Odwołanie z ZUS i co dalej

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Odwołanie z ZUS i co dalej

Post autor: sztani »

Mam pytanie moze ktoś już to przerabiał i ma jakieś doświadczenie. Złożyłem odwołanie od decyzji orzecznika . Kończy mi się świadczenie 28.02 .czy rejestrować się w PIP czy nie, termin mogę dostać na komisje ponowną po 28,02 a potem decyzja nie wiem co mam robić . Liczę na Was i dobrą podpowiedz
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Odwołanie z ZUS i co dalej

Post autor: Rachel »

Ja jutro jadę na badanie lekarza orzecznika w sprawie orzekania o niezdolności do pracy. W piątek otrzymałam kolejne L4 do 15 marca. Liczę się z tym iż może zostać ono "zatrzymane", a zatem też może mi przyjść odwoływać się od ewentualnej decyzji.
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Post autor: syrenka »

Sztani ,,,,cały czas jesteś ubezpieczony ,,,Ja mam tak samo ,,,czekam ,,,cierpliwie chociaż już trafia mnie sz..... :evil: Maja koleżanka miała dzisiaj komisję odwoławczą ,,,niestety nie dostała dalszego świadczenia :cry: .Pokryli jej tylko od dnia ostatniej komisji do jutra to jest 22.02 .... :o :cry: No cóż tym razem Zus górą ,,,jak zwykle ... :( Pozdrawiam ,,,i czekamy obydwoje ,,,, :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Na początku marca ja także planuję poprosić doktor o wypisanie wniosku o świadczenie rehabilitacyjne. Co z tego będzie? Bóg raczy wiedzieć, ale z tego co wiem to jest OGROMNA nagonka ZUS-u na takich jak ja czyli niezdolnych do pracy. Czasem podobno mówią: "A won do roboty..." - tak mówi nie kto inny jak lekarz orzecznik... I jak tu być zdrowym?
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kociu »

Witajcie !!!! Jesli moge spytac to znaczy nie dostaliście wogóle świadczenia rehabilitacyjnego ?????????????????
i na jaką jednostkę chorobowa bo ja mam komisję w kwietniu i już sie boje . :( :(
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Kociu świadczenie miałem chciałem o krótką rentę na dokończenie rehabilitacji . Jestem po operacji kregosłupa lędz. i kolana
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kociu »

sztani dzieki informacje wiecej na pw
:D :D :D :D
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Witaj sztani :)
Swego czasu mój mąż starał sie rentę, którą otrzymał, lecz lekarz orzecznik nie zaliczył mu przerwy od zakonczenia świadcenia rehab.Rente otrzymał,lecz od dnia kiedy orzekał ją lekarz orzecznik.Mąż odwolal się do wyższej instancji, czyli komisjii we Wroclawiu, lecz tam niestety tez nie zaliczyli tego okresu miedzy swiadczeniem a renta.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Chętnie poczytałabym więcej o tym o czym napisał "Sztani", "iwcia" oraz "poznanianka". Mówiąc szczerze czytając Wasze posty nie bardzo kumam o co w tym wszystkim chodzi. Myślę, że więcej informacji tu na forum przydałoby się (bardziej szczegółowo) bo pewnie znajdą się też tacy jak ja co to są dopiero na początku takiej drogi. Aktualnie przebywam na L4 a limit 182 dni skończy mi się 29 kwietnia br (tak ja sobie obliczyłam). Oczywiście w międzyczasie moje zwolnienie może zostać przerwane przez "szanowny" ZUS, ale gdyby to nie nastąpiło to 5 tygodni przed tym terminem zamierzam złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne gdyż z dolegliwościami które aktualnie odczuwam zamierzam coś dalej zrobić (wciąż robię i nic), dlatego jeśli nie wystąpię o świadczenie rehabilitacyjne to zbyt długo będę musiała czekać aby ponownie wystąpić o L4 (60 dni przerwy). Jeśli dla przykładu otrzymam świadczenie rehabilitacyjne to musi ono być jakby ciągłością aktualnego L4 czy może być jakakolwiek przerwa? Czy to ma znaczenie? Druga sprawa - jeśli takie świadczenie otrzymam na pewien okres to czy później mogę starać się o rentę? Tu także chcę zapytać czy może być przerwa pomiędzy świadczeniem a ewentualną rentą? O jakim odwołaniu piszecie? - tego nie kumam. Proszę o więcej informacji w tym temacie. Dziękuję :)
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Rachel, juz wyjasniam.Moj mąż przebywal na zwolnieniu lekarskim, następnie na świadczeniu rehab.Potem złozył wniosek o rentę, lecz troche za pozno, wezwanie do lekarza orzecznika dostal juz w czasie, kiedy swiadczenie się skonczyło.
Rentę otrzymał, lecz nie zaliczyłi mu tego okresu po zakończeniu świadczenia do renty. Okres rozpoczecia renty zaczynal się od dnia kiedy ją orzekł lekarz orzecznik.Mąż odwolal sie do ZUS, a ten wysłał go na komisję do Wroclawia.Tam 3 lekarzy wzięlo męża w obroty ( byłam z nim to wiem ), badali do dokladnie, pytali o szczególy, trwało to około godziny.Podtrzymali rentę, ale terminu jej rozpoczęcia nie zmienili, niestety.A odwolanie dotyczyło własnie tego problemu, nie zaliczenia okresu pomiedzy świadczeniem a dniem, kiedy przyznano mu rente.
Nie wiem czy musi byc ciągłość pomiedzy zwolnieniem L-4 a świadczeniem, u mężą była,lecz nie wiem jak to reguluja przepisy. Może inne inne osoby na forum pomogą Ci w tym.
:kwiat:
ODPOWIEDZ