Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Czytam to , czytam i w głowie się nie mieści jak skomplikowane są nasze przepisy. Wynika z tego że zanim zachorujemy musimy zaznajomić się z tymi kruczkami aby w czasie choroby nie pogrążyć się. Żeby nie stracić zasiłku, żeby nie odebrano renty, żeby na skutek złej decyzji ZUS-u nie zostać bez środków do zycia.
Na tak to jest, gdy żyjemy w państwie "bezprawia", państwie gdzie trzeba być zdrowym aby się leczyć, innej opcji nie ma, no ale ktoś już kiedyś powiedział, że... że "Polak potrafi". A po co my tu jesteśmy? Po to aby się wspierać, pomagać sobie nawzajem, uświadamiać, podpowiadać, kto ile może niech się dzieli z drugim doświadczeniami. Razem możemy więcej, bo w pojedynkę można zginąć w gąszczu tych niedorzeczności jakie na nas w codziennym życiu czyhają
sztani pisze:Rachel nie może być przerwy już Ci to pisałem na PW . Musi być ciągłość pomiędzy zwolnieniem a Świadczeniem rehabilitacyjnym . Odpowiednio wcześniej też pisałem wysyłac trzeba wnioski aby otrzymac rente musisz być 12 miesiecy na świadczeniu rehabilitacyjnym nie ma innej drogi .
Wniosek o przedłużenie świadczenia należy składać co najmniej 4-6 tygodni przed jego zakończeniem aby była ciągłość.
Sztani nie trzeba koniecznie być całe 12 miesięcy na świadczeniu aby otrzymać rentę - ja po L-4 dostałam świadczenie rehabilitacyjne na 3 miesiące, oczywiście składałam wniosek o jego przedłużenie i na komisji lekarz orzecznik nie przedłużył mi świadczenia dlatego, że nie rokowałam na powrót do zdrowia w ciągu tych 12 miesięcy na które można maksymalnie dostać świadczenie i kazał mi składać papiery o rentę. Świadczenie jest dla osób, które rokują powrót do zdrowia w ciągu 12 miesięcy. Oczywiście na jaki okres je dostaniemy to zależy od stanu zdrowia i orzecznika. Tak samo jest z rentą - pierwszą dostałam na dwa lata, potem na 6 miesięcy, potem rok i znowu rok.
A tak na marginesie to trzymajcie za mnie kciuki w środę o 11.30...kochana komisja w Zus o przedłużenie renty.
Czy będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym też jesteśmy pod lupą ZUS tak jak w przypadku L4? Nie mam jeszcze świadczenia, ale gdy je ewentualnie otrzymam nie zamierzam siedzieć w domu a rehabilitować się tzw. korzystać z zabiegów a także odbywać wizyty lekarskie, a także wykonywać badania, na które mam oddalone terminy. A co jeśłi nie otrzymam świadczenia, które miałoby być kontynuacją L4? Czy po odmowie mogę złożyć wniosek o rentę? Wcześniej już pisałam, że znam osoby, które nie tylko nie korzystały ze świadczenia rehabilitacyjnego ale też nie wykorzystały limitu L4. Ba, nawet znam takie, które w ogóle nie przebywały ani jednego dnia na L4 gdyż w tym czasie nie pracowały a rentę jednak otrzymały.
W każdym momencie można wystąpić o rentę z powodu niezdolności do pracy nie trzeba przebywać na L-4 jak i na świadczeniu rehabilitacyjnym ostatnio byłam w ZUS.W każdym momencie może pogorszyć się stan zdrowia,nawet przebywając na zasiłku w PUP bez prawa do świadczeń pieniężnych.Taka informację dostałam.