Co wybrać ze zwrotów? Temat - rzeka

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
wrocanka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2024 17:08
Oddział NFZ: Dolnośląski

Co wybrać ze zwrotów? Temat - rzeka

Post autor: wrocanka »

Drodzy kuracjusze :kwiat:

Kiedy dzwonimy po zwrot, albo też dostajemy telefon z propozycją, jest bardzo mało czasu na decyzję czy wybrać proponowany ośrodek.

A wiadomo, czynników jest wiele: baza zabiegowa i terapie odpowiadające naszemu schorzeniu, walory uzdrowiskowe miejscowości (źródła, wody, klimat itd.), warunki zamieszkania, i w końcu to "coś" co uprzyjemnia długi pobyt.

Dlatego pomyślałam o takim wątku, w którym zapytamy o rekomendacje dla siebie, a chętni podzielą się doświadczeniem i pomogą w wyborze. Forum jest bogate w wiele informacji, ale trudno je zebrać w sytuacji, gdy potrzeba szybko odpowiedzieć na propozycję przydziału.
Awatar użytkownika
margaret1710
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 cze 2025 12:19
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Co wybrać ze zwrotów? Temat - rzeka

Post autor: margaret1710 »

Wróciłam z sanatorium Zdrowie w Ciechocinku. Schorzenie -kręgosłupa. Lato ewentualnie wczesna jesień może być dobrym czasem skorzystania z tego sanatorium ze zwrotów Zima raczej nie sprzyja spacerą a Ciechocinek to fajne miejsce do tego typu wypoczynku. Blisko Torunia sprawia że można sobie zrobić wypad niedzielny do tego miasta.
Gość

Post autor: Gość »

Co wybrać ? :lol:
Jeden lubi ogórki , drugi ogrodnika córki ;)
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Post autor: Genever »

Wrocanko :kwiat: jak pisze kolega...co kto lubi i jakie ma priorytety. Ja bym do Ciechocinka na trzy tygodnie za żadne pieniądze nie pojechała a przecież ma chociażby tak chwalone Zdrowie i tabuny fanów. Co zrobić, nie lubię nizin . Jak mi się kręgosłup do końca rozwali to z konieczności polubię. 8-) Masz rację najgorsze, że czasami czasu na decyzję brak... wtedy lupka tutaj, w necie.. I po pierwsze zanim się po zwroty zadzwoni czy napisze dobrze mieć już w głowie preferowaną destynację. Dla mnie super ważne aby baza była na miejscu i z mokrymi zabiegami, ciągle jeżdżę w zimie i łażenie po borowinie na masaż jedynie zapaleniu płuc się przysłużyło póki co.
Ja osobiście wzięłabym w ciemno Wysową, Muszynę, Dąbki, Ustkę, Polanicę , Cieplice no i Szczawnicę oczywiście. I kusi mnie Szczawno...A dostanę pewnie Podczele i Połczyn Borkowo jak znam życie. :lol: Na razie trzeba planować inne rzeczy, życie trochę umeblować a wniosek złożę w październiku.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Genewer , o Zdrowiu ostatnio ja pisałam , a co do Ciechocinka .... urzekł mnie czystością , niczym więcej .... przereklamowana miejscowość :?
Z wymienionych przez Ciebie ... Ustka i Polanica mnie kuszą :)
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Ze zwrotów skorzystałam dwa razy. Dwa bardzo udane razy. Raz Świnoujście i raz Polańczyk. Zdecydowały miejscowości. W październiku znowu popróbuję szczęścia w zwrotach. Wiem, czego nie wezmę.
Bogutka
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Ja 3 razy korzystałam ze zwrotów i tak jak u Bogutki , znaczenie miała głównie miejscowość . Wiedziałam gdzie nie chcę jechać i do których ośrodków ....
Ze zwrotów byłam w Świnoujściu , Kołobrzegu i Ciechocinku :)
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Korzystałam z tego przywileju zwanym ,,zwrot" dwa razy....pierwszy raz to 2021r.wtedy to sama wybrałam,że chcę jechać do Żegiestowa Zdroju do sanatorium ,,Wiktor" dzwoniłam chyba tydzień i się udało :) Drugie podejście było teraz w kwietniu gdy mieliśmy złożony wspólnie z mężem wnioski...chcieliśmy i polowaliśmy znów na Żegiestów Zdrój a los postawił niespodziewanie na naszej drodze Rymanów Zdrój i wybraliśmy albo raczej ja wybrałam bo zadzwoniłam i bingo...nie żałujemy i mimo iż pogoda nas nie rozpieszczała było warto :) :) :)
Awatar użytkownika
Aliszka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 gru 2017 10:18
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Aliszka »

wrocanka pisze: 20 mar 2025 12:30 Drodzy kuracjusze :kwiat:

Kiedy dzwonimy po zwrot, albo też dostajemy telefon z propozycją, jest bardzo mało czasu na decyzję czy wybrać proponowany ośrodek.

A wiadomo, czynników jest wiele: baza zabiegowa i terapie odpowiadające naszemu schorzeniu, walory uzdrowiskowe miejscowości (źródła, wody, klimat itd.), warunki zamieszkania, i w końcu to "coś" co uprzyjemnia długi pobyt.

Dlatego pomyślałam o takim wątku, w którym zapytamy o rekomendacje dla siebie, a chętni podzielą się doświadczeniem i pomogą w wyborze. Forum jest bogate w wiele informacji, ale trudno je zebrać w sytuacji, gdy potrzeba szybko odpowiedzieć na propozycję przydziału.
Wrocanka do dolnośląskiego NFZ nie ma szans się dodzwonić. Coś takiego nie istnieje, jak wydzwonienie zwrotu.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Za miesiąc zacznę dzwonić z prośbą o zwroty. W zachodniopomorskim to odbywa się to tak. Dzwonię na infolinię, odpowiadam na liczne pytania, potem albo jestem połączona z oddziałem albo nie. Decyduje infolinia i już. Dwa lata temu udało się, może i teraz się uda. Potrzeba sporo szczęścia. Zwroty muszą być dwa i w miejsce, które chcemy.
To za miesiąc
Pozdrawiam
Bogutka
ODPOWIEDZ