Świnoujście

Informacje przydatne dla kuracjuszy wyjeżdżających do Świnoujścia.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Świnoujście

Post autor: violet58 »

Pogoda jak na razie w # i jedna i druga ;) Fakt, w Świnoujściu jestem już po raz piąty lub szósty... Objechane na rowerze, opłynięte Adler-Schiffe i zdeptane wszerz i wzdłuż. Niewiele się zmieniło przez te kilka lat- ostatni pobyt grudzień 2023. Od września br. nastąpiła zmiana linii autobusowych. Z dworca PKP tylko autobus linii 3 przez tunel do dzielnicy nadmorskiej. Po przepłynięciu promem Bielik pozostaje skorzystać z taksówki lub czeka nas blisko 350 metrowy spacer z walizką po niezbyt równych chodnikach ( przystanek linii 6 - na ul.Chrobrego). Koszt taksówki ca 20 złotych, bilety komunikacji miejskiej 4,- normalny, 2,- ulgowy, 70 + za free. Do latarni morskiej i Fortu Gerharda dostaniemy się tylko komercyjnym stateczkiem wspomnianej powyżej firmy, dojazd zamknięty z uwagi na strefę ochronną Gazoportu. O samym Świnoujściu napisano już wiele więc nie będę powielał wpisów, a o sanatorium napiszę więcej po powrocie. Raz jeszcze dzięki za życzenia :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Opłata uzdrowiskowa w wysokości ustalonego maksymalnego limitu 6,38 zł/ dobę i jeszcze jedna perełka. Zarządzeniem wewnętrznym 12/25 Zarządu "Uzdrowiska Świnoujście" została podniesiona opłata za niewykorzystany dzień pobytu w leczeniu uzdrowiskowym.
Dotyczy to przypadków :

>>>przepustki powyżek 12 godzin
>>>zakończenia leczenia przed upływem zakończenia turnusu
>>>przyjazdu po terminie wyznaczonym jako dzień rozpoczęcia turnusu

UWAGA!!! Opłaty te wynoszą 218,40 złoty6ch dla sanatoryjnego leczenia uzdrowiskowego i 303,76 dla szpitalnego leczenia uzdrowiskowego. Kwoty te skutecznie ograniczają możliwość korzystania z dłuższych wycieczek i oczywiście nie obowiązują w uzasadnionych przypadkach losowych, w tym zdrowotnych. Oczywiście są to kwoty brutto za jedną dobę :!:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Violet58, tak samo jest w Ustroniu w kompleksie "RÓWNICA".
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Przepustki powyżej 12 godzin ..... czegoś tu nie rozumiem :roll:

Przecież w godz. od 6,0 do 22,0 możemy bez informowania recepcji wychodzić poza ośrodek ..... więc co to kogo interesuje gdzie ja w tych godzinach spędzam np. niedzielę ... i zastanawia mnie też , jakim prawem Biura Podróży , podają listę uczestników wycieczki do ośrodka ... czy to nie jest naruszenie zasad RODO ?
Mówiąc krótko .... ktoś jedzie na zorganizowaną przez Biuro wycieczkę , to ponosi opłatę , ktoś jedzie indywidualnie na cały dzień , np na wycieczkę , na grzyby czy ryby , lub jedzie do domu , bo ma blisko i nie ponosi żadnych opłat :roll:
Czy te opłaty są zgodne z prawem ?
Jeśli wycieczka mieści się w godz, 6-22 , wystarczy zapisać się indywidualnie w Biurze , nie w ośrodku , nie mówiąc , że jesteśmy w sanatorium i nie ponosimy opłat ;) sprawdzone ;)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Jak byłem w Bursztynie chyba cztery lata temu pisałem, że opłata za nieobecność w sanatorium o którym pisze violet58 wynosiło 100 zł opłacane w recepcji przed wycieczką. Także to nic dziwnego, że podnieśli opłatę do 200 zł.
Mi to nie przeszkadzało, bo jechałem do sanatorium, a nie na wycieczki objazdowe po Niemczech, czy Szwecji, ale były osoby, które się z tym nie zgadzały, ale musieli płacić za niebycie w sanatorium i za wycieczkę jeszcze bez prowiantu.
Gienia tak jest w regulaminie, który podpisujesz u pielęgniarki w chwili przyjęcia do obiektu.
Jak nie podpiszesz, to wracasz do domu :o
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zbyszek , ale co jest w regulaminie ? że wyjście z ośrodka w godz 6-22 muszę zgłaszać ?
Wycieczki , o których piszesz są o wiele dłuższe niż wymieniony przeze mnie przedział czasowy i to rozumiem . Odnosiłam się do 12 godz , o których pisał Violet .
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Gienia zbyt wiele wymagasz, bo ja już nie pamiętam regulaminu, tym bardziej, że jadąc do sanatorium siedzę na d...e i nigdzie się nie ruszam na żadne wycieczki, czy jakieś dłuższe wyjścia, czy wyjazdy.
Po prostu nie jestem zainteresowany zwiedzaniem z za okna autokaru zimą.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zbyszku , ale inni nie lubią siedzieć na duupie w wolnych chwilach i chętnie korzystają z wycieczek . Jest to być może dla wielu z nich jedyna okazja . Poza tym , wycieczki są przez cały rok , nie tylko zimą ;)
Gość

Post autor: Gość »

W godz 6-22 , w dni bez zabiegowe , na turnusie - uzdrowiskowa rehabilitacja sanatoryjna - NFZ , nie musimy się nikomu opowiadać gdzie jesteśmy . Stołówka ma obowiązek zostawić nam posiłki na stoliku , bez względu na to czy jesteśmy , czy też nie .
Wszelkie żądanie opłat za nieobecność w ośrodku w tych godzinach , jest nadużyciem .
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jak napisałem w poście jest to zarządzenie wewnętrzne Uzdrowiska Świnoujście, ale jak napisała ewasz Ustroń wydał podobne co już zakrawa na jakąś zmowę Administracji obiektów uzdrowiskowych, Być może wynika to z jakichś ustaleń pomiędzy nimi, a NFZ i pewnie bym się zgodził jeśli dotyczyłoby to dni zabiegowych, ale objęcie tym rygorem całego pobytu zakrawa na nieporozumienie. W rzeczywistości to kolejny martwy zapis jakich wiele, nie mniej z lekka bulwersujący.
Pozdrawiam wszystkich z zapłakanego deszczem Świnoujścia :kwiat:
ODPOWIEDZ