Sanatorium z ZUS
- Archibald
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 16 paź 2021 13:53
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 25 razy
- Podziękowano: 34 razy
Re: Sanatorium z ZUS
Byłem dwa razy, a za moment trzeci raz wyjeżdzam z ZUS, ale zawsze ten okres od złożenia wniosku do wyjazdu wynosił około 3 miesiące. Musisz podlegać pod bardzo duży oddział ZUS (tz. obsługujący wielu ubezpieczonych) skoro każą Ci tak długo czekaćDzia_dek pisze: 07 maja 2026 21:15 Myślę, że z tym czekaniem to nie ma żadnej reguły. Poszczególne oddziały czy też jednostki kierują się niewiadomo czym.
Wniosek złożyłem 11 lutego i do dnia dzisiejszego jedyna informacja jaką udało mi się uzyskać to taka, że decyzja będzie
wydana zaocznie. Mam cierpliwie czekać bo w moim oddziale są "pilniejsze" wnioski do rozpatrzenia, tzn. wnioski osób
będących na zasiłkach, świadczeniach bądź też rentach, a ja jako osoba pracująca mam sobie spokojnie poczekać.
- Pasazerka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 sty 2025 11:06
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowano: 18 razy
Ja w zeszłym roku składałam wniosek o psychosomatykę. Decyzję o przyznaniu rehabilitacji otrzymałam w marcu, pismo z terminem we wrześniu a sam pobyt był od końca listopada.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
W ubiegłym roku wniosek złożyłem 17 lutego, decyzja 25 marca, przydział druga połowa kwietnia i wyjazd
1 czerwca czyli tak jak piszesz praktycznie trzy miesiące od złożenia wniosku do wyjazdu. W tym roku jest tak
jak napisałem wcześniej. Profil rehabilitacji ten sam /kardiologia/, ośrodki tylko trzy w Polsce, ale zostały też
te same co w ubiegłym roku. Chyba, że faktycznie jest taka duża ilość wniosków z mojego profilu. Oddział ZUS
jest spory bo wojewódzki. W inspektoratach pewnie wniosków jest dużo mniej.
-
skrzys
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 lip 2024 11:00
- Oddział NFZ: Opolski
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 23 razy
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 79 razy
Ale w związku z tym nie mam możliwości na przeliczenia na nowo emerytury. Coś za coś.
Pracujący emeryt nie ma możliwości przejścia na rentę. Dlatego trudno o skierowanie na prewencję rentową.
-
skrzys
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 lip 2024 11:00
- Oddział NFZ: Opolski
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 23 razy
A Możecie wspomóc ws co ile można starać się o prewencję?
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 79 razy
Oba świadczenia z ZUS i NFZ są niezależne od siebie. ZUS nie wie czy korzystałeś z NFZ. Odwrotnie też.