Fajny film wczoraj widziałem

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Fajny film wczoraj widziałem

Post autor: biedroneczka »

Witaj Leonie. Nawet nie wiesz jak ja Cię rozumiem :kwiat:
Wyobraź sobie, że ja wczoraj też obejrzałam ponownie "Drogówkę" :o Uwielbiam Smarzowskiego i jego filmy ... na każdy następny także czekam z niecierpliwością i nie wiem co mnie tym razem czeka, ale z reguły mnie nie zawodzi. Jego filmy są z pogranicza fabuły i dokumentu dlatego są tak bardzo realistyczne.... np. "Wesele", albo niesamowicie przerażająca "Róża" czy mroczny i wstrząsający "Dom Zły" i "Drogówka".
Niestety nie oglądałam jeszcze "Pod Mocnym Aniołem", ale mam nadzieje wkrótce to zrobić.
Jeśli ktoś jeszcze nie zna filmów Wojtka Smarzowskiego, to niech je obejrzy.....warto, naprawdę :geek:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Poruszający film „Róża” Smarzowskiego mocno pozostał mi w pamięci , przerażający mroczny , prawie czarno biały. Obok "Róży" nie można przejść obojętnie , opowiada o tragicznych losach ludzi mieszkających na Mazurach i Kaszubach po zakończonej II wojnie światowej. Doskonałe kreacje stworzyli Agata Kulesza i Marcin Dorociński. Polecam gorąco :kwiat:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Przed chwilą obejrzałam jeszcze raz " Sezon na Leszcza".... wprawdzie reżyserem jest Bogusław Linda, ale współscenarzystą Wojtek Smarzowski. Film właśnie w stylu Smarzowskiego...podobny nastrój, zmusza do refleksji... Polecam :geek:
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: adamadi »

W IMIĘ... w reżyserii Małgorzaty Szumowskiej a w roli głównej Andrzej Chyra
czy ktoś widział ten film :?:

Właśnie obejrzałem :? i nie wiem czy powinienem jeszcze raz :o
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

adamadi hm Szumowska trochę dozy szaleństwa...i ją trzeba akceptować z tym szaleństwem.Warto obejrzeć dla kunsztu Chyry,ale drugi raz nie obejrzałałabym.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

"ona"
Przejmujący...
O miłosci. Tej trudnej - realnej i dziwnej- wirtualnej. Ale w dość dziwnym wydaniu- miłości do systemu operacyjnego.
Polecam.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

Byłem na "Jack Strong" w reżyserii Władysława Pasikowskiego.

To prawdziwa historia pułkownika Ryszarda Kuklińskiego - człowieka, który, tkwiąc w środku systemu, podejmuje współpracę z CIA i staje się kluczowym (choć niewidocznym) aktorem czasu zimnej wojny. Scenariusz powstał na podstawie nieznanych dotąd materiałów z archiwów IPN, dokumentów operacyjnych CIA oraz relacji żyjących świadków historii, m.in. Davida Fordena - oficera prowadzącego pułkownika Kuklińskiego ze strony CIA. Ryszard Kukliński (pseud. Jack Strong) był oficerem Ludowego Wojska Polskiego. Uprzedził Amerykanów o zamiarze wprowadzenia w Polsce stanu wojennego, przekazał im plany tej operacji oraz inne tajemnice Układu Warszawskiego. Kukliński został przerzucony do USA, gdzie żył pod zmienionym nazwiskiem.
Polecam, film bardzo dobrze zrobiony, trzyma w napięciu.
Zwiastun filmu:
http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1-31854

Wczoraj obejrzałem również "Gry wojenne", film dokumentalny.

Dla wielu osób jest on bohaterem, dla innych zdrajcą. Dariusz Jabłoński próbuje odkryć kilka tajemnic z życia i działalności pułkownika Kuklińskiego. W tym celu rozmawia z jego bliskimi, przełożonymi, współpracownikami, a także agentami CIA, którym przekazywał informacje o wojskach Układu Warszawskiego i ówczesnej strategii sojuszu.

Nawiązując do innego wątku, pani z Breslau:
Dla mnie on jest zdrajcą i bohaterem.
Po obejrzeniu tych filmów, dużo zrozumiałem i cieszę się, że zdrajca został bohaterem.
Gdyby nie on, to dzisiaj tereny RFN, NRD i Polski, mogły by być tylko jałową, bezludną ziemią (po zmasowanych atakach atomowych). A nas by nie było :!:
Żeby zrozumieć postępowanie pułkownika Kuklińskiego, trzeba obejrzeć chociaż "Jack Strong" :!:
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

Mask oglądałam''Jacka stronga''nie da się tego filmu streścić trzeba go zobaczyć!
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

Fajny film......
"American Hustle" , reżyseria David O. Russell.

Zawodowy naciągacz, który maskuje łysinę i nie umie ukryć wielkiego brzucha, jego ponętna, choć mocno upierdliwa żona oraz seksowna kochanka, udająca angielską arystokratkę. Plus agresywny, nieco szalony agent FBI, który zrobi wszystko, by udowodnić, na co go stać. To oni brali udział w wielkiej i kosztownej operacji Abscam, która miała ujawnić rozmiary korupcji w amerykańskim Kongresie. Film pokazuje, jak ta operacja mogła wyglądać od wewnątrz.

Warto pójść do kina, bardzo przyjemnie się ogląda.
Film otrzymał 10 nominacji do Oscara i trzy Złote Globy :!:

Zwiastun filmu:
http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+ ... i%29-32210
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Witam po przerwie ;) myślę, że mógłbym polecić Wam film który obejrzałem ostatnio- „Sekret afrykańskiego dziecka”. Trudno mi go określić, czy to gatunkowo ale raczej dramat psychologiczny. Nie jest to film lekki, ale na pewno ciekawy, z wątkiem opowieści o macierzyństwie i adopcji czarnoskórego chłopca. Film pokazuje trudne relacje trzydziestoparoletniej Francuzki z czarnoskórym dzieckiem, które jego matka (niestety) jej podrzuciła w przekonaniu, że zostało opętane przez potężnego, złowrogiego ducha. Nic więcej nie napiszę bo warto go obejrzeć, choćby po to aby dostrzec że w pewnym miejscach na tym świecie wiara w duchy pozwala na zabicie własnego dziecka. Smutne i straszne. ;)
ODPOWIEDZ