Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Trochę namieszane z tymi terminami ,wniosek o sanatorium można składać po 12 mies. a przydział można otrzymać po upływie 18 mies. zasłużeni HDK również .Przydziały dostaje się z kilku miesięcznym wyprzedzeniem ,więc trudno oczekiwać że dostanie się z marszu ,sama procedura trwa od miesiąca do dwóch .JA jako zasłużony składam wniosek po 12-14 mies.i dostawałem bez problemu niedługo po 18 mies.Podobnie było równierz teraz tylko z winy lekarza o czym wspominałem wczoraj mam mały poślizg ,18 mies.mineło mim 30 marca a przydział mam na początku czrwca .Inna sprawa to otrzymanie informacji tel. w funduszu w zależności na kogo się trafi to można otrzymać sprzeczne informacje .Pozdrawiam
jak składałam ostatni raz dwa lata temu to nie czekało się 18 m-cy tylko np w k-p tylko 28 m-cy albo nawet dłużej. I wtedy nie czekałam 28 miesięcy tylko 20 a skierowanie dostałam właśnie " z marszu" czyli po 6 tygodniach od złożenia. Można mówić o zwrotach które zawsze są ale biorąc pod uwagę że uwzględniono moją papierowa prośbę o termin, o kierunek łącznie z obiektem który wybrałam i nie musiałam sama wydzwaniać po zwroty, to chyba można uznać że te uprawnienia w jakiś sposób były honorowane. I można oczywiście mówić że panie szły mi na rękę ale tak naprawdę to leżało tez w interesie tych pań które wnioski obsługują żeby ten mój wniosek wypchnąć , ponieważ jak mi powiedziały - jeżeli oddam wniosek bo nie przychylą się do mojej prośby o termin to i tak mogę złożyć nowy wniosek od razu i od razu musi być rozpatrzony bo jako zhd nie spadam na koniec kolejki A teraz się okaże jak będzie. Na razie czekam 7 miesięcy od złożenia wniosku i nie ma znaczenia kiedy mija mi 18 miesięcy od poprzedniego terminu. I tu nie chodzi już o fakt oczekiwania bo tak jak piszesz - gdybym złożyła wniosek po roku to i tak bym pojechała po 18 miesiącach - ale o ograniczanie uprawnień zdh. Nie chodzi tez o postawę roszczeniową zhd , że przysłała księżniczka ZDH i tupnęła nóżką bo "chcę to mieć" tylko o zasadę. .
dodam jeszcze ze nie bardzo rozumiem po co pani w informacji przyjęła kopie legitymacji wraz z wnioskiem kiedy to już nie ma znaczenia. Powinna była mi to powiedzieć od razu że przy sanatoriach ZHD nie działa i już. Nie wiedziała o tym czy przez gardło nie przeszło?. Ogólnie jestem zniesmaczona tegoroczna obsługą w NFZ.
Nie ukrywam ,że pośrednio zainteresował Mnie ten temat .
Ponieważ dziwnym trafem Informacje o Uprawnieniach Raz są innym razem znikają ze stron NFZ czy innych
Tutaj Kolega wałkuje temat
Uprawnienia dla dawców krwi
Problem dotyczy również Dawców Szpiku
Niestety do tego samego worka zostały wrzucone Osoby ze stopniem Znacznym
Informacje uzyskiwane z tzw Infolinii NFZ -Sanatoria za każdym razem są INNE
Może to zależy od Osoby ,która doczyta się informacji
Nie ukrywam ,że Mnie osobiście interesuje AKTUALNY Status dotyczący Osób Ze stopniem ZNACZNYM.
Okazuje się ,że z kim będę rozmawiał Każdy ma inna interpretację .
POSZEDŁEM za Ciosem napisałem Oficjalnego e-maila do Warszawy
Pytanie brzmiało
Co i na co może liczyć Osoba ze stopniem Znacznym składająca wniosek o sanatorium
-Odpowiedź
-Wniosek może być złożony po 12 miesiącach od powrotu + 1 dzień
-Do wniosku w odrębnej korespondencji powinno sie dostarczyć dokumenty uprawniające -wtedy staje do dodatkowej kolejki
Tzw uprzywilejowanej
-Dawcy Krwi
-Dawcy Szpiku
-Osoby ze stopniem Znacznym
Osoby te po weryfikacji wg informacji mogą oczekiwać w kolejce jak Osoby zakwalifikowane do tzw po szpitalnego
CZYLI
Wyjazd do 3 miesięcy
Oczywiście uzależnione jest to od Obłożenia jednostek chorobowych i ilości miejsc w danym NFZ
REASUMUJĄC
W NFZ są po spełnieniu wszystkich warunków 2 kolejki do Sanatoriów
Dla osób regularnie wyjeżdżających
-Normalna 12 złożenie wniosku + 6 miesięcy Karencji
-UPRZYWILEJOWANA 12 złożenie wniosku +BRAK Karencji
Dla
-Pobytów tzw poszpitalnych
-Dawców Krwi
-Dawców Szpiku
-Stopień Znaczny
Jednak w każdym PRZYPADKU ,aby złożyć wniosek musi UPŁYNAĆ 365 dni +1
Takie informacje w ramach tzw pośrednio prowokacji i zapytań przez 3 Osoby
Uzyskaliśmy
Pisząc z 3 różnych adresów e-mail z różnych komputerów
Wszystkich obowiązuje okres 12 m-cy od ostatniego powrotu a nie 18. Przynajmniej tak było w lubelskim a po 18 już dostawiali skierowania w trybie normalnym
I znów bałagan informacyjny. Nawet dla uprzywilejowanej osoby nie ma częstszych wyjazdów.Owszem przysługuje prawo do szybszego skorzystania ze świadczenia, co nie jest równoznaczne ze zwiększeniem częstotliwości świadczenia. 18 miesięcy jest to czas ustalony zarządzeniem i nie ma od niego odstępstwa.