Odwołanie z ZUS i co dalej

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Odwołanie z ZUS i co dalej

Post autor: sztani »

Rachel nie może być przerwy już Ci to pisałem na PW . Musi być ciągłość pomiędzy zwolnieniem a Świadczeniem rehabilitacyjnym . Odpowiednio wcześniej też pisałem wysyłac trzeba wnioski aby otrzymac rente musisz być 12 miesiecy na świadczeniu rehabilitacyjnym nie ma innej drogi .
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zawsze jezeli Lekarz orzecznik odmówi Ci Dalszego świadczenia czy renty możesz złożyć odwołanie i bada Wówczas Komisja ,trzech lekarzy jezeli i oni odmówią pozostaje tylko Sąd Pracy .
emi53
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 12 sie 2013 19:32
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: emi53 »

sztani składaj dokumenty na rentę,w żadnym wypadku nie rejestruj się w PUP-ie,bo oznaczało by to że jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy a jedno przeczy drugiemu czekaj na decyzję z odwołania,pozdrawiam ;)
emi53
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 12 sie 2013 19:32
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: emi53 »

sztani,jeżeli będziesz miał przyznaną jakąkolwiek rentę to będziesz miał nadpłaconą od 1-go dnia po zakończeniu świadczenia rehabilitacyjnego,ja miałam taką sytuację :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Rachel »

Wielkie dzięki dla "Sztani" i "iwcia". Sztani dodaj tylko dlaczego tak istotne jest aby mieć ciągłość pomiędzy świadczeniem rehabilitacyjnym a przyznaną rentą, bo z tego co wnioskuję to mąż iwci tej ciągłości nie zachował. Czy to jest aż tak bardzo ważne? Bo jeśli dla przykładu nie otrzymam nawet świadczenia rehabilitacyjnego o które ubiegać się będę 60 dni przed zakończeniem 182 dni L4 a potem się odwołam i też nie otrzymam i odwołania niczego nie zmienią to czy nie mam prawa ubiegać się o rentę? Znajomy nie przebywał na zwolnieniu ani jednego dnia. Nie starał się także o świadczenie rehabilitacyjne, jednak o rentę wystąpił gdyż miał problemy sercowe i otrzymał rentę. Myślę sobie, że gdybym przypadkiem nie otrzymała świadczenia tuż po zakończeniu zwolnienia, a nawet nie wykorzystując limitu 182 dni to czy nie mam prawa ubiegać się o rentę? Na zwolnieniu jestem z powodu kręgosłupa lędźwiowego, ale podczas tego zwolnienia odbywam wizyty u rożnych specjalistów, gdyż podczas podstawowych badań okazało się, że mam jeszcze inne dolegliwości, które to właśnie chcę uwzględnić we wniosku o rentę. Mam odpowiednią ilość lat składkowych, mam też dolegliwości, które powodują dolegliwości, które to z kolei utrudniają a nawet uniemożliwiają mi wykonywanie aktualnego zawodu. Czy lekarz może orzec iż mogę zmienić zawód skoro ten który aktualnie wykonuję zagraża mojemu zdrowiu (konkretnie kręgosłup lędźwiowy i szyjny). Kolejna sprawa o którą chcę zapytać to choroby serca. Wprawdzie dopiero w poniedziałek dowiem się w czym rzecz, ale już dziś wiem, że mam z nim problemy. Czy duże czy małe? Tego dziś jeszcze nie wiem, ale odczuwalne na pewno :) Ach szkoda gadać, człowiek z wiekiem staje się "wrakiem" ale nikogo to nie obchodzi. Ma pracować do 67 lat i już a jak coś nie tak ze zdrowiem to droga wolna, zawsze można zejść i nie zawracać dupy ZUS-owi, prawda?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czekam na komisję odwolawczą i potem na decyzję listowną z ZUS o ich decyzji . To trwa Emi powiedziano mi w PUP ,że mam się zarejestrować i czekać na decyzję to samo powiedziano mi w moim lokalnym ZUSie, Jak dostanę rentę to wszystko można wycofać. muszę jeszcze raz zapytać jak to jest piszcie .tego akurat nie wiem :( :( :(
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Emi ma rację. Nie rób tego, nie słuchaj co Ci podpowiada ZUS. Rejestrując się w PUP oznacza, że jesteś gotowy do podjęcia pracy. Ja wiem, że tu chodzi o ubezpieczenie ale można to w inny sposób załatwić. Otóż ZUS ma prawo wydać Tobie takie zaświadczenie iż oczekujesz na decyzję odwoławczą a to oznacza, że masz prawo do leczenia. Ja na pewno nie zarejestrowałabym się na Twoim miejscu w PUP, NIGDY
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mojemu mężowi także Pani z ZUS podpowiedziała aby niezwłocznie zarejestrował się w PUP, gdy oczekiwał na orzeczenie, ale on tego nie zrobił bo.
Na zarejestrowanie się w PUP masz jeszcze czas, dużo czasu, a póki co "WALCZ" o siebie. Powodzenia :)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2014 19:37 przez Rachel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie jestem w gorącej wodzie kąpany w poniedzialek dowiem się dokładnie i napiszę , A jak będzie taka sytuacja ja się zarejestruję a oni mi ofertę pracy dadzą ja odmówię i co (bo jestem chory) :(
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Otóż to. Mój mąż nie otrzymał świadczenia i nie odwoływał się. Po pół roku od zwolnienia z pracy zarejestrował się w PUP i otrzymał zasiłek na rok czasu, najwyższą kwotę, ale to oznacza, że jest gotowy do podjęcia pracy ale gdy ostatnio rozmawiał ze swoją doktor o rencie ta podpowiedziała jemu aby poszedł na L4, bo wówczas nie jest gotowy do podjęcia pracy. Ponieważ ma poważne dolegliwości więc skorzystał. W PUP-ie wciąż otrzymuje zasiłek jednak już propozycji pracy nie dostaje, bo nie jest zdolny do podjęcia pracy.
ODPOWIEDZ