Krynica Zdrój 12.05- 2.06.2025

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Elcia62
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2022 12:56
Oddział NFZ: Śląski

Krynica Zdrój 12.05- 2.06.2025

Post autor: Elcia62 »

witam czy ktoś może coś powiedzieć o sanatorium Mielec.
Ruda Dorota
Na forum od: 20 lut 2025 17:19
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Krynica Zdrój 12.05- 2.06.2025

Post autor: Ruda Dorota »

Właśnie wróciłam z sanatorium Mielec, 17 lutego.
Był to mój pierwszy pobyt w sanatorium, więc nie mam skali porównawczej. Mogę odnieść się tylko do niektórych rzeczy.
1. położenie. Mielec umieszczony jest nad miastem, trzeba isć ulicą pod górę (dość łagodne podejście) około 1,5 km, i dodatkowo około 600 m od drogi do budynku, strome podejście i sporo schodów. Wszyscy kuracjusze mieli kłopoty z kręgosłupem, część mniej sprawnych była skazana na siedzenie w budynku.
2. wyżywienie. Ponieważ jestem cukrzykiem to teraz będę narzekać. Sanatorium jest prywatne i nie zatrudnia dietetyka. Co prawda wywieszane jest codziennie menu na dany dzień, rozpisane na dietę podstawową, dietę lekkostrawną i dietę cukrzycową. ale to jest fikcja. Osoba odpowiedzialną za dobór diety jest szefowa kuchni. I tak cukrzycy dostawali codziennie, minimum 3 razy dziennie wędliny wieprzowe, wszystkie zupy i sosy zaciągane były mąką pszenną i śmietaną,
na śniadanie dodatkowo zupy mleczne. Prawie codziennie ziemniaki puree, smakowały jak pastewne, czasami rozgotowany makaron lub ryż. Wszystkie te rzeczy są niewskazane dla cukrzyków.
3. W Mielcu trzeba brać pokoje nieparzyste, są one od ulicy i nagrzewa je słońce. Pokoje parzyste wychodzą na las i jest w nich bardzo zimno. Kuracjusze spali w czapkach, dresach i szlafrokach. Za każdym razem składając skargę mówiono nam, że ktoś przyjdzie podkręcić kaloryfer, ale nikt si e nigdy nie pojawiał. W pokojach w nocy było około 18C.
Zabiegi mi się podobały, ale stali bywalcy twierdzili, że w innych sanatoriach zabiegi s znacznie lepsze.

Dodam, że kilku lokalnych mieszkańców, przy różnych okazjach mówiło, że to najgorsze sanatorium w Krynicy Zdrój

pozdrawiam
Elcia62
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2022 12:56
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Elcia62 »

Dzięki za informacje 🥰
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Dorota , dzięki za opis :)

Ela , Mielecowi dużo miejsca jest poświęconego na Forum ,
różne są zdania .
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

Ruda Dorota dzięki za opinię.
Mielec niestety należy do tych bardzo kontrowersyjnych ośrodków w Krynicy.
ODPOWIEDZ