Arka Kołobrzeg pobyt NFZ

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Kielczanin
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2018 14:16
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 6

Arka Kołobrzeg pobyt NFZ

Post autor: Kielczanin »

Witam.Z opóźnieniem piszę o turnusie NFZ 02 01-23 01 2025.Moja opinia jest negatywna.Problemy ze znalezieniem pokoju, chip do pokoju otrzymałem ok. godz. 15.30. W pokoju trzy osobowym/dwójek, jedynek dla NFZ nie ma, dwójki dla małżeństw/ciasnota - do dwuosobowego wstawiono jeszcze jedno łóżko.Pokój, łazienka, meble OK. Jadalnia na trzy zmiany, ja miałem posiłki o 7.00 12.30 i o 17.00. Jedzenie smaczne, porcje OK. Codziennie odbywały się jakieś występy muzyczne na przyzwoitym poziomie, codziennie tańce w większości z dość dobra muzyką. Chociaż za bardzo nie dla grupy wiekowej pensjonariuszy NFZ. Trwały ok. 3 godziny, w weekend 3.5 godziny. Zaczynały się o 20.00 lub 20.30. Nie ma w Arce sali bankietowej, dancingowej, więc tańce są na holu adoptowanym do tego celu. Niestety zbyt ciasnym, zwłaszcza w weekend. Nieporozumieniem jest dużo ludzi przechodzących na i z baseny w szlafrokach między tańczącymi, a jeszcze gorzej duże grupy dzieci biegających ku uciesze rodziców po "parkiecie". Cały obiekt to olbrzym ponoć na około 2200 osób, z tego NFZ to ok 300-400 osób. Absolutnie nastawienie na komercję. Parking przy sanatorium to 800 zł za 3 tygodnie/ja auto trzymałem na mieście ok 1 kilometr/. Piwo lane na tańcach 19 zł, 1/2 l wódki to 130 zł.Dobry basen, dobre wi fi w całym obiekcie, generalnie cicho i spokojnie.Z Arki wszędzie jest daleko, w pobliżu mały kontenerowy sklepik z wysokimi cenami, spacery po plaży tuż obok. Dla praktykujących kościół daleko ale komunikacja miejska załatwia problem. Ja po tygodniu cudem trafiłem do bardzo ciasnej dwójki, ale mieszkałem sam, to długa historia. Nie wszystko na różowo - pokój na trzecim piętrze nie miał okien, wszystkie ściany wewnętrzne. Generalnie to mój pierwszy i ostatni pobyt w Arce i chyba w Kołobrzegu, jeśli obiekt ma w ofercie pokoje 3 i 4 osobowe a jesteś singlem to właśnie tam trafisz. W Arce nie ma absolutnie atmosfery sanatoryjnej - komercja. To był mój 10 pobyt a opinia jest subiektywna, ktoś może mieć odmienną.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: Arka Kołobrzeg pobyt NFZ

Post autor: GIENIA »

Dziękuje Ci za opinię :)
Zdziwiło mnie , ze piszesz , że nie ma sali do tańca :o .. tyle tutaj było pisane o jakiejś pięknej sali ze lśniąca podłogą :roll:
I jeszcze ... pokój bez okna :o
Potwierdzasz opinię innych , że Arka to obiekt dla komercji .
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Dziękuję za opinię :kwiat: ...tak też to widzę jak jestem tam gościnnie na ,,długość kawy,,
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Dziękuję za opinię.
Pokój bez okien to chyba przerobiony ze składziku na miotły, moim zdanie uwłacza godności człowieka.
Porażka...
Kielczanin
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2018 14:16
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 6

Arka Kołobrzeg pobyt NFZ

Post autor: Kielczanin »

Jak miałem wybór ciasna trójka, czy solo w pokoju bez okna - wolałem zdecydowanie solo. Było OK, klima w pokoju sprawna, nikomu nie przeszkadzało moje chrapanie, nikt mi nie pił po nocy, łazienka zawsze wolna.... Pokój 300 w budynku D. "Parkiet" do tańczenia podzielony na kwadraty faktycznie jest podświetlany wieloma kolorami, z czego największą frajdę miały dzieci i przez z reguły pierwszą godzinę szalały na nim Jak na tańce nie przyszedłeś pół godziny wcześniej to lipa z miejscem do siedzenia, a weekend to przynajmniej godzinę, a ścisk i tak bardzo duży. Nie pisałem ale nikogo nie interesowało czy jestem w nocy w obiekcie czy baluję gdzieś poza. Wokół Arki strefa płatnego parkowania i dużo zakazów parkowania poza wyznaczonymi miejscami - bardzo sprawnie działały służby miejskie wlepiając mandaty, Gdy ktoś na krótko parkował na parkingu w Arce to stawka dzienna wynosiła 60 zł. Ja nie pojawię się tam z NFZ więcej.
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: berbla65 »

Gdy ja byłam w ARCE w 2015 r. to na piętrze ?? była prasowalnia...I bez okna ( korzystałam ) to może z tego zrobili pokój jednoosobowy??? Byłam w pokoju 2 osobowym ( na parterze obok Bankomatu ) dla osób niepełnosprawnych ( byłam wtedy z córka ).Tak, do Arki jak najbardziej.....ale na kawę do kawiarni obrotowej. . Dziękuję za opinię. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wiktor64 »

Kolego kielczalin dzieki za opinie ,to co napisałeś to prawda ,piosałem
to samo rok temu bo tam byłem ,tylko paking podrożał ,prawdą jest że Arka
idzie na komercje i tego nie zmienimi ,ale ja byem zadowolony
wiadomo nie wszystkim Arka odpowiada to na tyle i dzieki jeszcze raz :)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Brakuje mi w opisie strefy zabiegowej ,
cóż , widzę , że KURORTY nadmorskie są nie do przebicia :?
Dzięki Kielczanin :)

Jeśli coś Ci się przypomni i chcesz dopisać to trzeba ronić w tym samym temacie , nie zakładaj drugiego. :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Ja podobnie jak berbla65 i inni do Arki tylko na kawę w kawiarni obrotowej.
Już miałem kilka razy propozycję do Arki ze zwrotów, ale za każdym razem rezygnowałem z pobytu w tym molochu.
Tak samo nie zamieszkam w Perle Bałtyku do której ostatnio też były zwroty.
Kołobrzeg tak, ale na krótki pobyt do tygodnia czasu i to tylko komercyjnie ze względu na brak jedynek w sanatoriach, które nastawiają się na pobyt małżeństw.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Dobrze że każdy ma inne wspomnienia z Arkii.Byłam na turnusie w pandemii, miałam pokój jednosobowy w studio. Zabiegi bardzo dobre, wtedy nie było tańców, ale było świetne towarzystwo.Jedny z lepszych pobytów sanatoryjnych. To nie jest miejsce dla ludzi, którzy lubią cisze i spokój.Właściciel jest nastawiony na komercje, a umowa z NFZ to tak na przyczepkę. W Trakcie naszego pobytu przylatywał kilka razy swoim helikopterem.
ODPOWIEDZ