Wniosek o zmianę terminu i miejsca

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Marzena666
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2022 23:38
Podziękował: 3 razy

Wniosek o zmianę terminu i miejsca

Post autor: Marzena666 »

Witam Państwa, mam pytanie do osób, które pisały do NFZ wniosek o zmianę miejsca leczenia. Czy warto wskazać preferowane ośrodki? Spotkałam się z takimi sugestiami, ale nie wiem, jak zostanie to odebrane. Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2022 14:24
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 10 razy

Re: Wniosek o zmianę terminu i miejsca

Post autor: Mark52 »

Witaj. Nie wiem jak przy zmianie terminu, ale ja zawsze piszę do NFZ i podaję konkretne sanatoria, wymieniam 3-5 i zawsze dostaje jedno z nich, tak więc uważam że warto prosić tam też pracują ludzie.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Marzena666 pisze: 17 cze 2026 10:59 Witam Państwa, mam pytanie do osób, które pisały do NFZ wniosek o zmianę miejsca leczenia. Czy warto wskazać preferowane ośrodki? Spotkałam się z takimi sugestiami, ale nie wiem, jak zostanie to odebrane. Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam
Witaj to też zależy od tego z jakiego NFZ ( województwo) jesteś ...bo są miejsca gdzie po otrzymaniu takiego pisma,które jest podparte odpowiednim uzasadnieniem zmieniają ale są też takie przypadki,że zostataniesz usunięta z kolejki bo potraktują to jako rezygnacje i wtedy po otrzymaniu od nich pisma można iść do lekarza i wypisać nowy wniosek i po nadaniu nowego numeru można się starać o tzw.zwrot.
Awatar użytkownika
Marzena666
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2022 23:38
Podziękował: 3 razy

Post autor: Marzena666 »

Właśnie wróciłam z poczty, wysłałam odwołanie, zasugerowałam miejscowości bliżej miejsca zamieszkania i sanatoria oferujące leczenie zgodne z moim schorzeniem. Teraz czekam na odpowiedź. Niebawem przekonam się, jacy ludzie siedzą w moim NFZ i napiszę Wam, jak mnie potraktowali :) Dziękuję za odpowiedzi i mimo wszystko życzę zdrowia
Awatar użytkownika
pitt53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2016 15:51
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 18 razy

Post autor: pitt53 »

Obawiam się, że niestety nie uwzględnią Twojego "odwołania" i zostaniesz uznana za osobę rezygnującą z sanatorium. NFZ informuje, kiedy można się zwracać o zmiany miejsca, czy terminu kuracji tj. ze względów medycznych, popartych stosowną dokumentacją lub ważne sprawy rodzinne np. ślub, czy pogrzeb. Jeśli te przesłanki nie występują w Twoim przypadku to pozostaje liczyć na łaskę NFZ w co wątpię. Przerabiałem to w grudniu ubiegłego roku i niestety zostałem wykreślony z kuracji i zabawa zaczęła się od nowa.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Chciałem tylko zauważyć, że zaśmiecacie temat wyjazdów do sanatoriów tematem, który powinien być w dziale Sprawy formalne.
Zwrócę się do Moderatora o przeniesienie tych postów do Spraw formalnych.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

ZBYSZEK

ZBYSZKU

Drogi Zbyszku

Na forum jest X lat
Na forum jest zapodanych Y -Tematów

NIKT nie trzyma PORZĄDKU

Tak jest w każdym temacie

WSZAK MAMY WOLNOSC :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Darek i tu się z tobą nie zgadzam, bo pisanie o jakimś wniosku w wyjazdach do sanatorium jest moim zdaniem przegięciem i musiałem zareagować, żeby był porządek. :roll:
Moderator przyznał mi rację i wątek przeniósł za co mu oczywiście podzękowałem. :)
Insignia 2010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 wrz 2016 14:38
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Insignia 2010 »

Kot sąsiada zrobil kupę🙈🙈 u mnie w ogrodzie czy ktos to zgłosi 😉🤭🤭
ODPOWIEDZ