Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: GIENIA »

Zosiu , bo ja jestem ciemna w tym temacie .... czyli nocleg i wyżywienie możesz , ale nie musisz wykupić w Wojskowym ?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Gieniu,
"W przypadku uzdrowiskowego leczenia ambulatoryjnego ubezpieczony współdecyduje o wyborze uzdrowiska,
spośród tych, z którymi zostały podpisane umowy oraz sam wybiera termin kuracji uzdrowiskowej. Leczenie
w trybie ambulatoryjnym trwa od 6 do 18 dni zabiegowych (zabiegi udzielane są od poniedziałku do soboty włącznie)."

Tyle wyczytałem w czeluściach Internetu, a noclegi i wyżywienie ogarnia się we własnym zakresie czyli jak jest
miejsce i odpowiadają nam koszty można w miejscu rehabilitacji, a jak nie to nasz wolny wybór.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki Dzia_dku .... pamiętam , że gdy byłam w Niwie , to przychodziło sporo osób na zabiegi , ale mieszkali gdzieś indziej .... czyli to mogło być to ? :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Myślę Gieniu, że tak. "Na mieście" zawsze można wyhaczyć coś taniej jeśli chodzi o noclegi, a wyżywienie we
własnym zakresie też zazwyczaj nam wyjdzie taniej pod warunkiem, że nie stołujemy się tylko w restauracjach.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

To o czym pisze Zosia, dzieje się poza NFZ-towskim leczeniem uzdrowiskowym.
Od lekarza POZ lub specjalisty bierzemy skierowanie do poradni fizjoterapii z kodem 1310 i rozpoznaniem, takie jak na rehabilitację w miejscu zamieszkania.
To skierowanie możemy zarejestrować w miejscu zamieszkania lub w sanatorium, które prowadzi rehabilitację ambulatoryjną i czekamy na termin. Koszty zamieszkania i wyżywienia są po naszej stronie.
Bywa, że koszt pobytu hotelowego w sanatorium z całodziennym wyżywieniem jest około 1000 zł tańszy niż 2 tygodniowy turnus rehabilitacyjny w tym samym obiekcie.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Doładnie tak. Zabiegi fizjoterapeutyczne odbywają się w cyklu do 10 dni zabiegowych a jednemu świadczeniobiorcy przysługuje nie więcej niż 5 zabiegów dziennie. Czyli możesz mieć 50 zabiegów. Turnusy rehabilitacyjne najczęściej mają 2-3 zabiegi dziennie. Gieniu, ja też dopiero niedawno dowiedziałam się od naszych forumłowych koleżanek o takiej możliwości . W Kołobrzegu np. Dozamel ma podpisaną taką umowę z NFZ ale na ten rok już nie mają miejsc.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki Wam za podpowiedź :)
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Andrzej1958 pisze: 17 sty 2025 22:21 To o czym pisze Zosia, dzieje się poza NFZ-towskim leczeniem uzdrowiskowym.
Od lekarza POZ lub specjalisty bierzemy skierowanie do poradni fizjoterapii z kodem 1310 i rozpoznaniem, takie jak na rehabilitację w miejscu zamieszkania.
To skierowanie możemy zarejestrować w miejscu zamieszkania lub w sanatorium, które prowadzi rehabilitację ambulatoryjną i czekamy na termin. Koszty zamieszkania i wyżywienia są po naszej stronie.
Bywa, że koszt pobytu hotelowego w sanatorium z całodziennym wyżywieniem jest około 1000 zł tańszy niż 2 tygodniowy turnus rehabilitacyjny w tym samym obiekcie.
Dziękuję za bardzo rzeczową podpowiedź :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Atinko odpisałam na pw . Wskazany numer telefonu - dobry :)
wrocanka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2024 17:08
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: wrocanka »

Upały i ich wpływ na rezygnacje. Tak sobie myślę, że coraz wyższe temperatury już od maja są czynnikiem ryzyka dla sporej grupy kuracjuszy. Bierzecie pod uwagę takie czynniki w miesiącach letnich? Jak oceniacie pobyt w takich warunkach w sanatorium o przeciętnym standardzie?
ODPOWIEDZ