Sanatorial jakich unikać ..

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Sanatorial jakich unikać ..

Post autor: darek »

Skrzys

Umowy z obiektami podpisują wojewódzkie oddziały NFZ
Umowy podpisywane są
Co roku SA ANEKSY
Aneksy dotyczące inflacji czyli de fakto podniesienia Stawek Stawek żywieniowych oraz marzy
Typowy EXEL

To rozporządzenia Ministraw Zdrowia wprowadzają
Wprowadzają OGRANICZENIE ZABIEGÓW
Chyba nawet zapodałem temat -ODSŁON na Naszym Forum było chyba czy AŻ niespełna 100

Dziś po napisaniu odpowiedzi w temacie rozmawiałem ze znajomym ,któremu również wiele aktualnych rozwiązań się nie podoba

Wg rozeznania na Dziś chyba jedyna Osoba ,którą mozna było by
Jest rzecznik Praw Obywatelskich

Jednak BRAK Reprzentanta ,ktory zgłosi mu PROBLEM

Oczywiście można zrobic Stowarzyszenie Obrońców Standartów Sanatoryjnych
Zebrać liczbe podpisów
Zebrać czy wskazać Niescisłości i..
Uruchomic machnę
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 23 razy

Post autor: skrzys »

dzięki darku za oświecenie mnie w kwestii podpisywania umów nfz z sanatoriami. Czyli cały czas od lat jest utrzymany status quo niestety, co do ograniczenia zabiegów to wiadomo o co chodzi-kasa. To tak jak z kupowaniem masła od jakiegoś czasu- cena się nie zmienia tylko waga kostki maleje a co do zabiegów to zamiast np. 15 min. jest 10min i więcej ludzi mżna w godzinę załatwić :lol: rzecznik praw opywatelskich :?: można spróbować ale to polityczne stanowisko i wątpię aby robił coś przeciwko swoim kolegom rządzącym. Niestety :(
"Jednak BRAK Reprzentanta ,ktory zgłosi mu PROBLEM" to może do niego pisać petycje każdy nie tylko pisać żale na forum czy fb :mrgreen:
Stowarzyszenie Obrońców Standartów Sanatoryjnych to brzmi dumnie :) Panie Prezesie :)
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 482 razy
Podziękowano: 119 razy

Post autor: kruszynka »

skrzys pisze: 07 kwie 2026 22:06 Kruszynko na pewno masz rację ale czysto teoretycznie rozważając wyobraź sobie że w danym dniu na adres mailowy Nfz przychodzi strzelam 100 tysięcy maili w sprawie złych warunków w sanatorium xxx w miejscowości yyy i gdyby powiadomiona była o tym prasa? ewentualnie taka akcja byłaby parę razy powtórzona? Wiem, brzmi trochę szaleńczo ale może to dałoby do myślenia osobom odpowiedzialnym za podpisanie kontraktu z danym sanatorium. :shock: Wiem to jakby nawoływanie do buntu ale druga strona mniej realna że osoby skierowane do tego sanatorium masowo by rezygnowały( mało realne) jakieś sposoby można by wymyślić bo to co napisał darek" Przy podpisywaniu ANEKSU - bo niestety na dzis 90% Umów to Aneksy Nie ma przedstawiciela Kuracjusza" to nie ma racji bytu niestety. Może faktycznie gdyby powstała jakaś "Szkoda że nie mam Nie zależnej po za rzadowej ORGANIZACJI skupiającej się nad Reprezentowaniem Kuracjuszy Będących ta 3 siłą" jak napisał darek to może wtedy coś by się ruszyło. A tak zostaje czytać forum, fb i samemu podejmować decyzję jadę czy nie :roll:
Nic bym nie dodała do Twojej Skrzys propozycji ,tylko ,jeślii gro
ocenia i zaszeregowuje pobyt sanatoryjny jako darmowe wczasy :o taka to jest często
wiedza w społeczeństwie, ale i formy nieżyczliwości raczej ,to
skłonić tę część społeczeństwa do zjednoczenia się w obronie kuracjuszy ,jest niemożliwe .
Gołym okiem widać jak "zjednoczone "jest to społeczeństwo polskie od paru ostatnich lat .
Wiesz ,ja nie żebrzę już ani NFZ ani inne instytucje o godziwe warunki w obiektach ,
jadę sama gdzie sobie je wybiorę wcześniej ,gdzie otrzymanie pokoju bez dokwaterowania kogoś z "ulicy" nie jest
żadną łaską .Zresztą nie tylko sam pokój ale i całość -cokolwiek to oznacza .( wiadomo każdemu, kto wyjezdza do ...sanatorioŵ )
Komfort takiego pobytu jest warty zgromadzenia takich środków, by moć to zrobic .
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Wracając do rzeczy samej.

Należy unikać sanatoriów które mają złe opinie.
I to nie tylko te z poczty kiedyś zwaną pantoflową, teraz zamienioną na mejlową.
Opinie forumowe z naszego forum i grup sanatoryjnych na FB też pozwalają na ukierunkowanie działania.
Osobiście sobie cenię opinie zamieszczane na Mapach Google, opisywane tam są pobyty i czysto sanatoryjne jak i równocześnie pobyty hotelowe jako, że wiele sanatoriów oferuje swe usługi nawet na booking,com i innych tego typu platformach.

Zaglądam także na strony internetowe uzdrowisk względnie samych sanatoriów, jeśli występują w formie solo.
Analizuję opisy - w tym jakie warunki oferują kuracjuszom funduszowym a jakie pełnopłatnym, także które z dodatkowych parametrów można opłacić dodatkowo.
Jeżeli na przykład na stronie www brakuje opisu usługi dodatkowej np. śniadania / kolacji bufetowej to oznacza to, że te warunki są ukrywane.
Całkiem niedawno wpadłem na sanatorium w znanym kurorcie chwalącym się wysokim poziomem zabiegów, co potwierdził znajomy będąc na kuracji funduszowej. Co z tego skoro zakwaterowanie i wyżywienie jest wyłącznie na poziomie funduszowym.

Wyżywienie w formie bufetowej nie oznacza bynajmniej możliwości nażarcia się po uszy ale swobodę wyboru z pakietu dań oferowanych na stole do wyboru. I bynajmniej stawki dopłat nie powalają na kolana.

:mrgreen:
Teraz już wiem, że nie muszę się spieszyć.
Życie to nie wyścig - to piękna przygoda, w której najlepiej uczestniczyć we własnym rytmie.
:ugeek:
ODPOWIEDZ