Świnoujście Trzygłów 24.06-15.07 oczekiwania i wątpliwości

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
PaweleK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 maja 2026 17:40
Oddział NFZ: Lubuski
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 36 razy

Świnoujście Trzygłów 24.06-15.07 oczekiwania i wątpliwości

Post autor: PaweleK »

Dzień dobry, chciałbym podziękować...Może od początku.
Wniosek złożony 8.01.Przyznane sanatorium 8.04. przy numerku 190.Informacja w wyszukiwarce 2.04.Po tygodniu oficjalne pismo z NFZ.
Sugerowałem góry,otrzymałem morze.Pierwsza myśl ,co tam robić? Nie lubię morza.Kojarzy mi się w sezonie z tłokiem,hałasem i kolejkami
za wszystkim.Na moje wątpliwości usłyszałem od żony "Chyba się tobie w doopie poprzewracało,że nie chcesz jechać w lipcu do Świnoujścia"Przez dwa dni nie myślałem o przydziale.Kiedy dotarło zacząłem analizować za i przeciw.
Pierwszy telefon do sanatorium i "za wcześnie aby rezerwować pokój jednoosobowy"Jestem umówiony na rozmowę 1.06.Wymiana nie rotacyjnie
tylko cały turnus przyjeżdża i cały wyjeżdża.Uzyskanie jedynki 50/50
Wstępnie zarezerwowany parking Rusałka.Mam dzwonić ok 18.06 i wtedy już można będzie rezerwować termin.Koszt 562zł za cały pobyt.
Sprawdziłem street view i nie ma co szukać czegoś innego.
Pora przeglądnąc forum NS.Poczytałem wszystkie wątki odnośnie Trzygłowa,ogólnie o innych ośrodkach i o samym Świnoujściu.
Nie wygląda zachęcająco.Trzygłów typowa noclegownia.Zabiegi na dojście,posiłki na dojście/mały minus/.
Brak Wifi,brak miejsca do integracji/duży minus/Nowiutki laptop kupiony specjalnie na potrzeby sanatorium bez wifi może służyć do wbijania
gwożdzi.Zapobiegawczo kupiony internet mobilny.Co do integracji.Odpada gra w kanastę.Trudno będzie znależć w tak małym obiekcie 3 chętne
osoby do gry.Chociaż sam nie wiem czy będę miał ochotę.To środek lata widno do póżna a nie jesienią,zimą kiedy o 18 już ciemno i nie wiadomo
co z czasem robić.Tańce? Jeżeli tylko pogoda dopisze to również zrezygnuję.Przy temperaturach 25,30stopni jakoś nie jest to przyjemne.
Ale znalazłem duużego plusa.Ścieżki rowerowe.Ściągnąłem pozycję "Świnoujście i okolice.Przewodnik rowerowy".Gotowych 10 tras lajtowych.
Kolejną trasę dołożył maciejt/do Peenemunde/.Kolejną violet58 Świnoujście-Międzyzdroje.Kolejna trasa violet58 Świnoujście,Garz,Kamminke,Golm,
Świnoujście.Przejrzałem wszystkie linki violet58 i powiało optymizmem.Również ostatnie wpisy maciejt poprawiły nastrój.Wyłania się obraz,że po niemieckiej stronie jest spokojniej i ciszej.W wycieczkach rowerowych będę szukał towarzystwa do wspólnych wypadów.Aby zachować parytet płci
będę szukał kuracjuszki lubiącej spacery rowerowe.
Zmiana podejścia do wyjazdu.Potraktować Trzygłów jako noclegownie a cały czas spędzać na rowerze.
Gdyby udało się ułożyć zabiegi do obiadu/to przecież nadal podstawa sanatorium/ to póżniej rower,kolacja,rower.
Trafiam 3 niedziele to po śniadaniu rezygnując z obiadu i kolacji cały dzień do dyspozycji.Wtedy trasa do Peenemunde.Może wyjazd autem wzdłuż
wybrzeża lub rowerkiem Świnoujście w stronę Kamienia Pomorskiego jak daleko się da z obliczeniem miejsca kiedy należy zawrócić.
Nie rezygnuję ze swoich nawyków.Zabieram małą tubę i pendrive z kompletem muzyki na każdą okazję/coś czuję ,że będzie mało przydatna/
kindle do czytania/to nawyk przed spaniem/swoją zastawę czyli sztućce,filiżanki,kubki talerzyki/do wykorzystania tylko w pokoju(trudno chodzić
z własnymi "talerkami"do obiektu zewnętrznego)/
Co do pokoju.Dlaczego jedynka?Wolę być sam ale jeżeli będzie dwójka to nie jest to dla mnie wielki problem.Potrafię się dostosować/obym nie trafił na maniaka TV/Wtedy stopery w uszy,opaska na oczy i tabletka nasenna.To skrajność.Jestem nocnym markiem i jednocześnie rannym
ptaszkiem.To ja mogę być kłopotliwy...
Teraz podziękowania dla violet58,maciejt /za ciekawe trasy rowerowe/,zbigniew165/kopalnia wiedzy praktycznej na temat Świnoujścia/
archibald/za zdroworozsądkowe podejście/
W oficjalnym piśmie z NFZ wytłuszczonym drukiem "Jakakolwiek prośba o zmianę terminu lub obiektu jest równoznaczna z rezygnacją.
Dzięki tym osobom podjąłem decyzję na tak.Moje nastawienie pozytywne jak będzie czas pokaże.
I jeszcze jeden argument za .Trzy tygodnie bez garów,gotowania.
Pozdrawiam.
PS.Podejrzałem skierowanie Kruszynki.Zazdroszczę lokalizacji i terminu ale tylko troszkę...
Postaram zakochać się w Świnoujściu tak jak w Kudowie Zdrój.
Może ktoś ma jakieś ciekawe trasy to proszę o podpowiedż...
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Re: Świnoujście Trzygłów 24.06-15.07 oczekiwania i wątpliwości

Post autor: zbigniew165 »

PaweleK słusznie, że nie zrezygnowałeś i jedziesz do Świnoujścia.
Na zabiegi do Rusałki masz z Trzygłowa najbliżej ze wszystkich obiektów, bo tylko przechodzisz przez ulicę i jesteś w bazie zabiegowej. Ja zimą chodziłem w dresie i w obuwiu sportowym, bez noszenia klapek, tenisówek itp.
Stołówka już podobno jest w Trzygłowie, ja musiałem chodzić zimą do Światowida.
Myślę, że będziesz zadowolony z pobytu w uzdrowisku Świnoujście. :)
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Archibald »

Pawelek K tez miałem mieszane uczucia w drodze do Świnoujścia, ale już na miejscu okazało się zupełnie inaczej. Spędziłem najfajniejsze 21 dni nad Bałtykiem w całym moim już całkiem długim życiu. Świnoujście mnie zauroczyło. I myślę, że będę tam wracał jak tylko nadarzy się okazja.
liliana111
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 gru 2013 13:02
Podziękował: 15 razy

Post autor: liliana111 »

Dzień dobry Pawełku K .Dostałam skierowanie do Świnoujścia (sanatorium SWAROŻYC 31.07-21.08 ) i tak jak u Ciebie obiekt to sypialnia. Z Twojego obszernego postu dowiedziałam się wielu interesujących mnie rzeczy np. te dotyczące parkingu i tras rowerowych , również jestem zapaloną cyklistką i biorę ze sobą rower. Szkoda ,że nie jesteśmy w tym samym terminie bo moglibyśmy wspólnie wybrać się na wycieczkę. Życzę udanego wypoczynku i liczę na równie obszerny post podczas Twojego pobytu .Pozdrawiam
PaweleK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzień dobry,Zbigniew165,Archibald dzięki za utwierdzenie w decyzji.
Milana111 aż żal,że nie spotkamy się na ścieżkach rowerowych...Co do parkingu.Cena do przyjęcia i jeszcze parkowanie roweru.
Nie zauważyłem koło Trzygłowa możliwości parkowania/brak widocznych stojaków rowerowych/.Rozmowa z parkingowym Rusałka.
"Coś się wymyśli".Może zapięcie do jakiegoś słupka,znaku lub zlecenie parkingowym za drobną opłatą .Nie chcę codziennie pakować roweru
do auta/mam bagażnik dachowy ale pakuję rower do auta bez odkręcania przedniego koła,.
Kolejne działania.
Mam kartę EKUZ ale zleciłem mojemu agentowi ubezpieczeniowemu znalezienie ubezbieczenia OC i NW na rower na terenie Niemiec.
Niby proste ścieżki rowerowe ale sytuacje mogą być różne.
Mam konto również w euro,tak że odpada wymiana,kupno w kantorach.Wystarczy aby była możliwość płatnością kartą lub bankomat.
Zapobiegawczo zabiorę 0,5kg monet 1,2 euro na opłaty za wjazd na ścieżki ,klimatyczne i co tam jeszcze wymyślą.
Ludzie na FB piszą różnie,że nie płacą za wjazd.Wolę mieć spokojną głowę.
Nikt nie napisał ale spodziewam się mocnego wiatru/odkryte przestrzenie nad samym morzem/.I jakoś tak dziwnie,że "wiater"zawsze wieje
od przodu.Nigdy w plecy...
Jestem na etapie kompletowania ubioru odpowiedniego na wiatr.Koszulki z krótkim i długim rękawem/termiczne,oddychające/cieńka kurtka
z kapturem.
Co do posta.Na pewno napiszę.Jestem zobowiązany podziekować w/w osobom.Może nie będzie dużo zdjęć.Violet58 i maciejt zrobili wystarczająco.
Chyba,że znajdę coś co nie było jeszcze pokazywane.
Pozdrawiam.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PaweleK nie licz na duże wiatry, bo to nie Kołobrzeg, gdzie wieje cały czas, a na na końcu wydm, przed tą promenadą nad samymi wydmami są góry piasku, że morza nie widać.
W Świnoujściu spacerując po promenadzie z poręczami wzdłuż plaży widzisz cały czas morze, bo nie zasłania piasek , jak w Kołobrzegu.
Do parkingu przy Rusałce masz tylko ok.50 m, także dostęp do roweru i do samochodu bardzo szybki.
Ja od 20 czerwca do końca sierpnia też będę nad morzem w Mrzeżynie pracował w Ośrodku Wczasowym.
Trochę za daleko, bo bym odwiedził Świnoujście
PaweleK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Trochę za daleko, bo bym odwiedził Świnoujście

Zbigniew165,...nie kuś.Świnouście-Mrzeżyno to raptem 100km.W Mrzeżynie byłem w latach 80 w wojsku.
Z racji koloru munduru nazywano nas kałamarzami.Plażę w Mrzeżynie znam z pozycji horyzontalnej ale
nie było to opalanie...
Piszesz,że będziesz pracował w ośrodku wczasowym.Na pewno praca przez cały dzień ale jeżeli znalazłbyś
2 godz czasu w którąś niedzielę chętnie dojadę.Wrócą wspomnienia z wojska i miłoby było poznać osobę
z NS w realu.Pozdrawiam,
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PaweleK ja będę miał dużo czasu wolnego, bo będę pracował od 7.00 do 19.00 co drugi dzień, czyli 15 dni w miesiącu i to praca lekka, bez używania siły fizycznej.
Faktycznie mógł byś odwiedzić miejsce odbywania służby wojskowej.
Na fejsbuku jest taka grupa JW 1066 Mrzeżyno, ale nie wiem, czy też byłeś w tej jednostce.
PaweleK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zbigniew165,...to jesteśmy umówieni.Dostosuję się do Twoich dni wolnych.Już będąc w Świnoujściu "dopracujemy"termin.
JW 1066 to moja jednostka.Tego się nie zapomina.Miałem taką sytuację.Wysyłając do obecnej żony zaproszenie na przysięgę
podałem adres/chcąc być pewien,że na pewno otrzymam odpowiedż/Mrzeżyno JW1066 1 kompania,3 pluton...
Za ten adres znowu "zwiedziłem" plażę...
Pozdrawiam i do zobaczenia w Mrzeżynie :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PaweleK jesteśmy umówieni, to teraz ja cię oprowadzę po Mrzeżynie, bo jadę tam już czwarty rok z rzędu i poznałem tą miejscowość bardzo dobrze.
Podam tobie na wiadomości prywatnej swój telefon, to będzie łatwiej o kontakt, możesz dzwonić już do mnie o każdej porze.
ODPOWIEDZ