Moja opinia o Sanatorium Verano w Kołobrzegu – pobyt lipiec 2026

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
BIBAS
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 09 gru 2016 13:28
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękowano: 8 razy

Moja opinia o Sanatorium Verano w Kołobrzegu – pobyt lipiec 2026

Post autor: BIBAS »

Przebywam obecnie na turnusie rehabilitacyjnym w Sanatorium Verano w Kołobrzegu (pierwszy tydzień lipca 2026). Chciałbym podzielić się swoją opinią, która – mam nadzieję – pomoże osobom planującym tutaj pobyt.

Lokalizacja – duży atut

Położenie sanatorium oceniam bardzo wysoko. Do plaży jest zaledwie kilka minut spacerem, a w okolicy znajduje się wiele ścieżek rowerowych. Jeśli ktoś lubi aktywny wypoczynek, warto zabrać własny rower. Na miejscu istnieje również możliwość wypożyczenia roweru – koszt wynosi około 10 zł za godzinę.

Zakwaterowanie

Tutaj niestety pojawiają się największe różnice pomiędzy budynkami.

Budynek D

Osobiście nie polecam standardowych pokoi w budynku D. Pokoje są niewielkie i dwóm osobom trudno się w nich komfortowo zmieścić. Brakuje miejsca na walizki – część bagażu trzeba przechowywać nawet w samochodzie. Łazienka jest bardzo mała i mało funkcjonalna. Łóżko małżeńskie o szerokości około 140 cm również nie zapewnia dużego komfortu. Na plus można zaliczyć odnowiony wystrój pokoju oraz bliską odległość od gabinetów zabiegowych.

Wyjątkiem są pokoje 114 oraz 214 – są wyraźnie większe i zdecydowanie bardziej komfortowe. Jeśli będziecie rezerwować pobyt telefonicznie, warto zapytać właśnie o jeden z tych pokoi.

Budynki A i B

Jeżeli macie możliwość wyboru, zdecydowanie polecam budynki A lub B. Pokoje są większe, wygodniejsze i oferują znacznie lepszy komfort pobytu. Co prawda na zabiegi trzeba przejść nieco dalej, ale moim zdaniem warto.

Budynek C

Pokoje są jeszcze mniejsze niż w budynku D, dlatego również nie polecam ich osobom ceniącym wygodę.

Wyżywienie

Jedzenie oceniam bardzo dobrze. Posiłki są smaczne, urozmaicone i dobrze przygotowane. Istnieje również możliwość wykupienia bufetu szwedzkiego w cenie około 55 zł za dzień, co jest ciekawą opcją dla osób lubiących większy wybór potraw.

Zabiegi

To jedna z najmocniejszych stron tego sanatorium. Zabiegi są wykonywane profesjonalnie, personel jest życzliwy i pomocny. Szczególnie polecam:

masaż klasyczny,
zabiegi borowinowe,
basen rehabilitacyjny,
ćwiczenia w systemie SIS.

Pod tym względem nie mam żadnych zastrzeżeń.

Dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś planuje przyjechać dzień wcześniej, istnieje możliwość wykupienia noclegu przed rozpoczęciem turnusu. Koszt wynosi około 150 zł za osobę (bez śniadania).

Ciekawostką jest fakt, że na obecnym turnusie przebywa również były minister z czasów rządów PiS. Warto podkreślić, że nie jest w żaden sposób traktowany wyjątkowo – mieszka na takich samych zasadach jak pozostali kuracjusze i spożywa posiłki razem z wszystkimi. To pokazuje, że wszyscy są tutaj traktowani równo.

Podsumowanie
Zalety:
świetna lokalizacja blisko morza,
liczne ścieżki rowerowe,
bardzo dobre wyżywienie,
profesjonalne zabiegi i miły personel,
możliwość wypożyczenia roweru,
równe traktowanie wszystkich kuracjuszy.
Wady:
bardzo małe pokoje w budynkach C i D,
niewielkie łazienki,
mało miejsca na bagaż i ubrania,
standard pokoi jest bardzo zróżnicowany w zależności od budynku.

Moja rada: jeśli macie możliwość wyboru, proście o zakwaterowanie w budynku A lub B. Jeżeli pozostaje budynek D, warto zapytać o pokoje 114 lub 214, które są znacznie wygodniejsze od pozostałych.

Jeśli ktoś ma pytania dotyczące pobytu, zabiegów lub organizacji turnusu, chętnie odpowiem i podzielę się swoimi doświadczeniami.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Re: Moja opinia o Sanatorium Verano w Kołobrzegu – pobyt lipiec 2026

Post autor: Genever »

Serdecznie dziękuję za opinię :kwiat: Nie wiadomo może się przyda...
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2022 14:24
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Mark52 »

Dzięki za opis, mam jeszcze pytanie odnośnie parkingu? Jaki koszt od samochodu za dobę? Czy jest miejsce na bezpieczne przechowanie swojego roweru? Pozdrawiam i życzę miłego pobytu.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Dziękuję za Twoją opinię i podpowiedzi odnośnie pokoi . Verano jest na mojej liście przy dzwonieniu o zwroty :)
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Och, też chętnie bym się tam znalazła. Tymczasem pięknie dziękuję za cenne wskazówki i poświęcony czas :kwiat:
Awatar użytkownika
zibi1959
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2020 18:19
Podziękowano: 4 razy

Post autor: zibi1959 »

Byłem dwa lata temu w Verano w budynku B na parterze i moje opinia tez była pozytywna....miejsce dobre ,do morza blisko,jedzenie dobre ,zabiegi dobrze zorganizowane :)
BIBAS
Kuracjusz
Kuracjusz

Cześć,

Jeśli chodzi o parking, to ten przy samym Verano jest niestety dość drogi – za cały turnus trzeba zapłacić ponad 800 zł. Ja polecam parking strzeżony przy ul. Jana Chodkiewicza. Jest czynny całą dobę, a koszt za cały turnus to około 300 zł. Sam tam zostawiłem samochód i jestem zadowolony. Do sanatorium jest około 15 minut spokojnym spacerem.

Jeżeli planujesz zabrać rowery, to na terenie Verano są przygotowane stojaki rowerowe. Ja z żoną trzymamy tam swoje rowery przypięte zapięciem. Szczerze mówiąc, odnoszę wrażenie, że nawet bez przypinania byłyby bezpieczne, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne.

Posiłki wydawane są w dwóch turach:
• śniadanie od godz. 7:15,
• obiad od godz. 12:15,
• kolacja od godz. 17:00.

Zabiegi zazwyczaj kończą się przed godz. 14:00, więc po południu jest dużo czasu na plażę, spacery, wycieczki rowerowe czy zwiedzanie Kołobrzegu.

Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania dotyczące pobytu w Verano, chętnie pomogę. Jestem obecnie na miejscu, więc mogę sprawdzić lub podpowiedzieć różne rzeczy.

Pozdrawiam,
Zbigniew
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Zbigniewie , bardzo dziękuję za opinię :kwiat: ,
dobrej dalszej kuracji
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: alka50+ »

BIBAS...Dziękuję za podzielenie się cennymi informacjami na temat pobytu w ,,Verano,, w moim mieście co tym bardziej mnie cieszy.

Dopytuję jednak bo napisałeś,,jestem na turnusie rehabilitacyjnym,, itd.
Z tego co wiem w ,,Verano,,nie ma już turnusów rehabilitacyjnych ani na PFRON ani jako takich zorganizowanych 2 tygod.itp. ..nie ,że się czepiam ale szukałam tam dla Znajomych i się nie udało poza wykupieniem prywatnym na czas jaki pasował.
Wiem..wiem..nie napisałeś ,ze to taki....stąd moje zapytanie.
Z pozostałych informacji domyślam się, że to 28 dniowa rehabilitacja w sanatorium na NFZ ...mylę się?

Miłego pobytu...pięknych tras rowerowych szczególnie do Ustronia M...i samych dobrych ,ze sztormem włącznie , :lol: :lol: wspomnień....pozdrawiam.alka.
BIBAS
Kuracjusz
Kuracjusz

Alka, chyba źle zrozumiałaś mój wpis. Nie jestem na żadnym turnusie rehabilitacyjnym z PFRON ani na pobycie prywatnym. Przebywam obecnie na 21-dniowym turnusie sanatoryjnym z NFZ w Verano w Kołobrzegu.

Moje informacje dotyczą wyłącznie mojego aktualnego pobytu i mają pomóc osobom, które w przyszłości będą korzystać z tego sanatorium. Nie piszę żadnych „bzdur”, tylko rzetelnie opisuję swoje doświadczenia po 10 dniach pobytu.

Jeśli chodzi o wyżywienie, to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony – posiłki są smaczne, urozmaicone i jak do tej pory nie zauważyłem monotonii. Wielkie brawa dla kuchni Verano!

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Zbigniew
ODPOWIEDZ