Gryf Połczyn Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Gryf Połczyn Zdrój

Post autor: Krzysio010 »

Baza zabiegowa to istna poezja - borowina, basen solankowy, masaże i takie tam. Jednym słowem górna półka. Jedzenie w życiu nie jest najważniejsze a remonty tylko podnoszą komfort życia. Kiedyś się skończą i będzie pięknie. To najlepsze sanatorium w jakim byłem i w przyszłym roku też będę. :D
graga
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 16 sty 2011 13:45

Post autor: graga »

Proszę o informację,czy jest szansa na pokój jednoosobowy?
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: berbla65 »

Jedynki są ale trzeba mieć zaświadczenie od lekarza...najlepiej z samego rana przyjechać. O przyznaniu jedynki decyduje pielęgniarka oddziałowa w dniu przyjęcia. Byłam w GRYFIE w sierpniu 2023 roku i miałam jedynkę na pierwszym piętrze. Pozdrawiam :kwiat:
Rysia1956
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 paź 2022 15:06
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Rysia1956 »

Pod Koniec zeszłego roku koleżanka była w Gryfie
i dotarła po południu. Pani jej i kilku innym osobom
zaproponowała jedynki. Co prawda termin nie był
atrakcyjny, ale była bardzo zadowolona.
Pozdrawiam
moniqa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2017 19:29
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: moniqa »

Teściowa właśnie odebrała list z Gryfu Połczyn-Zdrój. Od 01.01.2026 roku nie bedą przyjmować na leczenie rehabilitacji ogólnoustrojowej.
Skierowanie odesłali po 6 latach czekania w kolejce. Piękny prezent na Święta teściowa otrzymała.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Ja też dostałam zwrot, z tą jedną różnica że ja czekałam od czerwca 2025 r.
Awatar użytkownika
lubelanka64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2015 17:23
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: lubelanka64 »

jak dojechałąś do gryfa i skąd?????
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Witajcie!
Właśnie jestem w Połczynie-zdroju w Gryfie pierwszy tydzień.
Jak na razie wszystko jest perfekcyjnie zorganizowana. Przyjechałam do sanatorium o godzinie 14:00 a o godzinie 16:00 miałam już wizytę u lekarza w celu ustalania zabiegów. Po kolacji dostaliśmy już rozpisane karty
. Każdy pokój jest wyposażony w lodówkę oraz czajnik z kubeczkami .łyżeczkami oraz talerzykami deserowymi. w niektórych pokojach są filiżanki.Pokoje nie są duże ale są dość zgrabnie urządzone oraz czyściutkie w pełnym znaczeniu tego słowa. Łazienki wyposażone w duże kabiny prysznicowe . W każdej łazience jest suszarka do włosów. Płaci się tylko za telewizor i oczywiście za parking które wynoszą w granicach po około 135 zł.(Dokładnie cen nie pamiętam bo może gdzieś schował rachunek) 😄 Korytarze i cały budynek jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Na parterze część pokoi jest szpitalnych.
Nastawiałam się na basen zewnętrzny lecz niestety w tej chwili jest nieczynny w związku z remontem elewacji i innych części zewnętrznych budynku.. ogólnie basen zewnętrzny kuracjuszom Gryfa jest płatny 10 zł za godzinę.
Są wewnątrz budynku dwa baseny .jeden jest solankowy drugi rehabilitacyjny. Głębokość około 135 cm więc dla każdego coś dobrego. Są również co najmniej dwa jacuzzi solankowe.
Jest pralnia samoobsługowa składająca się z jednej pralki i suszarki. Pranie 15 zł a suszarka 8 zł. Saszetki do prania można kupić tam z automatu po 3 zł.
Tuż przed recepcji jest bardzo dobrze zaopatrzony sklep z różnorodnym towarem w cenach zupełnie normalnych.
Jedzonko jest bardzo dobre oraz w dużych porcjach. Zawsze można się najeść. Do śniadania i kolacji jest często podawany dodatkowe dżem.
Zabiegi są najwyższej półki.
Tak zwany zabieg borowinowy częściowy polega na położeniu się nago na dużej ilości borowiny po czym fizjoterapeuta obwija całą sylwetkę w kokonik .Osobom wstydliwym polecam zabrać ze sobą majtki których nie będzie szkoda zafarbować lub idealnie byłoby majtki jednorazowego użytku..fizelinowe. Po rozwinięciu pacjenta spłukujemy się w łazieneczce wyposażonej w lustro.
Problemem jest tutaj suszenie prania lub do suszenie bielizny i ręczników. Na pierwszym piętrze jest taras który służy do tego typu czynności. Stoi tam 12 z suszarek balkonowych. Niestety nie każdy ma ochotę biegać tam po tak dużym budynku i zostawiać swoją własną bielizną. W pokoju oraz w łazience montaż sznurka również stanowi problem. Wszystko jest tak elegancko pomontowane że nie można nigdzie go zaczepić. . Jeśli ktoś jedzie autem to polecam przywieźć z sobą suszarkę łazienkową którą można zaczepiać do grzejnika. Widziałam taką zamontowaną w oknie.. niestety nie wszystkie okna można do tego wykorzystać. Balkonów niestety nie ma.
Można to wykupić wycieczkę do Berlina oraz do Kołobrzegu jednodniową. Jest też organizowane ognisko z kiełbaskami po kolacji i z piwem połczyńskim.
Ośrodek jest mega duży i codziennie trzeba zrobić sporo kroków żeby dojść do poszczególnych zabiegów. Na szczęście tuż pod sufitami wszystkie pomieszczenia i kierunki jak się poruszać po budynku co świetnie rozpisane tuż pod sufitem przy każdym przejściu. Jest również winda lecz tylko jedna. Połóż przy recepcji.
To tyle co sobie przypomniałam. Ciąg dalszy nastąpi .
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Post autor: Genever »

Duszyczko :kwiat: serdecznie dziękuję.. pomimo zimowej pory dobrze wspominam Gryfa. Narobiło się kilometrów ale to dla zdrowia :D
Pięknych dni życzę.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Duszyczko , miłego pobytu :kwiat: z zainteresowaniem czytam Twoją relację .
ODPOWIEDZ