Szczawnica sanatorium Papiernik Termin 4 maja 2014
- ededi12
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 cze 2012 22:16
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Szczawnica sanatorium Papiernik Termin 4 maja 2014
Parę wyjazdów zaliczyłem i zawsze było super
więc dlaczego teraz miało by być inaczej?
Pogoda również będzie bo zamówiłem.
Z atrakcji to oczywiście Palenica, Trzy Korony koniecznie, po drodze
zalicza się piękną trasę pieszo-rowerową wzdłuż Grajcarka, oczywiście warto zaliczyć spływ Dunajcem
Zawsze rusza z początkiem maja. Oczywiście jest co pooglądać w samej Szczawnicy.
Zmodernizowany Plac Dietla, deptak praktycznie od kolejki do Placu Dietla,
pijalnia wód, a obok fajna kawiarenka, park górny, park dolny to tylko tak z grubsza.
Papiernik??? Hm, to dla mnie wielka niewiadoma.
sam budynek jako bryła niezbyt ciekawa delikatnie mówiąc.
Wewnątrz miał być robiony remont więc może nie będzie tak źle?
- ededi12
- Super Kuracjusz

Mój pierwszy wyjazd do Szczawnicy to było jakieś 18 lat temu, a trafiłem dzięki skierowaniu z NFZ i tak się zaczęło. Jakoś w następnych latach NFZ już mnie nie kierował do Szczawnicy więc z konieczności wykupuję turnusy prywatnie. Nie są to jakieś zawrotne sumy bo w Nauczycielu turnus 2 tyg. kosztuje około 1400zł, w Dzwonkówce do której jadę w maju 1700zł. Drożej jest w Budowlanych, ale ma się do dyspozycji basen no i na miejscu jest kawiarenka gdzie można poszaleć na parkiecie. Jeżeli chodzi o takie dodatkowe atrakcje jak szaleństwa na parkiecie to muszę powiedzieć, że jest gorzej jak było dawniej. No w każdym razie było gorzej 2 lata temu bo w ubiegłym roku byłem w Iwoniczu Zdroju i może coś się zmieniło na lepsze. Dawniej można było potańczyć w Zdrojowej (zamknięta), były fajne ubawy w Hutniku, przy orkiestrze, a dzisiaj muzyka mechaniczna i to w podłym wydaniu, grali również w Papierniku, można było również potańczyć w takim barze naprzeciwko dzisiejszej Malinki. Dzisiaj to tylko Budowlani, ale jeżeli ktoś mieszka w Inhalatorium, Hutniku, Nauczycielu, Dzwonkówce to jednak kawałek drogi. Pod tym względem W Iwoniczu jest o niebo lepiej bo tam co krok to lokal z orkiestrą, no może nie z orkiestrą, ale jest jakiś grajek z organami, jest jakiś wokal i można fajnie się zabawić. Reasumując: np. w Iwoniczu czy powiedzmy w Ciechocinku jest dużo więcej lokali rozrywkowych, ale... coś za coś. Nie ma takiego powietrza, nie ma Dunajca z tratwami, nie ma Palenicy z pięknym widokiem na pasmo Tatr, a z balkonu masz widok na pasmo Pienin i wdychasz, wdychasz, wdychasz. Samo zdrowie. Przy okazji trzy zabiegi dodatkowo. Czego potrzeba więcej??? Mnie niczego. Towarzystwo zawsze sobie znajdę bo jestem facet kontaktowy, potańczyć to chociażby w tym hutniku lub Malince. Jest super, a właściwie to będzie od 05 maja.
- ededi12
- Super Kuracjusz

- ededi12
- Super Kuracjusz

W odrestaurowanym Dworku Gościnnym w Parku Górnym organizowane są koncerty. Polecam
Co do Iwonicza faktycznie jest tam kilka miejsc do potańczenia
(od ciebie to nie tak znowu daleko) to nadrobimy zaległości z Iwonicza Zdroju gdzie nie miałem okazji
po pląsać na parkiecie z Tobą w ramionach tak byłaś oblegana