Jak dostać pokój 1-osobowy?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Jak dostać pokój 1-osobowy?

Post autor: darek »

Pozwolę sobie powtórzyć bo temat był wielokrotnie wałkowany i zapewne będzie.

90% obiektów zostało wybudowanych jako obiekty ...turystyczne .
Nie wiele z założenia było budowanych jako obiekty sanatoryjne Patria w Krynicy czy Mewy w Kołobrzegu -ale to obiekty budowane przed wojną .
Obiekty w ostatnim okresie są mocno modernizowane super pojawiają się nowe tynki , nowe łazienki ale też Musimy pamiętać ,że od kilku lat mocno rządzi pieniądz.
Prosze zauważyć ,że z dawnych pokoi dwuosobowych dawny Kombatant - zrobiły się pokoje trzy osobowe .

Niestety światem rządzi pieniądz Administratora nie interesuje ,metraż Jest zachowane Minimum z Minimum -Kogo interesuje że w pokoju jest szafa z trzema półkami wysokości 140 cm gdzie dwie osoby nie wypakują swych waliz !-Tak są takie obiekty że 50% zawartosci walizki rotuje.
Że miast 3 lampek są ..dwie bo od czasu dostawki nie dostarczono 3 lampki

Obiekty nie są z gumy .

Musimy też pamiętać ,że wiele obiektów w latach 70-tych budowano jako ośrodki wczasowe Gdzie nie zakładano pokoi jednoosobowych -Były tam tylko dwójki.

Oczywiście z wejściem na rynek kilka lat temu NFZ wymogło aby administratorzy posiadali jakiś ustalony % pokoi jednoosobowych.
Ale powtórze JEST to DLA ADMINSTRATORA nie oplacalne bo w jednyce kwaterując dwie Osoby zarabia więcej bo ma zapąłcone przez NFZ 2 x tyle co za jednego .

Oczywiście a co z Osobami ,którym jak by z urzędu są sugestie Pokoi jednoosobowych-
-Stomia
-Amputacje
-Osoby na wózkach
-po przeszczepach
-czy innych

Jest pula -ale w/w nie otrzymują skierowań do Strikte Santorii tylko na leczenie tzw Poszpitalne

Oczywiście jest możliwość otrzymania pokoju jednoosobowego - ale Musimy -jeżeli jest taka opcja administratora ponieść dodatkowe koszty
JAKI -każdy obiekt ma swe Regulaminy -,które nie podlegają pod NFZ.

Podobnie jak NFZ nie Gwarantuje małżeństwom wspólnych pokoi.
Jest nie pisane prawo że dwa dni przed rozpoczęciem turnusu Dany NFZ wysyła Specyfikację i Administrator ma PROBLEM
Ma 20 dwójek a dostaje 45 par małżeńskich -Ostatnio jeden z Obiektów a Kołobrzegu 95 % kuracjuszy to ..Pary Małżeńskie na cały obiekt byo 3 Singli i 2 Białogłowe -Obiekt mały niespełna 100 osobowy -Jak dzielić ?

Kończąc nikomu nie potrzebny wywód.

Jedyne rozwiązanie to z chwilą otrzymania skierowania jest wykonanie telefonu do Kierownika dz Administarcji czy Marketingu z Pytaniem
Jakie w danym obiekcie panują zwyczaję .
Recepcją nie zawsze ma czy chce przekazać właściwą odpowiedź może okazać się że w tych działach sa osoby które zawiadują .
Może są wew regulaminy
wrocanka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2024 17:08
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: wrocanka »

Drodzy Kuracjusze, może na podstawie własnych doświadczeń odświeżymy sobie informacje na sezon AD 2025?

Jeśli komuś bardzo mocno zależy na jedynce, ew. dwójce do pojedyńczego wykorzystania, to tutaj znajdziemy informacje. Przyda się to bardzo, szczególnie gdy jest koniecznosć szybkiego decydowania przy zwrotach. NFZ / ZUS nie udzielają nam informacji, sami musimy sobie ułatwiać :geek:

Podzielcie się tutaj Waszym pozytywnym doświadczeniem z ostatnich pobytów, wg klucza:

Skierowanie (NFZ / ZUS) - Miejscowość - Nazwa - Ilość pok. 1-os. w obiekcie - Wymagana dopłata

Oraz własny komentarz, bardzo mile widziany!

Pozdrawiam wszystkich :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Ponieważ teraz jest coraz gorzej z jedynkami i nawet zaświadczenia od lekarza nie pomagają ja na razie rezygnuje z wyjazdów do sanatorium po ostatnim turnusie w Verano dwa tygodnie temu, a byłem w dwójce.
Na otrzymanie jedynki w chwili obecnej przynajmniej w Kołobrzegu, czy Świnoujściu nie ma szans i w Busku jest to samo.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,cały czas zastanawiam się dlaczego w moich pobytach sanatoryjnych nawet tych komercyjnych nigdy nie interesowały mnie pokoje jedno osobowe -czy byłem takim ,,,ryzykantem ,chytrusem na kasę którą wolałem wydać na inne,,, przyjemności, nawet jak trafiałem na młode osoby to potrafiłem się porozumieć a jak nie-jak w przypadku ostatniego Ciechocinka to miałem sposób na unikanie toksycznych delikwentów zatruwających innym życien,wolałem to niż spędzanie w klitce,klatce jedno osobowej raptem kilku godzin na dobę,inną sprawą są względy zdrowotne, ale z drugiej strony strony zawsze pod ręką był współspacz który mógł zareagować w razie W ,generalną sprawą jest ustalanie tych współspaczy przy przydziale pokoi bo powinno się to robić z większą starannością ale przy takim przemiale ilościowym kuracjuszy to jest tak jak jest :shock:
Wszystkim chętnym na wszystkiego rodzaju pokoje życzę aby ich potrzeby i wymagania się spełniły,Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Czyli nie jestem odosobniona w swoim " dziwactwie " :D ... myślę tak samo Andrzeju jak Ty .
wrocanka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2024 17:08
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: wrocanka »

andrzeju1955 dziękuję za podzielenie się własnymi odczuciami. Jeśli masz cenne dla wątku informacje, również nam je tu przekaż, przyjmiemy z wdzięcznością. Prosiłabym jednak, aby w tym wątku nie wzbudzać dyskusji, w której utoną cenne wskazówki.

Na zachętę, polecę jedną miejscówkę:

KRASNOBRÓD - sanatorium im. Korczaka - 1 w studio, bez dopłat.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

andrzej1955 pisze: 06 mar 2025 00:43 Witam,cały czas zastanawiam się dlaczego w moich pobytach sanatoryjnych nawet tych komercyjnych nigdy nie interesowały mnie pokoje jedno osobowe -czy byłem takim ,,,ryzykantem ,chytrusem na kasę którą wolałem wydać na inne,,, przyjemności, nawet jak trafiałem na młode osoby to potrafiłem się porozumieć a jak nie-jak w przypadku ostatniego Ciechocinka to miałem sposób na unikanie toksycznych delikwentów zatruwających innym życien,wolałem to niż spędzanie w klitce,klatce jedno osobowej raptem kilku godzin na dobę,inną sprawą są względy zdrowotne, ale z drugiej strony strony zawsze pod ręką był współspacz który mógł zareagować w razie W ,generalną sprawą jest ustalanie tych współspaczy przy przydziale pokoi bo powinno się to robić z większą starannością ale przy takim przemiale ilościowym kuracjuszy to jest tak jak jest :shock:
Wszystkim chętnym na wszystkiego rodzaju pokoje życzę aby ich potrzeby i wymagania się spełniły,Pozdrawiam :)
.........................................................................................
Drogi Andrzeju

Bo są ludzie i ludziska
Wydaje mi się że obaj zdzierżylibyśmy ze sobą te 21 dni bo...

Jednak nawet gdybym miał być z X czy Y z Portalu
To może lepiej było by gdybyśmy byli OSOBNO
ODPOWIEDZ