Świnoujście Bałtyk 14.11.2023

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Świnoujście Bałtyk 14.11.2023

Post autor: Muzyczka »

Ninka, bo tak u nas w Małopolsce jest i na szpitalne leczenie dorosłych tak szybko dostaje się. Widocznie jest taka potrzeba i to jest ośrodek , gdzie większość ludzi jest pulmonologicznych. I jest to jedyny ośrodek właśnie przyjmujących na leczenie szpitalne nad morzem i w Świnoujściu. Bo inny obiekt to jeszcze jest Mieszko w Kamieniu Pomorskim, do którego też kieruję fundusz Małopolski.

Natomiast lekarz pierwszego kontaktu obecnie jak wypisuje skierowanie elektronicznie to nie ma możliwości zaznaczenia jaki rodzaj ma być leczenia sanatoryjnego czy szpitalnego i dopiero właśnie lekarz balneolog w Krakowie decyduje....

Proszę na spokojnie sobie przemyśleć decyzję.
Byłam w roku 2020 w tym obiekcie i później ogłosili w marcu pandemię. A ja wtedy byłam w okresie od 25 stycznia do 16 lutego, było ok.., .a także i w podobnym okresie w marcu, jak i przełom stycznia i lutego w zeszłym roku. A także dwa razy latem - czerwiec lipiec, oraz sierpień wrzesień i wtedy jest świetnie!!!!....

Lubię Świnoujście, które ma szereg różnych możliwości. .
Ninka++
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 27 lis 2024 15:14

Post autor: Ninka++ »

Muzyczka, dziękuje za wsparcie. Musi jakoś być.
Jedynie to złożyłam pismo do NFZ że w lutym zimno i żeby dali coś innego to przesunęli mi termin marzec/kwiecień. Ale Bałtyk bez zmian.
Może jeszcze ktoż na forum będzie jechał we wcześniejszym terminie to napisze jak jest? Pozdrawiam cieplutko.
Wincenty53
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2024 12:07
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Wincenty53 »

Jedziemy z żoną w styczniu do "Bałtyku" samochodem. Jak z parkowaniem w Bałtyku lub okolicy i czy nie ma problemu ze wspólnym pokojem?
Gość

Post autor: Gość »

Żeby mieć absolutną pewność w tej drugiej kwestii stanowczo radzę porozumieć się telefonicznie z recepcją. W sprawie parkowania też przy okazji pomogą, przynajmniej na ich terenie. A forumowicze podpowiedzą jak skorzystać z miejsc na uliczkach lub innych parkingach. Ale - tanio to było 😒
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wincenty53,
Pokoje są dla małżeństw, ostatnio jak byłam w październiku, pani z recepcji mówiła, że ma być na turnusie aż 18 małżeństw i wszyscy mieli pokoje wspólne wówczas. Często przed turnusem ok.2 tyg.recepcja dzwoni, by potwierdzić przyjazd i zbiera dane, czy Państwo są słabiej czy gorzej chodzący i itd...
Też poinformują o parkingu, który jest zaraz przy Bałtyku, z boku, po lewej stronie, ale bardzo mały na ok.4-5 aut, i bez szlabanu i ogrodzenia, i chyba dość dużo płatny, dokładnie nie wiem, bo to zmienia się, czy 350- 400?- nie wiem.... actu bliziutko. Ale pod sanatorium po 2 stronach są też przystanki autobusowe linii A i B w obu kierunkach..
Serdecznie pozdrawiam
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Muzyczka ma rację z parkingiem, bo tego co tam jest przy Bałtyku parkingiem raczej nazwać nie można. Jest tam faktycznie kilka miejsc, jak napisała Muzyczka na szczycie sanatorium Bałtyk.
Radzę po przyjeździe udać się na parking strzeżony przy Bazie Zabiegowej RUSAŁKA, gdzie będziecie chodzić może na kilka zabiegów i negocjować z właścicielem miejsce na cały turnus. Jeszcze rok temu można było za 350 zł załatwić miejsce, ale na cały turnus. Na mniej właściciel nawet ni chce rozmawiać, bo woli na weekendy Niemców.
Na innych parkingach w strefie uzdrowiskowej 50 - 60 zł za dobę, lub w strefie płatnego parkowania i brać co dziennie bilet cało dzienny, ale wekend od piątku wieczorem do poniedziałku rano bez opłaty.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wincenty53, może być problem z dodzwonieniem się do Bałtyku - dzisiaj lub w następne dni, tj. do recepcji, gdyż już skończył się - to co pamiętam- wczoraj turnus ...i pracownicy mogą mieć wolne... Proszę dzwonić do skutku , ewentualnie o różnych porach... Lub po Nowym Roku, kiedy nowy turnus zacznie się nawet , i popołudniem i na wieczór, bywa, że czasem jest trudno dodzwonić się, trzeba więc cierpliwie ....
Jeżeli jest w posiadaniu grupa inwalidzka to jest grupa pierwsza to można parkować w każdym miejscu do tego przeznaczonym a prostopadle do Słowackiego jest z boku Żabka i przy drodze równoległej do Słowackiego są miejsca parkingowe i obecnie pisze na parkomacie, że inwalidzi mogą parkować w każdym miejscu. Moja koleżanka z pokoju tak parkowała...

Serdeczności..
Gość

zbigniew165 pisze: 28 gru 2024 13:49 [...] Na innych parkingach w strefie uzdrowiskowej 50 - 60 zł za dobę, lub w strefie płatnego parkowania i brać co dziennie bilet cało dzienny, ale wekend od piątku wieczorem do poniedziałku rano bez opłaty[...]
Zbyszku, to jednak widzę że w SPP na uliczkach wychodzi taniej, bo od października do kwietnia bilet całodobowy to koszt 20 PLN, czyli za 15 dni roboczych zapłacimy 300... Tyle że trzeba pewnie ciągle od nowa polować na miejsce, no ale i tak wiadomo że kierowca ma przekichane 😒
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Kaziu o tej porze roku zaparkujesz w strefie pod każdym sanatorium i nie ma problemu z biletami z parkometrów.
Trochę gorzej będzie w weekend, bo zjeżdża dużo okolicznych turystów, Szczecin i okolice. i Niemcy, którzy mają kilka kilometrów do Świnoujścia.
Czyli w weekend bym samochodu nie ruszał z miejsca parkowania w strefie.
Gość

Myślę że to o czym piszecie to cenne wskazówki 🤔
Nie ma to jak Forum i jego aktywni użytkownicy.
ODPOWIEDZ