komercyjny wyjazd a l-4?
- elaw35
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2013 19:31
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: komercyjny wyjazd a l-4?
Słyszałam ze majac stopien niepelnosprawnosci(ja mam umiarkowanu od niedawna)mozna wyjechac do sanatorium z NFZ własnie na l-4.co normalnie nie jest mozliwe,,bo to pobyt w trakcie urlopu..czy wie moze ktos czy to prawda i ew,gdzie udac sie po takie zwolnienie,,do rejonu,czy do lekarza prowadzacego w sanatorium?
a co do tego urlopu dodatkowego,,to w naszej firmie(prywatny własciciel))od razu zamiast urlopu,,dostala bym zawolnienie z pracy,,,pozdrawiam serdecznie,,
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
-
forumowicz
- turystyk
- Kuracjusz

- Na forum od: 19 sty 2014 17:39
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 1
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Czytając posty czasem napotykamy na takie jak ten co to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać, ale ja jednak się uśmiałammadella pisze:Hej, planuję wyjazd do sanatorium - komercyjny, nie chcę brać urlopu czy istnieje szansa na l-4 i od jakiego lekarza? proszę o odpowiedź, jest to mój pierwszy wyjazd
"Madella" wiem, chciałaś "zjeść ciastko i mieć ciastko", ale tak się nie da, z przykrością Ci to piszę. Otóż jak większość forumowiczów już to napisała, w Twoim przypadku będą to wczasy z możliwością rehabilitacji. Tak niestety należy to nazwać, bo jeśli jesteś chora to wówczas otrzymujesz L4, ale też jeśli w tym czasie lekarz skieruje Ciebie na zabiegi na Twoją dolegliwość, a będzie to skierowane konkretnie do ZUS wówczas jest szansa, że w ciągu miesiąca znajdziesz się w dobrym uzdrowisku i wtedy będziesz mieć to ciastko, o którym wcześniej napisałam. Innej opcji nie ma (niestety). Pozdrawiam
Jadąc do sanatorium z NFZ to też wczasy z możliwością rehabilitacji-tyle że dużo tańsze "wczasy" niż te komercyjne.Bo na taki wyjazd też trzeba mieć urlop wypoczynkowy.Więc nie piszmy tu o wczasach gdy ktoś jedzie prywatnie.Na skierowanie sanatoryjne czeka się lata -a jak nie można czekać te lata i stać kogoś -jedzie prywatnie.Rachel pisze:Czytając posty czasem napotykamy na takie jak ten co to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać, ale ja jednak się uśmiałammadella pisze:Hej, planuję wyjazd do sanatorium - komercyjny, nie chcę brać urlopu czy istnieje szansa na l-4 i od jakiego lekarza? proszę o odpowiedź, jest to mój pierwszy wyjazd![]()
![]()
"Madella" wiem, chciałaś "zjeść ciastko i mieć ciastko", ale tak się nie da, z przykrością Ci to piszę. Otóż jak większość forumowiczów już to napisała, w Twoim przypadku będą to wczasy z możliwością rehabilitacji. Tak niestety należy to nazwać, bo jeśli jesteś chora to wówczas otrzymujesz L4, ale też jeśli w tym czasie lekarz skieruje Ciebie na zabiegi na Twoją dolegliwość, a będzie to skierowane konkretnie do ZUS wówczas jest szansa, że w ciągu miesiąca znajdziesz się w dobrym uzdrowisku i wtedy będziesz mieć to ciastko, o którym wcześniej napisałam. Innej opcji nie ma (niestety). Pozdrawiam
Byłam w sanatorium i zachorowałam ,ponad 10 dni wyjęte z życia sanatoryjnego -dostałam antybiotyki i nikt mnie nie zapytał czy chcę L4 -opieka lekarska była na miejscu a ja de facto byłam w uzdrowisku i pod 24 godzinną fachową opieką.Choć w czasie urlopu wypoczynkowego, nawet nie pomyślałam żeby prosić o L4 ,a lekarz tez tego nie zaproponował.sztani pisze:Nigdy komercyjne wyjazdy z NFZ nie były na L4 chyba ,że na miejscu rozchorowałaś się . na zwolnieniu mogą być pobyty poszpitalne z NFZ i Zusowskie powiedz lekarzowi ,ze jedziesz komercyjnie do sanatorium i chcesz zwolnienie to Cię wyśmieje . . Nie wiem ale chyba coś kombinujesz obyś nie wykombinowała .Pozdrawiam Dodam jeszcze ,ze miałem skierowanie na poszpitalne z NFZ i tam było napisane ,ze na zwolnieniu lekarskim
Więc jak to jest z tym L4 podczas pobytu sanatoryjnego w razie choroby.Trzeba się domagać zwolnienia -bo byłam przecież podczas urlopu w sanatorium
-
forumowicz
Więc jak to jest z tym L4 podczas pobytu sanatoryjnego w razie choroby.Trzeba się domagać zwolnienia -bo byłam przecież podczas urlopu w sanatorium
Witam
To dziwne przyznam ,bo będąc na urlopie wypoczynkowym- chorując urlop się automatycznie "przesuwa" ew. jest się mniej dni na wypoczynkowym.A pobyt w sanatorium wszystko zmienia jak widzę.
Człowiek cale życie się uczy