Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Gość

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Gość »

O ile ja się orientuję to w puli zwrotów są wyjazdy z terminem nie dłuższym niż dwa tygodnie.
I pamiętaj o starej zasadzie - głupich pytań nie ma 🙂
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Pasażerka przede wszystkim trzeba się orientować kiedy zaczynają się turnusy NFZ w uzdrowisku do którego chcesz jechać. Ja pilnie obserwuję temat wyjazdów na forum i dzwonię dwa tygodnie przed do NFZ i pytam o zwrot do konkretnego uzdrowiska. Dzwonić trzeba oczywiście dzień w dzień, bo zwroty spływają pocztą.
Wcześniej nie dostaniesz zwrotu, bo pierszeństwo mają osoby z kolejki. Oczywiście trzeba mieć już przygotowaną walizkę, bo na wyjazd jest w ciągu tygodnia lub 4 do 3 dni po wydzwonieniu zwrotu.
To wszystko w temacie zwrotów.
Awatar użytkownika
Pasazerka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2025 11:06
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 18 razy

Post autor: Pasazerka »

Kaziu, Zbysiu, dziękuję i za odpowiedzi i za zrozumienie :kwiat:

To ja jeszcze z kolejnym pytaniem - czy wszystkie sanatoria w danej miejscowości rozpoczynają turnusy w tym samym czasie? Czy to jednak zależy od danego obiektu?
Gość

Nie🙂
Tak🙂
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Pasażerka jeżeli te obiekty w danym uzdrowisku należą do tej samej Spółki to raczej tak, ale może być poślizg jednego, dwóch dni, bo mają ekipy sprzątające, które sprzątają po turnusie przechodzą z jednego obiektu na następny. Tak jest w Świnoujściu, bo właścicielem jest Spółka Uzdrowisko Świnoujście S.A wszystkich obiektów
z wyjątkiem Energetyka, a w Kołobrzegu do Spółki Uzdrowisko Kołobrzeg S.A. należą trzy obiekty sanatoryjne.
Co do innych sanatoriów w kraju nie wiem, bo tam nie bywam, a nad morzem pracuję sezonowo, jeżdżę ze zwrotów i stąd mam wiedzę.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 101 razy
Podziękowano: 54 razy

Post autor: Arker »

Roznie to bywa ,dobrze jest jak turnus sie rozpoczyna dla wszystkich wjednym czasie wtedy latwiej o integracje ,ale bywa tak w danym obiekcie ze po kilkanascie osob przyjezdza wyjezdza taka rotacja ,to sie raczej tyczy duzych osrodkow
olikkk
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2020 12:11
Podziękowano: 2 razy

Post autor: olikkk »

Pasazerka pisze: 14 sty 2025 09:44 Kaziu, Zbysiu, dziękuję i za odpowiedzi i za zrozumienie :kwiat:

To ja jeszcze z kolejnym pytaniem - czy wszystkie sanatoria w danej miejscowości rozpoczynają turnusy w tym samym czasie? Czy to jednak zależy od danego obiektu?
Każdy obiekt ma swój model. W mniejszych zmieniają się raczej całe turnusy tego samego dnia. Te duże sanatoria mają płynną rotację i wymiany są ciągłe, co moim zdaniem nie jest takie złe, bo unika się tego potwornego zamieszania w pierwszym dniu.
Wszystko się załatwia na spokojnie , bez wystawania w kolejkach do recepcji, pielęgniarek i lekarzy.
Wolę ta drugą wersję, choć mniejsze sanatoria są bardziej kameralne. Coś za coś 😉
Gość

Pasazerka pisze: 14 sty 2025 09:44 [...]czy wszystkie sanatoria w danej miejscowości rozpoczynają turnusy w tym samym czasie? [...]
To chyba raczej o to chodziło...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Pasazerka pisze: 14 sty 2025 09:44 czy wszystkie sanatoria w danej miejscowości rozpoczynają turnusy w tym samym czasie? Czy to jednak zależy od danego obiektu?
Nie wszystkie , każdy obiekt ma swoje terminy , co nie oznacza , że w niektórych , szczególnie w tych , gdzie jest więcej ośrodków , terminy się nie zbiegają .
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Odnośnie rehabilitacji ambulatoryjnej. Nie wysyłając skierowania do NFZ można poprosić o skierowanie na rehabilitację -dział fizjoterapii kod 1310 i samemu zadzwonić i umówić się na konkretny termin. Podobnie jak przez NFZ ale nie koliduje to z okresem oczekiwania na sanatorium. Niestety w niektórych ośrodkach czeka się długo. Takie skierowanie zarejestrowałam w tym miesiącu w 22 Wojskowym Szpitalu Uzdrowiskowym w Ciechocinku. Realizacja świadczenia maj 26 - ponad rok . Noclegi i wyżywienie we własnym zakresie.
ODPOWIEDZ