Łykoszyn

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Romualda
Na forum od: 02 lut 2025 13:49

Łykoszyn

Post autor: Romualda »

Zachęcona opiniami planuję wyjazd do Łykoszyna ( RO)
Na zdjęciach budynek 1-o piętrowy, zakwaterowanie jest na piętrze czy też na parterze?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 93 razy

Re: Łykoszyn

Post autor: Dzia_dek »

Ciekawe którymi opiniami? Myślę, że raczej nie tymi poniżej:
:arrow: " brak dezynfekcji łóżek / leżanek do ćwiczeń po poprzednim pacjencie, brak dezynfekcji okularów używanych np. przy laserze.
Nie widział nigdy, by były dezynfekowane uchwyty urządzeń rehabilit.Miły personel, niezłe urządzenia, jedzenie dość monotonne -
bardzo dużo wędlin, brak większej ilości jarzyn i ciepłych kolacji."
:arrow: "Ośrodek nazywany rehabilitacji nazywają tu oddziałem szpitalnym. To jest pomyłka tu rządzą się prawami wymyślonymi
nie ma tu kierownictwa zarządzającym tym bałaganem. Nie polecam aby tu spędzać czas na jaką kolejek poprawę zdrowia.
Nie udostępniając jakuzi, a jak już to 200 zł. Za 1 godzinę w 5 osób w jednej misce. To jest nie dopuszczalne. Nie ma organizacji
w tym ośrodku aby zadbać o pacjentów. Jednym słowem daleko tu do dobrego standardu, nie polecam."
:arrow: "To straszne co sie z tym osrodkiem stalo. Muchy wlatuja do jedzenia. Nie ma lepów. Brak gimnastyki. Brak zup mlecznych.
Brak dietetyka. Brak menu jacuzzi za 200 zl Potrafia zaserwowac mleko z rybą. Rehabilitacja zle zorganizowana. Zadnych atrakcji
jak kiedys za to totalne przyzwolenie na palące malzenstwo z Warszawy. Nawet prac manualnych nie bylo. Ludzie z dna moczanowa
karmieni puszkami z ryba lub mielonka. Cisnieniomierza elektronicznego brak. W dalszym ciagu brak klimatyzacji i mozliwosci
wezwania pielegniarki bez wstawania z lozka. Polecilam znajomym i mi wstyd. Caly turnus niezadowolony oczywiscie z wyjatkiem
malzenstwa z Warszawy. Kolezanka miala gniazdo os w pokoju. Parowka na sniadanie jedna sztuka i zimna. Nie dezynfekowanie
łóżek na magnetoterapii.A bylo tak pięknie..."

No faktycznie przy tak rewelacyjnych opiniach o ośrodkach należących do grupy "RESTITUTIO" nie ma się co dziwić, że na RO
czeka się w Łykoszynie 21 dni, a w Lubyczy 18 dni /obydwa ośrodki należą do tego samego właściciela/gdzie średni czas
oczekiwania w województwie lubelskim to 385 dni, a najdłuższy czas oczekiwania to 1060 dni czyli bez mała trzy lata.
Uważam, że jest to kolejna forma reklamy dla naiwnych.
Romualda

Nie jest to forma reklamy!
Szkoda, że cytuje Pan tylko te negatywne opinie, a gdzie pozytywne ?

Nazwa rehabilitacja czy oddział szpitalny .....co za różnica jak zwał, ważne zabiegi.

Sanatorium w Gołdapi bud. B tabliczka "szpital uzdrowiskowy", bud. A "sanatorium uzdrowiskowe". Raz byłam w budynku A, drugi raz w bud. B.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

Skoro nie jest forma reklamy to po co ta obrona przybytku, w którym nawet nie byłaś?
Pozytywne opinie zakończyły się dwa, trzy lata wstecz. Nie licząc takich pseudo opinii,
w których tylko jest och i ach, a konkretów nie ma żadnych. Nazewnictwo nie ma
znaczenia w rehabilitacji, ale dlaczego odniosłaś się tylko do tej kwestii? Gdzie reszta?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Łykoszyn

Post autor: jacky6 »

Byłem w Łykoszynie 1,5 roku temu, razem z połowicą.
Z opiniami cytowanymi przez Dziadka mogę się zgodzić ale tylko z małą ich częścią.
Pakiet zabiegów - biorąc pod uwagę te oczekiwane przeze mnie i połowicę - głównie z fizykoterapii - wystarczający.
Pokoje ze skromnym wyposażeniem - to fakt, umeblowanie mające ponad 20 lat.
Wyżywienie też skromne ale smaczne.
Dominują pensjonariusze bo nie nazwałbym kuracjuszami w zaawansowanym wieku i większość z ograniczeniami w poruszaniu się czyli na wózkach inwalidzkich, o kulach.
Problemem jest dojazd - samodzielnie lub ktoś z rodziny do i zabiera do domku.
Cóż, wtedy płaciliśmy od osoby jakieś 1.200 pln, teraz opłata ponoć podwyższona o około 300 plnów. Za turnus 3 tygodniowy, choć były osoby tylko na 2 tygodnie.
Względem klasycznego sanatorium brakowało nam basenu a jacuzzi, fakt, przez brak skłonnych na tak wysoką opłatę - stało non stop puste.
Pojechaliśmy na wycieczkę do Lubyczy, znajoma oprowadziła po obiekcie i okolicy, opowiedziała co i jak.
Warunki dość podobne, ale atmosfera ala dworku w Lubyczy czyniła swoje.
Kolejna wycieczka do Turkowic, ten sam właściciel, ale z uwagi na brak chętnych, ośrodek stał się zwykłym DPSem.
Czy bym komukolwiek polecał, tak, dalekiej kuzynce spod Częstochowy ale nie zdecydowała się na wyjazd, bo odległość.
Na realizację skierowań do Łykoszyna czekaliśmy krótko, praktycznie wybraliśmy sobie termin na przełomie wiosny i lata z kilkutygodniowym wyprzedzeniem uprzednio upewniając się co do przydziału pokoju, zależało nam na parterze.
Są pokoje na pięterku ale spoko jest winda.
Tak na marginesie, moja połowica dzisiaj otrzymała ofertę zabiegów fizykoterapii na przełomie grudnia / stycznia 2025 / 2026. Obdzwoniliśmy kilka ośrodków w okolicy, wszędzie tak samo, obsada zajętości do końca roku.
Gdyby ktokolwiek potrzebował dokładniejszej informacji to proszę pytać.

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
:ugeek:
Gość

Post autor: Gość »

Brawo Panie Jacku. Lepiej... :)
Romualda

Dziękuję. Też obdzwoniłam wszystko, termin koniec roku lub......za kilka lat.
Wnuczka czytała na FC (nie mam tam konta) bardzo pozytywne opinie o Łykoszynie i tym się kierowałam oraz szybkim terminem ( nawet marzec)
Jest jeszcze Puck, ale nie dodzwoniłam się dziś.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Mnie ciekawi Romualdo co Ciebie nagle skłoniło by wejść na NS i promować ten ośrodek i to tak ni z gruszki ni z pietruszki.
Jakieś natchnienie :?:
Pytam bo mnie to zaciekawiło...
Romualda

Czy nowi użytkownicy na tym forum zawsze są tak mile witani przez Dzia_dek i ewasz ? Hejt po pierwszym wpisie.
Nie wiedziałam, że trzeba pytać o pozwolenie na wejście na NS.
Nie jestem biegła w obsłudze komputera. Uczę się "obsługiwać" forum i FC, zaczęłam od Form Sanatorium i .....niemiła niespodzianka.

Zaspokoję ciekawość, dowiedziałam się, że w Łykoszynie są szybkie terminy rehabilitacji, więc szukałam dodatkowych informacji o tym ośrodku.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Archibald »

W obronie forumowiczów wymienionych w poście, to odpowiem, że się mylisz. Mają oni tutaj duże doświadczenie (wiedzę) i są uczuleni na osoby, którzy w pierwszym wpisie zachwalają uroki miejsca, w którym to jest tak cudownie, a jeszcze tam nie byli. Zazwyczaj jest to pytanie o informacje o miejscu do którego otrzymali skierowanie. A miejsce mało uczęszczane, więc padło podejrzenie o kryptoreklamę.
ODPOWIEDZ