Wieniec Zdrój, maj2025

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Tamaryszek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 wrz 2021 14:02

Re: Wieniec Zdrój, maj2025

Post autor: Tamaryszek »

Odniosę się jeszcze w kilku zdaniach do Asik i Bardzyk2
Trochę mało opisałem o zabiegach, wydaje mi się, że są bardzo dobre wykonywane terminowo, basen do ćwiczeń z wodą siarkową 30 min trzeba ściągać srebrną biżuterię i po zabiegu co najmniej 2 godziny nie spłukiwać się prysznicem. borowina żywa lekarz mówił, że najlepsza w Polsce, jest i w plastrach.Wanna z wodą siarkową, masaże ręczne, wodne (aquavibron), krio,ćwiczenia gimnastyczne, rowerki, różne przyrządy do ćwiczeń siłowych i usprawniających i różna zabiegi prądowe jak tens, laser.
Picie wody i łażenie wokół tężni ale nie są włączane do zabiegów NFZ i nie musowo ich zaliczać pieczątkę na karcie można dostać z pijalni wody na recepcji, a tężnię może podbić każdy rehabilitant na jakimś zabiegu.
Dość poważna niedogodność jest taka, że dziennie jest na NFZ ok.3 zabiegi ale rozrzucone ja miałem pierwszą turę posiłków 7,12,17 i miałem często zabieg po śniadaniu, drugi po obiedzie i trzeci po kolacji. Było się bardo uwiązanym i ciężko wygospodarować czas na jakiś dłuższy wyjazd, ale w planowaniu dało się przełożyć.
Podsumowując całość rehabilitacji bardzo sprawnie i punktualnie to przebiegało.
Jeśli chodzi o warunki mieszkaniowe, to wszędzie podobne w Jutrzence chyba wszystkie pokoje z balkonami, w Zaciszy część z balkonami, w Tęczy brak balkonów w Helu, Hutniku i Wrzosie też chyba bez balkonów. Jaka wielkość pokoi, to trudno mi napisać bo nie widziałem, miałem 2 i była spora, jeszcze jedną widziałem i też duża. Jutrzenkę wszyscy zachwalali bo tam jest stołówka, recepcja, restauracja, sklepiki, fryzjer, bankomat, kawiarnia, tańce i część zabiegów.
Choć jak ktoś mieszkał na samej górze budynku gdzieś w rogu to zanim doszedł i doczekał się na windę to szybciej się doszło na zabiegi w Jutrzence z Innych budynków. W Tęczy jest basen i wodne zabiegi więc mieszkańcy mogli przychodzić w szlafrokach, choć i widywałem kuracjuszy z Jutrzenki czy Hutnika, którzy mieli najdalej w tunelu człapiących w szlafrokach.
W Zaciszu, Helu i Wrzosie najspokojniej bo tam nie ma zabiegów i tylko kuracjusze tam mieszkający. Windy są choć mocno eksploatowane szczególnie w Jutrzence i Tęczy, psują się i trzeba chodzić po schodach. W Tęczy przez 3 tygodnie zepsuła się dwa razy, trwało to może ze trzy dni zanim naprawili.
Jak coś jeszcze kogoś interesuję, to napiszę :kwiat: .
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 7 razy

Post autor: bardzyk2 »

Tak, syty głodnego nie zrozumie :( .

Gieniu, Ewaszko :serce: :serce: :serce:
My w tej czwórce też się dobrze dogadywałyśmy !
Był grafik poranny, pierwsza w danym dniu musiała
wstawać przed piątą, bo śniadanie było o 7 i trzeba było
się umyć, upięknić, ubrać się (zima) i dojść na nie do innego ośrodka.
A że to była zima i długo rano ciemno, trzeba było zapalić jakieś światło,
żeby się ubrać nie na lewą stronę i wszystkie miałyśmy pobudkę :)
Dałyśmy radę, współspaczki wszystkie były "wporzo" jak
mówią moje chłopaki, ale ja np. byłam 8 lat młodsza
niż dzisiaj. :twisted:
Dlatego dziś bardzo dokładnie czytam opisy sanatoriów a we Wieńcu ludzie
z naszego śląskiego NFZ trafiają rzadko do Jutrzenki, raczej do Hutnika.
W zakładce "najczęściej zadawane pytania" na stronie Uzdrowiska Wieniec napisano:
[Pacjentom w ramach prewencji rentowej w systemie stacjonarnym ZUS, ośrodek przydziela pokoje zgodnie z zawartą umową. Do dyspozycji naszych Gości oddajemy pokoje 1 i 2-osobowe z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym.
Kuracjuszom w ramach NFZ, ośrodek przydziela pokoje zgodnie z zawartą umową. Do dyspozycji naszych Gości oddajemy pokoje 1, 2, 3 i 4-osobowe z pełnym węzłem higieniczno -sanitarnym.]
Więc Wieńca raczej nie zaryzykuję :twisted:

PS. Jak miałam 15 lat, byłam miesiąc na obozie, mieszkałam
w 12 osobowym namiocie, myłam się w korycie na dworze
i biegałam do latryny.
I było suuuuuuper :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Oj tak Bardzyku, obozowe życie było klawe :lol:

Tamaryszku, dzięki za uzupełnienie opisu.
Tamaryszek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

bardzyk2 pisze: 20 cze 2025 18:07 Tak, syty głodnego nie zrozumie :( .

Gieniu, Ewaszko :serce: :serce: :serce:
My w tej czwórce też się dobrze dogadywałyśmy !
Był grafik poranny, pierwsza w danym dniu musiała
wstawać przed piątą, bo śniadanie było o 7 i trzeba było
się umyć, upięknić, ubrać się (zima) i dojść na nie do innego ośrodka.
A że to była zima i długo rano ciemno, trzeba było zapalić jakieś światło,
żeby się ubrać nie na lewą stronę i wszystkie miałyśmy pobudkę :)
Dałyśmy radę, współspaczki wszystkie były "wporzo" jak
mówią moje chłopaki, ale ja np. byłam 8 lat młodsza
niż dzisiaj. :twisted:
Dlatego dziś bardzo dokładnie czytam opisy sanatoriów a we Wieńcu ludzie
z naszego śląskiego NFZ trafiają rzadko do Jutrzenki, raczej do Hutnika.
W zakładce "najczęściej zadawane pytania" na stronie Uzdrowiska Wieniec napisano:
[Pacjentom w ramach prewencji rentowej w systemie stacjonarnym ZUS, ośrodek przydziela pokoje zgodnie z zawartą umową. Do dyspozycji naszych Gości oddajemy pokoje 1 i 2-osobowe z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym.
Kuracjuszom w ramach NFZ, ośrodek przydziela pokoje zgodnie z zawartą umową. Do dyspozycji naszych Gości oddajemy pokoje 1, 2, 3 i 4-osobowe z pełnym węzłem higieniczno -sanitarnym.]
Więc Wieńca raczej nie zaryzykuję :twisted:

PS. Jak miałam 15 lat, byłam miesiąc na obozie, mieszkałam
w 12 osobowym namiocie, myłam się w korycie na dworze
i biegałam do latryny.
I było suuuuuuper :lol: :lol: :lol:
Nie bardzo rozumiem czego upierasz się i tylko do tej Jutrzenki, ciągle Jutrzenka i Jutrzenka! Wyposażenie nie było ze złota. W innych budynkach jest podobnie i nikt nie narzekał ani nie płakał, że to nie Jutrzenka.
Poznałem 4 osoby ze Śląska. które były właśnie w tej oklepanej Jutrzence i jakby były w innym budynku to też by na warunki mieszkaniowe nie narzekały.
W ten sposób utrwala się jakieś chore stereotypy, że wszystko beeee, ale w Jutrzence to pełen komfort i Hawaje i ma być tylko Jutrzenka, bo jak nie to obraza i siedzę w domu!
Jeżeli już komuś coś nie odpowiadało, to nie było związane z budynkiem, w którym mieszkał. Mam nadzieję, że choć niektórym jak zrozumieją i przeczytają w przeglądarce Wieniec Zdrój, to nie będzie się śniła po nocach musi być bajeczna Jutrzenka.
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Podziękowano: 7 razy

Post autor: bardzyk2 »

Witaj Tamaryszku :kwiat:
Warunki we Wieńcu bardzo dokładnie opisała nam nasza forumowa Dani888.
Była kilka razy, zdawała szczególowe raklacje.
Ale gdybym nie czytała tego forum, to na stronie tejże Jutrzenki przeczytać można a nawet uwierzyć :lol:
Jutrzenka Medical SPA to jeden z najbardziej luksusowych obiektów uzdrowiskowo – sanatoryjnych w Polsce. Wnętrza to połączenie stylowej elegancji oraz przestrzeni,
z najwyższą dbałością o detale.
Moja obawa nie dotyczy domu a raczej wielkości pokoju.
Zapytam wprost -czy mieszkałeś kiedyś w pokoju czteroosobowym
mając ponad 70 lat? I to z trzema innymi paniami? Na dodatek w zimie, kiedy zamiast cienkich
bluzeczek każda ma grube swetry i ciepłe spodnie a szafa jest jedna?
O niezgodności charakterów nawet nie wspomnę :twisted:
Jeśli nie, to jak pisały nasze kochane forumowiczki
syty głodnego nie zrozumie.
Tak, że wolę już być tym roszczeniowym snobem, nawet jeśli mnie za to nie lubisz :oops:
Uważam, że po długim i nie najłatwiejszym życiu mogę sobie zasłużyć na odrobinę luksusu, np. w sanatorium z NFZ
na dwójkę a nawet na jedynkę :mrgreen: :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Tamaryszek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Rozmowa niewidzącego z niesłyszącym, to na podsumowanie.
Ale jeszcze wisienka. Zainspirowałaś mnie, to było skuteczniejsze niż w apartamencie 21 dniowy turnus w belgijskim Spa! Specjalnie bardziej będę się rehabilitował, aby doczekać 70, żeby spełniło się zamieszkanie z trzema Paniami nawet w styczniu i nieogrzewanej piwnicy.
Już przebieram stópkami jak będzie gorąco, choć chyba będzie, to finałowy turnus, bo do kardiologa zapewne nie zdążę, ale będzie warto :serce: .
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Tomaryszku , troszkę zaśmiecamy Ci temat :oops: , ale po co masz czekać tak długo , aby zamieszkać w wieloosobowym pokoju :?: :o wystarczy , że przy następnym wyjeździe nie będziecie zgłaszać , że jesteście małżeństwem i żądać dwójki .... i Ty i żona traficie wtedy do wieloosobowych . Może wtedy zrozumiesz tych roszczeniowych snobów ;)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Nie bardzo rozumiem po co ta "burza" ,
Tymaryszku jeszcze raz dziękuję za opis Jutrzenki , obserwuję co tam się dzieje bo byłam w 2016
Mój opis jest już prawie historyczny viewtopic.php?t=14741&hilit=wieniec+zdr ... +jutrzenka
co zaobserwowałam to coraz niższy poziom ośrodka , dziwne oszczędności, coraz słabsze posiłki, no i niestety olewający stosunek lekarzy .
Mimo wszystko dobrych pobytów :)
ODPOWIEDZ