Aparaty słuchowe.

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
zebra
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 lis 2014 17:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Aparaty słuchowe.

Post autor: zebra »

Witam. Noszę aparat na jedno ucho. Mam niedosłuch odbiorczy. Na drugie ucho słyszę w miarę. Jednak ogólnie mam problem z rozumieniem mowy. Będąc na kontroli , pani twierdzi , że nie można już uregulować rozumienia, trzeba jeszcze drugi aparat. Nie chcę nosić dwóch , na stałe noszę okulary, trochę dłuższe włosy. Nie jest to bardzo wygodne. Do tego koszt i uzależnienie się od następnej protezy. Na ucho bez aparatu mogę swobodnie rozmawiać przez tel, na ucho z aparatem , słyszenie jest kiepskie. Pani protetyk twierdzi ,że tylko przy dwóch aparatach rozumienie mowy będzie lepsze, że słuch tworzy się w mózgu, do ucha dociera wtedy sygnał. Noszę aparat zauszny OTICON RUBY 2 RITE-T. Czy naprawdę nie można poprawić rozumienia mowy jednym aparatem? Pozdrawiam. :kwiat:
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 23 razy

Re: Aparaty słuchowe.

Post autor: skrzys »

Moja mama używa aparatu słuchowego i nosi od lat jeden ale pani protetyk słuchu z firmy Audiofon faktycznie mówiła że dwa aparaty powodują lepsze słyszenie, tylko koszty też są duże, takie douszne to około 5-6K a nawet do 10K za jeden(nmam na myśli douszne? :)
ODPOWIEDZ