bym jednak dzwonił po zwrot nad morze, bo Ty doskonale znasz oba uzdrowiska i jak tak piszesz, to faktycznie jest źle w Dusznikach, ale ja już nie słucham negatywów o Dusznikach, bo postanowiłem, że jadę i zdania nie zmieniam, bo chcę poznać dokładnie uzdrowiska w Kotlinie Kłodzkiej.
Myślę Zbyszku, że wytłumaczyłem Tobie, że wcale mnie nie zniechęciłeś do wyjazdu, a wręcz przeciwnie, bo mnie jeszcze bardziej do tego wyjazdu przekonałeś. :)
Dzięki za fotki i na pewno napiszę, czy są aktualne.
Awatar użytkownika
Asik_
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sie 2022 09:55
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 38 razy

Post autor: Asik_ »

20241122_142110.jpg
20241122_142110.jpg (31.19 KiB) Przejrzano 764 razy
Witam,
Właśnie wróciłam z Dusznik.Prawdą jest,że Duszniki to senne miasteczko,ale do wypoczynku według mnie idealne. Przy źródle wody mineralnej Pieniawa Chopina chodnik jest naprawiony,ujęcie wody Jacek(aktualnie Feliks)też wyglada inaczej tak jak na załączonym zdjęciu :) .Sanatorium Chopin nadal jest pustostanem i czeka na właściciela.
Sanatorium Zimowit jest chwalone,na miejscu nie spotkałam nikogo,kto by mówił inaczej :D
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Asik dziękuję za opinię. :kwiat:
Jak mówisz Duszniki to senne miasteczko, ale może nie takie ponure jak Iwonicz.
Mrzeżyno nad morzem, gdzie ostatnio bywam często przez kilka miesięcy też jest wczesną wiosną, w marcu senne, ale nie takie ponure jak Iwonicz Zdrój, który ma na pewno więcej mieszkańców.
W Mrzeżynie nie ma sanatoriów i tylko może ze cztery ośrodki wypoczynkowe są czynne, a mimo to jest dużo przyjemniej niż w Iwoniczu.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Zbyszku myślę, że temat Dusznik ożył dlatego iż wcześniej w swoich opiniach często wyrażałeś swoje zdanie np. że Ty nigdy byś tam czy tam nie pojechał bo smutno czy nudno , nie ma gdzie iść się pobawić , co robić wieczorem czy coś podobnego stąd te dla Ciebie podpowiedzi . Każdy wybiera jednak jak mu się podoba, każdy ma inne preferencje i nie ma co przekonywać nikogo nad wyższą atrakcyjnością jednego miejsca nad drugim . Ważnym argumentem w Twoim przypadku jest odległość zwłaszcza zimą . Życzę Ci aby Duszniki okazały się strzałem w 10 a przecież ... zawsze najważniejsi są otaczający nas ludzie.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Duszniki odwiedzamy od czasu do czasu. Najpierw sanatorium NFZ w Zimowicie, potem kilkudniowe pobyty. Bo kochamy Kotlinę Kłodzką. Chwalimy Zimowita i tam wracamy. Duszniki to dla nas tylko miejsce noclegowe. Czas spędzamy na licznych okolicznych atrakcjach. Inaczej zimą, inaczej latem.
My zawsze mamy tam co robić.
A zaczynamy od kultowego schroniska Pod Muflanem.
Bogutka
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ktoś jedzie do Zimowita w Dusznikach :?:
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

No jadę do Zimowita ale. .. ale to inna bajka. 5 dni i do tego w terminie kilka dni przed Tobą. Pobyt prywatny aby spotkać się z siostrą (prywatny pobyt leczniczy), aby nacieszyć oczy widokiem zimy w górach, pojechać do Zieleńca, odwiedzić Masarykową Chatę i pospacerować w jej okolicy, aby zobaczyć wieżę widokową na Orlicy, aby odwiedzić Kłodzko. W samych Dusznikach może kręgle, koniecznie starówka, muflony i murale.
To mój plan.
Bogutka
ODPOWIEDZ