Oplata za telewizje

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Re: Oplata za telewizje

Post autor: zbigniew165 »

Genever trafnie zauważyłaś, że co innego być w sanatorium zimą, a co innego być sezonie ciepłym, a ja na dziesięć pobytów sanatoryjnych tylko jeden miałem w lipcu, a reszta to zima.
Niektórzy z naszych forumowiczów twierdzą, że mogą być w pokoju wieloosobowym zimą, bo i tak przebywają cały czas poza budynkiem :shock:
Ja już jednak rezygnuję już z wyjazdów zimowych nawet prywatnych, bo mam już dosyć przeziębień i siedzenia w budynku. Ponieważ jeżdżę tylko nad morze potrzebuję ciepłej pory roku, żeby w czasie spaceru przysiąść na ławce na promenadzie. :)
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Post autor: Genever »

Zbyszku mi się trafiały zimne miesiące i naprawdę nie da się całego dnia spędzać na zewnątrz czy na spacerach, czy w kawiarni czy też wieczorem na tańcach. Osobiście lubię pogaduchy w pokojach w dobranym towarzystwie. 8-)
Zezygnowałam z wyjazdów na NFZ bo zmęczona byłam tak naprawdę. Na stare lata zaczynam sobie cenić swoją przestrzeń i możliwość wyboru. Całe doriskry życie z reguły albo robiłam coś bo wypada, albo bo trzeba. Teraz lecę z koleżanką w cieplejsze rejony bo dostała przydział do Lądka a bardzo źle się tam czuje, niestety wypadła z kolejki, wystarczyła by dobra wola, zimowy wyjazd ale gdziekolwiek indziej ( nie ma natury malkontenta). No nic pozwiedzamy, złapiemy odrobinę słoneczka. :serce:
Zwykle ruszałam nad morze prywatnie ale pobyt początkiem stycznia był ostatnim na dłuższą chwilę. Nie do końca rozumiem ceny w większości ośrodków zatem wolę zwiedzić kawałek świata, budżetowo oczywiście.
Co do wielo pokoi bądźmy po prostu ludźmi, spróbujmy zrozumieć drugiego człowieka i cóż nie martwić się drobiazgami. Toksyczni ludzie nie są tak liczni w sanatoriach jak by się mogło wydawać. Osobiście trafiła mi się tylko jedna taka jednostka plus ta szpitalna.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Genever z twojego wpisu widzę, że mamy podobne doświadczenia z pobytów sanatoryjnych i podobnie jak ty też zrezygnowałem z wyjazdów do sanatorium i teraz tylko nad morze, ale nie zimą i mam swoje obiekty w Kołobrzegu i Świnoujściu z przystępnymi cenami i wypoczynkowo.
Zabiegi na wyjeździe już mnie nie interesują, chociaż te obiekty do których jeżdżę posiadają bazę zabiegową,
ale jak będą mi potrzebne, to wezmę ambulatoryjnie u siebie.
Bieganie z kartą zabiegową po bazie zabiegowej, żeby zdążyć na posiłki już nie dla mnie, bo chcę spokojnie bez pośpiechu zjeść posiłki bez bez kręcących się po stołówce kelnerek zbierających naczynia i szykowania przed następną zmianą. Na takim wyjeździe mam dwie godziny na stołówce, kawę z expresu, a nie z termosu itd. i wybór w na stole.
Opłaty za tv, czajnik itp. na wyjeździe prywatnym mnie nie interesują, bo mam to w pakiecie, a ceny parkingów są takie jak w sanatorium.
Pokój wybieram sobie robiąc rezerwację bez żadnej łaski recepcji, zaświadczeń itp.
maciejt
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 cze 2022 09:19
Podziękowano: 45 razy

Post autor: maciejt »

Moim zdaniem problem TV w pokoju może stać się kluczowy. Dla jednego jest szalenie istotny, i ja to rozumiem, dla drugiego grający cały czas telewizor może być tematem nie do przejścia. Dlatego przy rejestracji zawsze głośno domagam się pokoju gdzie już ktoś zadeklarował brak TV lub domeldowanie do mojego pokoju właśnie takich osób. Mój problem polega na tym, że przy braku zainteresowania ofertą stacji telewizyjnych nie jestem w stanie podzielić uwagi i skupić się na czytaniu. Gdy mam wolne, lubię poczytać. A jak brzęczy obok pudło to już kaplica, no nie potrafię się wyłączyć. I po co się męczyć? Laptopa biorę ze sobą, jak mi zależy na czymś konkretnie to mam dostęp do oferty TV na własnym urządzeniu. O tym dzieleniu się pilotem miałem podobnie w Wistom w Kołobrzegu, tyle że tam nieszczęśliwie dali telewizje gratis to wszyscy mieli:
viewtopic.php?p=1197856#p1197856
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Ostatnio w Inowrocławiu wszyscy płacili za TV , mówiłam że nie będę korzystać ale i tak skasowali. Nie do przyjęcia jest dla mnie gdy cały dzień telewizja jest włączona a szczególnie późno wieczorem. W razie potrzeby korzystam z internetu i te trzy tygodnie wytrzymam bez TV.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Właśnie o to chodzi w tej materii, że jest wielu kuracjuszy którzy z różnych powodów nie chcą telewizora w pokoju. Może należałoby zgłaszać wcześniej taką potrzebę i czy to zadziała. Jak do tej pory dokładałem się dla tzw. świętego spokoju. Skoro nie ma wcześniej rezerwacji pokoi to mogliby dobierać osoby wg różnych kryteriów. Zmuszanie kogoś do oglądania TV nie działa dobrze choć wiele osób w zasadzie po zabiegach wyrusza w miasto. Trzeba spróbować i deklarować przy przyjęciu swoje stanowisko.
Mark1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2020 12:05
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Mark1 »

ewasz pisze: 24 mar 2026 17:42 Moim argumentem by nie zapłacić (a właściwie wykupić dostęp do tv) było to, że poprosiłam grzecznie panią o wystawienie mi pisma, że ze względu na fakt nie wyrażenia zgody na wykupienie abonamentu tv nie przyjęto mnie na turnus :lol: ;)
Jeszcze nigdy nie musiałem użyć tego argumentu [ ale kto wie ],jak do tej pory wystarczyło stanowcze "Nie jest mi telewizja potrzebna"

W razie czego mamy to jasno napisane w skierowaniu - co i jak.

W sanatoriach korzystam tylko z jedynek i dwójek wspólnie z zoną. Jeśli jest inaczej, to dla mnie jest to dyskwalifikacja takiego czegoś z automatu .Kolonie i obozy mam już dawno za sobą. Więc sprawa telewizji w dzisiejszych czasach - to tylko nabijanie komuś kasy.
Załączniki
1.jpg
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 482 razy
Podziękowano: 119 razy

Post autor: kruszynka »

Opłaty, opłaty, pato .....gia.
Za tv, za czajnik ,za ręcznik, za ...gdzie my żyjemy?
Nie zmieni się nic już za naszego pokolenia, bo następne to
wielki znak zapytania pod każdym względem :o
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Może tak się zdarzyć, że następne pokolenia będą miały tylko przekaz od starszych, że kiedyś były sanatoria...
ODPOWIEDZ