Krynica Zdrój 12.05- 2.06.2025
-
Ruda Dorota
- Na forum od: 20 lut 2025 17:19
- Oddział NFZ: Mazowiecki
Re: Krynica Zdrój 12.05- 2.06.2025
Był to mój pierwszy pobyt w sanatorium, więc nie mam skali porównawczej. Mogę odnieść się tylko do niektórych rzeczy.
1. położenie. Mielec umieszczony jest nad miastem, trzeba isć ulicą pod górę (dość łagodne podejście) około 1,5 km, i dodatkowo około 600 m od drogi do budynku, strome podejście i sporo schodów. Wszyscy kuracjusze mieli kłopoty z kręgosłupem, część mniej sprawnych była skazana na siedzenie w budynku.
2. wyżywienie. Ponieważ jestem cukrzykiem to teraz będę narzekać. Sanatorium jest prywatne i nie zatrudnia dietetyka. Co prawda wywieszane jest codziennie menu na dany dzień, rozpisane na dietę podstawową, dietę lekkostrawną i dietę cukrzycową. ale to jest fikcja. Osoba odpowiedzialną za dobór diety jest szefowa kuchni. I tak cukrzycy dostawali codziennie, minimum 3 razy dziennie wędliny wieprzowe, wszystkie zupy i sosy zaciągane były mąką pszenną i śmietaną,
na śniadanie dodatkowo zupy mleczne. Prawie codziennie ziemniaki puree, smakowały jak pastewne, czasami rozgotowany makaron lub ryż. Wszystkie te rzeczy są niewskazane dla cukrzyków.
3. W Mielcu trzeba brać pokoje nieparzyste, są one od ulicy i nagrzewa je słońce. Pokoje parzyste wychodzą na las i jest w nich bardzo zimno. Kuracjusze spali w czapkach, dresach i szlafrokach. Za każdym razem składając skargę mówiono nam, że ktoś przyjdzie podkręcić kaloryfer, ale nikt si e nigdy nie pojawiał. W pokojach w nocy było około 18C.
Zabiegi mi się podobały, ale stali bywalcy twierdzili, że w innych sanatoriach zabiegi s znacznie lepsze.
Dodam, że kilku lokalnych mieszkańców, przy różnych okazjach mówiło, że to najgorsze sanatorium w Krynicy Zdrój
pozdrawiam